Έγκλημα και αστυνόμευση σε Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη

O φόβος της κλοπής και το αίτημα για ασφάλεια και αστυνόμευση πυκνώνουν στην περιοχή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Η επιλεκτική δημοσιοποίηση περιστατικών κλοπής και ληστειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεγεθύνει φυσικά το αίσθημα ανασφάλειας, δίνοντας μια πλασματική αίσθηση του φαινομένου. Τα μεγέθη της μικροεγκληματικότητας (αυτής δηλαδή που απειλεί κάθε πολίτη) στον Δήμο δεν είναι βέβαια αμελητέα, όμως στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει υπόψη του ο «Δημοσιογράφος», έχουν σαφή τάση μείωσης μετά τη συγχώνευση των τριών αστυνομικών τμημάτων που λειτουργούσαν στις τρεις πόλεις.

Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους, κάθε χρόνο στα 3Β σημειώνονται περίπου 1.000 περιστατικά που περιλαμβάνουν κλοπές γενικώς, κλοπές οχημάτων και ληστείες. Πρέπει να υπογραμμιστεί με έμφαση ότι από αυτά μόλις το 3% αφορά σε ληστείες, πράξεις δηλαδή που έχουν απειλή βίας.

Η πρώτη χρονιά της συγκέντρωσης των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων στο Τμήμα της Βουλιαγμένης δείχνει μια σαφή συνολική μείωση της τάξης του 10% σε όλα αυτά τα περιστατικά. Μπορεί να κυριαρχεί το στερεότυπο που παρουσιάζει τον συγκεκριμένο Δήμο ως μαγνήτη για μικροεγκληματίες, ωστόσο οι ίδιοι οι αστυνομικοί υπάλληλοι θεωρούν τα 3Β μια αρκετά ήσυχη περιοχή. Στη διπλανή Γλυφάδα με το μεγάλο εμπορικό κέντρο αντιμετωπίζουν πολύ πιο απαιτητικές καταστάσεις, με τον αριθμό των περιστατικών να εκτοξεύεται. Ουδεμία σύγκριση φυσικά στον τομέα της εγκληματικότητας μπορεί να γίνει με τις γειτονιές κοντά στο κέντρο του Λεκανοπεδίου, όπου η πυκνότητα των κατοίκων είναι πολύ μεγαλύτερη και η κοινωνική σύνθεση των πόλεων αρκετά διαφορετική.

Εστία της μικροεγκληματικότητας στην περιοχή δεν είναι άλλη από τη ζώνη της παραλίας, όπου κυρίως τους θερινούς μήνες παρατηρείται μεγάλη αύξηση της κίνησης. Έμπειροι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας τόνισαν στον «Δημοσιογράφο» ότι φέτος το τοπικό Τμήμα σε συνεργασία με την ομάδα ΔΙΑΣ προχώρησαν σε μια σειρά από συλλήψεις και εξιχνιάσεις που έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο του εγκλήματος, γεγονός που αποτυπώθηκε εν τέλει στα στατιστικά στοιχεία της χρονιάς.

Η κατάσταση απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ικανοποιητική. Πρώτοι από όλους το επισημαίνουν αυτό οι εκπρόσωποι των αστυνομικών, που εδώ και χρόνια θέτουν στη φυσική και πολιτική ηγεσία του σώματος το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών. Η φύλαξη υψηλών προσώπων στερεί προσωπικό από την προστασία του πολίτη, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι αρχηγοί κομμάτων ή τα στελέχη της κυβέρνησης, που διαμένουν για παράδειγμα στην συγκεκριμένη περιοχή, απασχολούν αποκλειστικά το λιγότερο 4 αστυνομικούς υπαλλήλους για μια 24ωρη βάρδια.

Όμως ακόμη και αν στα χαρτιά η δύναμη ενός Αστυνομικού Τμήματος έχει έναν ικανοποιητικό αριθμό στελεχών, στην πράξη αυτά καλούνται καθημερινά να καλύψουν υπηρεσιακές ανάγκες παντού: Κυρίως στις μεταγωγές στα δικαστήρια, αλλά και κάθε φορά που πραγματοποιείται μια διαδήλωση στο κέντρο.

Το συγκεκριμένο θέμα όπως είναι ευνόητο ξεφεύγει από το πεδίο των αρμοδιοτήτων του Δήμου, ωστόσο η δημοτική αρχή των 3Β προχώρησε σε κάποιες αξιόλογες πρωτοβουλίες, μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης των τμημάτων.

Με χρήματα από τον δημοτικό προϋπολογισμό αγόρασε και δώρισε στην ΕΛΑΣ δύο σύγχρονα εξοπλισμένα οχήματα, με τον όρο αυτά να κινούνται εντός ορίων των τριών πόλεων. Η κίνηση αυτή, μαζί με την αποδέσμευση προσωπικού από τις στατικές υπηρεσίες που έφερε η κατάργηση των δύο τμημάτων σε Βάρη και Βούλα, έδωσε την επιχειρησιακή δυνατότητα από τον Σεπτέμβριο του 2018 να κυκλοφορούν στους δρόμους των 3Β επί 24ωρου βάσης δύο περιπολικά. Πριν τη συνένωση, μόνο το ΑΤ Βουλιαγμένης είχε τη δυνατότητα εποχούμενης περιπολίας με συχνότητα …μία φορά το μήνα.

Επιπρόσθετα, η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι η αλλαγή του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας άλλαξε την όψη της νύχτας, καθιστώντας τους κοινόχρηστους χώρους πιο ασφαλείς.

Εκτός από τα οχήματα του τοπικού τμήματος, στην περιοχή περιπολούν κλιμάκια της ομάδας ΔΙΑΣ, καθώς και οχήματα της Ασφάλειας χωρίς διακριτικά. Επιπλέον, οκτώ μήνες τον χρόνο, κατά την εκτεταμένη στην περιοχή τουριστική σεζόν, ο Δήμος συμβάλλεται με μια ιδιωτική εταιρεία φύλαξης που παρέχει περιπολικό και προσωπικό για την 24ωρη φύλαξη του παραλιακού μετώπου – με τις περιορισμένες φυσικά από το νόμο δυνατότητες των σεκιούριτι.

Αυτά για την αποτύπωση της πραγματικής εικόνας. Ωστόσο, όσο επικρέμαται μια γενική απειλή για την περιουσία των πολιτών, αυτοί θα ζητούν περισσότερη αστυνόμευση. Όσοι έπεσαν θύματα κλοπής, θα αισθάνονται ανυπεράσπιστοι.

Αλλά το έγκλημα εν γένει δεν σταματά με την αστυνόμευση. Βαθύτερες είναι οι κοινωνικές αιτίες που οδηγούν μια μερίδα ανθρώπων στην παρανομία. Και μια αστυνομοκρατούμενη κοινωνία, όπου οι μισοί φυλάνε τους άλλους μισούς, θα οδηγούσε σε μια δυστοπία, όχι σε ένα αξιοβίωτο περιβάλλον ελευθερίας.