Ο πήχης ανέβηκε ψηλά…

Τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει φορέσει τα γιορτινά του. Η ρομαντική πλευρά της πόλης ξετυλίγεται αυτή τη μαγική περίοδο, καθώς χιλιάδες φωτάκια στολίζουν τις πλατείες, τους δρόμους και τις γειτονιές των τριών δημοτικών ενοτήτων.

Μέσα σε όλο αυτό το εορταστικό κλίμα, ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται τη γιορτή των Χριστουγέννων με διαφορετικό τρόπο. Κάθε Δήμος στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει, οφείλει να παρουσιάζει στους κατοίκους του ένα αξιόλογο και πάνω απ’ όλα ποιοτικό πρόγραμμα, κατάλληλο για την εορταστική περίοδο που διανύουμε. Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που επέλεξε να προσκαλέσει το σημαντικότερο μουσικό σύνολο της χώρας, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) για μια αξέχαστη χριστουγεννιάτικη συναυλία.

Η επιλογή των εορταστικών εκδηλώσεων στα 3Β δεν ακολούθησε τον εύκολο δρόμο

Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, οι Δήμοι και οι τοπικοί φορείς γενικότερα στρέφονται σε μια εύκολη λύση για να βγάλουν τρόπον τινά την «υποχρέωση» φέρνοντας κάποιον λαϊκό ή pop τραγουδιστή για να διασκεδάσει τους κατοίκους. Είναι μια αντίληψη που βρίσκει αρκετούς αποδέκτες διότι, κακά τα ψέματα, η κλασική μουσική δεν είναι στην κουλτούρα του Έλληνα ή για να μη παρεξηγηθώ, λίγοι είναι οι εραστές του συγκεκριμένου είδους μουσικής.

Σε κάθε θέμα που προκύπτει, υπάρχει η μικρή και η μεγάλη εικόνα. Διαβάζοντας κανείς το άρθρο, μπορεί να συμπεράνει αυτομάτως ότι επιδιώκω να συγκρίνω τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με άλλο όμορο Δήμο ο οποίος επέλεξε την εύκολη λύση που είναι και επικοινωνιακά περισσότερο ωφέλιμη. Θα σταθώ όμως στη μεγάλη εικόνα. Δίνοντας τα χέρια με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για την χριστουγεννιάτικη συναυλία, ο Δήμος 3Β δεν έμεινε μόνο στην ολοκλήρωση της εκδήλωσης αλλά «επένδυσε» σε αυτή τη συμφωνία.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με την ΚΟΑ, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις για το σύνολο των μαθητών της πόλης που στόχο είχαν τη μύηση των παιδιών στην κλασική μουσική. Επιπλέον, 840 δημότες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν συναυλίες της Ορχήστρας στο Μέγαρο Μουσικής. Το σημαντικότερο είναι ότι η κλασική μουσική «μπήκε» σε όλα τα σχολεία της πόλης, παρέχοντας τη δυνατότητα σε κάθε παιδί να γνωρίσει και να μάθει αυτό το διαφορετικό είδος μουσικής που δεν το συναντά εύκολα στην καθημερινότητά του.

Συμπερασματικά, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κατάφερε να «παντρέψει» μια μοναδική χριστουγεννιάτικη συναυλία με την εκπαίδευση, όχι απαραίτητα μόνο της νεολαίας του τόπου αλλά και όλων των κατοίκων του. Δεν επέλεξε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα ξεχαστεί την επόμενη ημέρα, αλλά που θα μείνει χαραγμένο στο μυαλό όλων όσοι το παρακολουθήσουν. Ο πήχης ανέβηκε ψηλά και ο δημότης των 3Β το ζητά.

Καλές γιορτές!