Πηγαδάκια: Πόρτα πόρτα ενημέρωση για τη Διαλογή στην Πηγή

Ενημέρωση σε κάθε ένα από τα περίπου 1.000 νοικοκυριά στα Πηγαδάκια Βούλας ξεκινά αυτό το διάστημα ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, προκειμένου να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες του προγράμματος Διαλογής στην Πηγή που θα εφαρμοστεί πιλοτικά στη γειτονιά.

Το μήνυμα της δημοτικής αρχής, όπως τονίστηκε από τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο σε σχετική συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 15 Ιανουαρίου ήταν να ανοίξουν οι κάτοικοι την πόρτα στους συνεργάτες του Δήμου, που με τα ειδικά κίτρινα γιλέκα με το λογότυπο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και την θεωρημένη ταυτότητα θα κάνουν τη σχετική ενημέρωση, δίνοντας επίσης και τις πρώτες ειδικές σακούλες ανακύκλωσης που θα χρειαστούν τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος, Φίλιππο Κυρκίτσο, θα γίνουν τρεις κατ’ οίκον ενημερώσεις για τις λεπτομέρειες των νέων πρακτικών που θα εφαρμοστούν ως προς την αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ τακτικά ο Δήμος θα επικοινωνεί με τους πολίτες και τηλεφωνικά.

Στην πράξη τα νοικοκυριά θα διαχωρίζουν κατά την εφαρμογή του προγράμματος σε 5 κατηγορίες τα απορρίμματα που σπιτιού: Τα υπολείμματα των τροφών θα μπαίνουν σε μια χάρτινη βιοδιασπώμενη σακούλα που θα τοποθετείται στον καφέ κάδο που θα διαθέτει κάθε πολυκατοικία (κάθε δύο μικρά κτήρια). Το χαρτί (εφημερίδες, περιοδικά κ.λπ.) θα μπαίνουν σε ειδική πορτοκαλί σακούλα που θα παρέχει ο Δήμος και θα βγαίνουν μία συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας στο πεζοδρόμιο, ώστε να τη συλλέξει απορριμματοφόρο του Δήμου. Το ίδιο θα γίνεται και με τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες από μέταλλο, πλαστικό και χαρτί που θα μπαίνουν όμως σε γαλάζια σακούλα. Οι γυάλινες συσκευασίες θα τοποθετούνται από τους κατοίκους στους γνωστούς μπλε κώδωνες που θα πυκνώσουν αισθητά στα Πηγαδάκια. Τέλος, ό,τι περισσεύει θα τοποθετείται στο γνωστό πράσινο κάδο (θα τοποθετηθεί ένας σε κάθε πολυκατοικία) που θα αδειάζει μία φορά την εβδομάδα. Ένα έκτο ρεύμα ανακύκλωσης είναι τα κλαδέματα των κήπων που θα συλλέγονται από το πεζοδρόμιο, όπως και σήμερα.

(Δείτε το αναλυτικό αφιέρωμα του Δημοσιογράφου στο πρόγραμμα)

Σκοπός του Δήμου είναι κατά την πιλοτική αυτή φάση να εντοπιστούν προβλήματα και δυσλειτουργίες με στόχο να επεκταθεί η πρακτική αυτή σε όλες τις περιοχές από το Φθινόπωρο του 2019. Κατά τον Δήμαρχο, είναι εφικτό ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εφαρμόζοντας όλες του τις πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση να φτάσει να εκτρέψει από την ταφή το 37% των αποβλήτων που παράγει, ένα ποσοστό ρεκόρ για τη χώρα μας σήμερα.