Βόλτα σε έναν κόσμο μόνο για τα παιδιά…

Παιδική χαρά… Εκεί όπου η βόλτα στα αυτιά ενός μικρού παιδιού ακούγεται ως το ωραιότερο δώρο. Ποιος από εμάς δεν έχει παίξει στην παιδική χαρά της γειτονιάς του συνοδευόμενος από έναν μεγαλύτερο; Κι αργότερα, μόνοι μας για να συναντηθούμε με τους μικρούς συνομήλικους φίλους και φίλες μας.

Από την εποχή εκείνη πέρασαν χρόνια και το πρωτόγονο τοπίο με τον πεπαλαιωμένο συνήθως εξοπλισμό ήρθε να αντικατασταθεί από ένα αυστηρά καθορισμένο νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου «η παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου Δήμου ο οποίος λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της… Οφείλει να ελέγχει την τήρηση του προγράμματος συντήρησης και γενικά τη σωστή λειτουργία της παιδικής χαράς».

Πιστοποιήσεις

Οι περισσότεροι από τους Δήμους της χώρας ενεργοποιήθηκαν προς την κατεύθυνση αυτή κι ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής, την έμφαση που έδωσαν για την επίλυση του προβλήματος όπως και τις οικονομικές δυνατότητες που είχαν, προσπάθησαν να παραδώσουν προς χρήση στους μικρούς δημότες τους παιδικές χαρές ασφαλείς, λειτουργικές, που η κατασκευή και τα υλικά υπακούν στα διεθνή πρότυπα ασφαλείας. Άλλος με μικρότερη και άλλος με μεγαλύτερη επιτυχία.

Η περίπτωση του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει μια ομοιότητα και μια διαφορά σε σχέση με τους άλλους δήμους της χώρας. Το 2014 δεν είχε καμία πιστοποιημένη παιδική χαρά όπως και οι περισσότεροι δήμοι. Έχει όμως το προνόμιο της ύπαρξης 47 παιδικών χαρών, που καλύπτουν μια επιφάνεια που ξεπερνά αθροιστικά τα 30.000 τ.μ., αριθμός πολύ μεγάλος σε σχέση με τον πληθυσμό και την έκταση του Δήμου. Εάν προστεθούν σε αυτά οι χώροι των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών τότε το νούμερο αυτό αυξάνει κατά πολύ.

Οι παιδικές χαρές είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν κοινόχρηστο χώρο που πρέπει να συντηρεί ο Δήμος

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, τα τελευταία 4 χρόνια ο δημοτικός προϋπολογισμός χρηματοδότησε την ολική ή μερική ανακατασκευή και συντήρηση των παιδικών χαρών με ποσό που ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ! Ασφάλεια και λειτουργικότητα Βασικοί στόχοι της παρέμβασης αυτής ήταν με τη δημιουργία αυτών των χώρων να αναδειχθεί η σημασία του παιχνιδιού και της επαφής με τη φύση για τα παιδιά, κάτι που θα ενισχύσει τη σωματική, νοητική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Η επισκεψιμότητα και προσβασιμότητα των χώρων, η ασφάλεια, η λειτουργικότητα και η αισθητική των οργάνων και του όλου εξοπλισμού, όπως και η χρήση των οργάνων από παιδιά με ειδικές ανάγκες προσφέρουν εναλλακτικές ευκαιρίες για παιχνίδια και εκπαίδευση σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Επιπλέον, στο πλαίσιο του αειφόρου σχεδιασμού και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, τα χρησιμοποιούμενα υλικά και ο εξοπλισμός είναι ως επί το πλείστον ανακυκλώσιμα και έχουν παραχθεί από ανακυκλωμένα υλικά.

Με μια επιπλέον χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με πληροφορίες εντός των προσεχών μηνών η ανακατασκευή και των τελευταίων παιδικών χαρών που χρήζουν πιστοποίησης και έτσι θα έχει ολοκληρωθεί ένα πραγματικά σημαντικό έργο προς όφελος των δημοτών, παρακαταθήκη και για τις επόμενες γενιές. Έργο σημαντικό και καθοριστικό για τη ζωή, την υγεία, την ψυχοσωματική, γνωστική, συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη, την προσωπικότητα και την εκπαίδευση των παιδιών. Γιατί και κατά τον Πλάτωνα, «η αποτελεσματικότερη εκπαίδευση είναι αυτή που αφήνει το παιδί να παίζει με όμορφα πράγματα».

Σενάρια παιχνιδιού

Ασφαλώς, πιστοποίηση των οργάνων και κατασκευή σύμφωνα με όλα τα πρότυπα ασφαλείας δεν σημαίνει ότι όποιος πέσει αποκλείεται και να γρατζουνιστεί. Στο εξωτερικό ήδη καταγράφεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης των αυστηρών προτύπων που κάνουν τα πάρκα για παιδιά απολύτως ασφαλή και συγχρόνως καθόλου ενδιαφέροντα για παιχνίδι, μιας και η διασκέδαση κρύβεται πολλές φορές στο ρίσκο.

Εμφανής είναι στις παιδικές χαρές που ανακαινίστηκαν τελευταία στα 3Β η προσπάθεια των μελετητών και κατασκευαστών να φτιάξουν ένα «σενάριο» παιχνιδιού, σύμφωνα με το οποίο η παιδική χαρά έχει ένα κεντρικό θέμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παιδική χαρά στο Μεγάλο Καβούρι, όπου αντί για χλοοτάπητα υπάρχει η φυσική άμμος, ξύλινα καράβια, σταθερά και κινητά, μικρά και μεγάλα, που μπορεί εύκολα να ζωντανέψει στην παιδική φαντασία ένα πειρατικό παραμύθι.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πυκνώνουν τα ραντεβού για παιδικά πάρτυ εντός των παιδικών χαρών του Δήμου.

Στην πλατεία 24ης Ιουλίου, στο Δημαρχείο Βουλιαγμένης

Δίπλα στο πλακόστρωτο της Βάρκιζας

Στην παραλία του Notos στη Βούλα

Στην παραλία του Μεγάλου Καβουρίου

Στο “Αλώνι” της Βάρης

Πάνω από την εκκλησία του Αη Γιάννη στη Βούλα

Αναστασία Ρωμανού