«Λευκός καπνός» με αναθυμιάσεις στη Μητρόπολη Γλυφάδας

Στα εκκλησιαστικά χρονικά θα μείνει η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας Ελληνικού Βούλας Βουλιαγμένης και Βάρης ως η πλέον επεισοδιακή.

Κατά την έκτακτη σύγκλησή της την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε μετά από επανακαταμέτρηση ψηφοδελτίων και ανατροπή αποτελέσματος τον μέχρι σήμερα Επίσκοπο Σαλώνων Αντώνιο στη θέση του μακαριστού Μητροπολίτη Παύλου.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, κατά την πρώτη ψηφοφορία (για την κατάρτιση του Τριπρόσωπου) ψήφισαν 77 ιεράρχες και έλαβαν: 52 ψήφους ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωίνος, 50 ψήφους ο Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος και 21 ψήφους ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσσάκης. Κατά τη δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων, η καταμέτρηση έδωσε 38 ψήφους στον Αλέξιο Ψωίνο, 37 ψήφους στον Αντώνιο και 2 λευκά. Η είδηση αμέσως διέρρευσε στα εκκλησιαστικά μέσα ενημέρωσης που μετέδωσαν ότι ο Αλέξιος Ψωίνος είναι ο επόμενος Μητροπολίτης.

Πλην όμως κατατέθηκε αίτημα επανακαταμέτρησης των ψήφων, η οποία τελικώς ανέτρεψε το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση, επί 77 ψηφισάντων, ο Αντώνιος ισοψήφισε με τον Αλέξιο με 38 ψήφους και βρέθηκε 1 λευκό. Ο Αντώνιος ανακηρύχθηκε Μητροπολίτης επειδή ως βοηθός Επίσκοπος κατέχει τα πρεσβεία της ιερωσύνης.

Παρασκήνιο

Το διάστημα που προηγήθηκε της εκλογής πλούσιο παρασκήνιο προετοίμασε το έδαφος της σύγκρουσης στην Ιεραρχία. Το γεγονός ότι ο Αντώνιος είχε την εύνοια του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ήταν παγκοίνως γνωστό και εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι ο μέχρι σήμερα διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών ήδη ένα μήνα πριν τις εκλογές δεχόταν συγχαρητήρια για τη νέα του θέση.

Η ανοιχτή αυτή παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου ωστόσο έφερε αντιδράσεις τόσο εντός της Εκκλησίας, όσο και στην τοπική κοινωνία. Χαρακτηριστικό είναι το ψήφισμα που ομόφωνα υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης την Παρασκευή 1η Μαρτίου, στο οποίο το σώμα μετά από εισήγηση του Δημάρχου δήλωσε την προτίμησή του στον Πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Γλυφάδας, Αλέξιο Ψωίνο, χαρακτηρίζοντάς τον «ιδανικότερο διάδοχο του Μακαριστού Μητροπολίτη Παύλου και άξιο συνεχιστή του έργου του». Οι πιέσεις της τοπικής κοινωνίας κορυφώθηκαν με την κοινή επιστολή των δημάρχων Γλυφάδας, Ελληνικού Αργυρούπουλης και Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προς την Ιερά Σύνοδο με την οποία παρότρυναν τους εκλέκτορες «να εισακουσθεί η πάγκοινη επιθυμία για ανάδειξη στη θέση του νέου Μητροπολίτη, του Αρχιμανδρίτη Αλεξίου Ψωίνου». Παράλληλα, οι τρεις δήμαρχοι επισκέφθηκαν κατ’ ιδίαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μεταφέροντάς του και διά ζώσης το αίτημα της τοπικής κοινωνίας, μια καθαρή θέση που υιοθέτησε εκτός από τον κλήρο και η ομάδα των επιφανών χορηγών της Εκκλησίας και της περιοχής.

Σημαντικότερες ωστόσο ήταν οι αντιδράσεις εντός της Εκκλησίας. Με ένα γνωμοδοτικό του σημείωμα που δημοσιοποιήθηκε μία εβδομάδα πριν τη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος έθεσε ζήτημα νομικού κωλύματος στην υποψηφιότητα και την εκλογή του Αντωνίου. Σύμφωνα με την ερμηνεία του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που επικαλέστηκε, οι τιτουλάριοι Επίσκοποι όπως ο Αντώνιος (οι Επίσκοποι δηλαδή που πήραν τίτλο «ψιλώ ονόματι», τιμητικά για την προσφορά τους) δεν είναι εκλόγιμοι ως Μητροπολίτες. Η επιχειρηματολογία αυτή είναι αρκετά πιθανό να αποτελέσει βάση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της εκλογικής διαδικασίας και τελικά, την απώλεια του τίτλου για τον Αντώνιο.

Άλλωστε, η αντίθεση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου με τον αρχιεπίσκοπο, εντατική αλλά αφανής μέχρι σήμερα, προσλαμβάνει πλέον μορφή πολέμου μετά τις μηχανορραφίες της εκλογής αλλά και ενόψει εξελίξεων στο ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Το βιογραφικό του Αντωνίου

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος (κατά κόσμον Διονύσιος Αβραμιώτης) γεννήθηκε το 1957 στην Κέρκυρα. Φοίτησε στο Α’ Οικονομικό Γυμνάσιο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε στο Νομικό, Θεολογικό και Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει Αγγλικά και αρκετά καλά Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά. Μοναχός εκάρη στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη, όπου εγκαταβίωσε επί 30 συνολικά έτη, τα 25 από τα οποία διετέλεσε Ηγουμενοσύμβουλος. Επί 4 έτη εγκαταβίωσε στις Ιερές Μονές Ξηροποτάμου και Μεγίστης Λαύρας στο Άγιον Όρος.

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1979 και Πρεσβύτερος το 1981 από τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιο. Στις 10 Μαρτίου 2012 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Σαλώνων από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Πρεβέζης και ως εφημέριος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Παπάγου. Από το 1988 υπηρετεί στην Οικονομική Υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου (ΕΚΥΟ), της οποίας είναι Γενικός Διευθυντής από την 1η Απριλίου 2011.