Αντίθεση Κωνσταντέλλου στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας

Την αντίδραση της δημοτικής αρχής προκάλεσε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του πρώτου φύλλου του «Δημοσιογράφου», με τη συνέντευξη του Επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου.

Η δημοσιοποίηση των προθέσεων της Εκκλησίας ως προς την αξιοποίηση ή μη της ακίνητης περιουσίας της στη Βουλιαγμένη συζητήθηκε ευρέως στον Δήμο και ενεργοποίησε έναν υγιή προβληματισμό για το μέλλον της πόλης.

Ώθησε παράλληλα τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο να πάρει θέση επί του ζητήματος, τονίζοντας χωρίς περιστροφές ότι «οποιαδήποτε μορφή αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας εντός των ορίων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι ελεύθεροι χώροι και ο συντελεστής πρασίνου της πόλης με αρνητικές συνέπειες στην συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων».

Παραθέτουμε αυτούσια τη δήλωση του Δημάρχου:

«Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης χαρακτηρίζεται από φυσι- κό τοπίο το οποίο αποτελείται από παραλιακό μέτωπο περίπου 50 χιλιομέτρων, περιαστικό δάσος και ελεύθερους, πράσινους χώρους εντός του οικιστικού ιστού. Το γεγονός αυτό προσδίδει στην πόλη μας μοναδικό χαρακτήρα και παρέχει στους κατοίκους μας υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής. Πεποίθηση της Δημοτικής Αρχής είναι πως οποιαδήποτε μορφή αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας εντός των ορίων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι ελεύθεροι χώροι και ο συντελεστής πρασίνου της πόλης με αρνητικές συνέπειες στην συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων.

Συνεπώς όπως ήδη έχουμε ενημερώσει την Εκκλησία της Ελλάδος σε ανώτατο επίπεδο, δεν είναι στις προθέσεις μας να συναινέσουμε σε οποιοδήποτε αίτημα ή προσπάθεια αξιοποίησης που θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της πόλης μας. Για το λόγο αυτό, το νομικό επιτελείο του Δήμου είναι σε διαδικασία προετοιμασίας να αντιμετωπίσει την προσφυγή της Εκκλησίας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια με σειρά ισχυρών νομικών επιχειρημάτων. Μοναδικός στόχος της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι η διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της φυσι- ογνωμίας της πόλης μας».