Η νέα ζωή του κόκκινου κτηρίου στη Βούλα

Μια νέα εποχή για το όμορφο κτήριο στο κέντρο της Βούλας σηματοδοτεί η υπογραφή στις 20 Δεκεμβρίου 2018 της σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης, του ακινήτου του κληροδοτήματος Μάξιμου Μητσόπουλου στη Βούλα, γνωστό και ως «Κόκκινου Κτηρίου», από τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή, Αντώνιο Κουνάδη.

Η μοναδικής αρχιτεκτονικής αυτή οικία πρόκειται να μετεξελιχθεί στο νέο πολυχώρο πολιτισμού του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, καλύπτοντας μία σημαντική ανάγκη ετών της πόλης. Η ανάγκη αυτή, συνοψίζεται σε λίγα λόγια, στη δημιουργία ενός ζωντανού κυττάρου συνάντησης και δημιουργίας για τους πολίτες των 3Β.

Ας πάμε λίγο όμως προς τα πίσω…

To «κόκκινο κτήριο» βρίσκεται στην Δημοτική Ενότητα Βούλας, στην οδό Βασιλέως Παύλου στον αριθμό 51 και υπολογίζεται ότι χτίστηκε ανάμεσα στο 1950 με 1955, καθώς απεικονίζεται σε αεροφωτογραφία της περιοχής. Αποτελείται από οικόπεδο επιφάνειας 1.174 τ.μ. και ένα πέτρινο διώροφο κτήριο συνολικού εμβαδού 226 τ.μ. Το υπό ανακαίνιση διώροφο οίκημα ήταν αρχικά εξοχική κατοικία, η οποία μετά τον θάνατο του άκληρου ιδιοκτήτη κληροδοτήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών.

Το «μυστικό» της σημερινής γοητείας που ασκεί το συγκεκριμένο κτίσμα δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι ακολουθεί το μοντέρνο κίνημα που αποτέλεσε σταθμό στην ελληνική αρχιτεκτονική. Αναφέρει σχετικά η μελέτη της ανακατασκευής, την οποία υπογράφει η αρχιτέκτονας Aργυρώ Μιχελή:

«Τα κτήρια του Μεσοπολέμου αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Κτήρια που στις μέρες μας ακόμη μοιάζουν απολύτως σύγχρονα και νέα, σαν ο χρόνος να μην τα έχει αγγίξει. […] Στο υπό μελέτη κτήριο αναγνωρίζουμε αρκετά από τα παραπάνω στοιχεία του μοντέρνου κινήματος, όπως η απλότητα στις γενικές συνθετικές του αρχές, ο καθαρός όγκος του ισογείου και ορόφου, η κοφτερή και λιτή μορφή του, τα καθαρά περιγράμματα και οι σωστές αναλογίες, καθώς και ο κανονικός κατασκευαστικός κάνναβος, η ανοιχτή κάτοψη του ισογείου και η επανάληψη των χώρων με ίδιες διαστάσεις. Μέσα από αυτά τα χαρακτηριστικά εκφράζεται με σαφήνεια η λειτουργική και κατασκευαστική του δομή. Η τοιχοποιία από πέτρα Υμηττού συνάδει με τις αρχές του μοντέρνου κινήματος καθώς δεν αποτελεί επένδυση αλλά φέρουσα κατασκευή».

Εργασίες αποκατάστασης

Με στρατηγική τοποθεσία που σηματοδοτεί την είσοδο στην κεντρική πλατεία της Βούλας, στο οίκημα αυτό θα γίνουν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης του κτίσματος, τόσο αισθητικά, με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, όσο και στατικά, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αντοχή του φέροντος οργανισμού, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις και κανόνες ασφαλείας αλλά και για να είναι προσβάσιμο σε όλους.

Το εσωτερικό του οικήματος θα διαμορφωθεί με τρόπο έτσι ώστε να λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο, δανειστική βιβλιοθήκη και «θερμοκοιτίδα» νεανικής επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα, η βιβλιοθήκη θα περιλαμβάνει χώρο σεμιναρίων και δημιουργικής απασχόλησης, όπου θα μπορούν πολίτες με κοινά ενδιαφέροντα να χρησιμοποιήσουν εργαλεία και υλικά, να ανταλλάξουν απόψεις, να δοκιμάσουν να φτιάξουν χρήσιμα αντικείμενα, έναν ενιαίο χώρο διαβάσματος, καθώς και ένα πιο απομονωμένο δωμάτιο για συναντήσεις και έρευνα.

Για τον περιβάλλοντα χώρο, δεν περιλαμβάνονται εργασίες στο τρέχον έργο. Ωστόσο, η αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου προβλέπει τη δυνατότητα χρήσης του εξωτερικού χώρου για εκδηλώσεις καλλιτεχνικής φύσης, προβλέποντας επίσης τη δυνατότητα για δημοτικό θερινό κινηματογράφο και κυλικείο.

Οι εργασίες ανακατασκευής, ανακαίνισης και υποστήλωσης, τις οποίες θα χρηματοδοτήσει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης υπολογίζονται στο ποσό των 410.000 ευρώ, καθώς περιλαμβάνουν ειδική μνεία για τη διατήρηση της μοναδικής αρχιτεκτονικής του οικήματος και την ανάδειξη της ιδιαίτερης κόκκινης πέτρας που έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του. Οι απαραίτητες εργασίες μέχρι ο νέος πολυχώρος πολιτισμού να καταστεί πλήρως λειτουργικός, αναμένεται να διαρκέσουν ένα χρόνο περίπου, καθώς το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί και ο ανάδοχος θα εγκατασταθεί άμεσα, έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης.

Η σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου – για σαράντα χρόνια – προβλέπει μηνιαίο μίσθωμα 600 ευρώ που θα καταβάλει ο Δήμος. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την επιθυμία του Μάξιμου Μητσόπουλου, θα διατεθεί από την Ακαδημία Αθηνών για τη χρηματοδότηση δύο υποτροφιών στους τομείς της βιολογίας και της γεωλογίας, βοηθώντας φοιτητές στη μεταπτυχιακή τους έρευνα.