Σύγκρουση Κωνσταντέλλου Εκκλησίας για τα οικόπεδα της Βουλιαγμένης

Το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στις 19 Νοεμβρίου.

Ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος επανέλαβε τη θέση του Δήμου για το ποια ακριβώς είναι η εκκλησιαστική περιουσία, πώς αυτή λειτουργεί στο πλαίσιο της λειτουργίας της πόλης και πώς αυτή η συγκεκριμένη μεγάλη περιουσία έχει μείνει ευτυχώς ανεκμετάλλευτη.

Όπως υπογραμμίστηκε, η Εκκλησία έχει ήδη αξιοποιήσει οικοδομικά ένα μέρος της περιουσίας της με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει και να έχει επιβαρύνει τη φυσιογνωμία της Βουλιαγμένης για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Τέτοιου είδους εκμετάλλευση δεν πρέπει ούτε να επιτραπεί ούτε να ξανασκεφτεί κάποιος ότι μπορεί να το επαναλάβει στην περιοχή», τόνισε ο Δήμαρχος. Κατά τον ίδιο, οι θέσεις αυτές έχουν εκτεθεί σε αναγνωριστικού τύπου επαφές που με την κορυφή της Εκκλησίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τόνισε:

«Η ατζέντα με τα θέματα που αφορούν την εκκλησιαστική περιουσία στην περιοχή μας, ήταν αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή θα άνοιγε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε άμεσες εξελίξεις διότι οι σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και κράτους είναι σχέσεις που επηρεάζουν αρκετά το εκλογικό σώμα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται πιθανές ρήξεις και τριβές μεταξύ των δύο αυτών φορέων, ειδικότερα σε προεκλογικές περιόδους σε επίπεδο όχι απαραίτητα δημοτικών εκλογών αλλά σε επίπεδο εθνικών εκλογών. Όπως όλοι γνωρίζουμε, βρισκόμαστε σε μια μακρά παρατεταμένη προεκλογική περίοδο».

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αποφάσεις δέσμευσης προς απαλλοτρίωση των εκκλησιαστικών οικοπέδων της Βουλιαγμένης που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του πρώην Δήμου Βουλιαγμένης τις δεκαετίες του 1980-90 πλέον έχουν ανακληθεί, καθώς έχει παρέλθει το διάστημα κατά το οποίο θα έπρεπε ο Δήμος να αποζημιώσει τις ιδιοκτησίες αυτές. Το ζήτημα βέβαια δεν έχει οικονομικό αλλά πρωτίστως περιβαλλοντικό χαρακτήρα, καθώς κατά την άποψη του Δήμου η δόμηση των ακινήτων αυτών θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της πόλης.

Ο Δήμαρχος επίσης σημείωσε ότι το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της Λίμνης Βουλιαγμένης και η ένταξη της περιοχής στο δίκτυο Natura διασφαλίζει ότι η Φασκομηλιά δεν μπορεί να οικοδομηθεί. Τέλος, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κατά τη συζήτηση του θέματος ξεκαθάρισε πως ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα σεβαστεί την Εκκλησία και την περιουσία της όσο αυτή θα σεβαστεί τη φυσιογνωμία της περιοχής και δεν θα προσπαθήσει να την αλλοιώσει.