Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος: Η Εκκλησία επιθυμεί να χτίσει στη Βουλιαγμένη

Τα σχέδια της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα ακίνητα που διαθέτει στη Βουλιαγμένη παρουσιάζει ο Γενικός Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος, μιλώντας στον «Δημοσιογράφο». Ο διαχειριστής της εκκλησιαστικής περιουσίας ζητά από τον Δήμο να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης στη Φασκομηλιά, ενώ περιμένει δικαίωση από τα ευρωπαϊκά Δικαστήρια για να αξιοποιήσει πάνω από 200 δεσμευμένα οικόπεδα και δηλώνει ότι το Ορφανοτροφείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του «όσο υπάρχουν παιδιά» σε αυτό.

Η ιδιοκτησία της Εκκλησίας στη Φασκομηλιά έρχεται συχνά στην επικαιρότητα. Ποια είναι τα σχέδιά σας για την έκταση αυτή;

Συνολικά, η ιδιοκτησία της Εκκλησίας στη Φασκομηλιά είναι 1.800 στρέμματα από τη Λίμνη Βουλιαγμένης μέχρι τη Βάρκιζα, μαζί με τα Λιμανάκια. Μέσα σε αυτή την έκταση υπάρχουν 4 οικοδομικά τετράγωνα, που βρίσκονται εντός Σχεδίου Πόλεως από το 1955. Πρόκειται για 250 στρέμματα οικοδομήσιμα. Το πρόβλημα είναι ότι ο τότε Δήμαρχος Γρηγόρης Κασιδόκωστας όρισε συντελεστή δόμησης γι’ αυτή την περιοχή 0,002. Επί της ουσίας αδρανοποίησε οποιαδήποτε δυνατότητα οικοδόμησης αυτής της έκτασης. Στη Φασκομηλιά υπάρχουν περιοχές με δέντρα. Το σεβόμαστε αυτό. Το υπόλοιπο όμως κομμάτι είναι μόνο πέτρες. Όποιος σήμερα βλέπει κάτι διαφορετικό, ας μου φέρει φωτογραφίες. Αυτό που ζητάμε είναι μας δοθεί ένας λογικός και χαμηλός συντελεστής δόμησης ώστε να προωθήσουμε ένα μοντέλο ήπιας ανάπτυξης. Ζητάμε τον χαμηλότερο συντελεστή της περιοχής. Να υπογραμμίσω ότι όποιος πάρει το κομμάτι αυτό, θα δημιουργήσει και ένα μικρό άλσος φυτεύοντας δέντρα. Αυτό που θα θέλαμε είναι να γίνει ένα κόσμημα για την περιοχή, κάτι όμορφο που θα την αναβαθμίσει.

Έχετε δεχτεί συγκεκριμένες προτάσεις;

Βεβαίως, από Ρώσους και Άραβες. Όμως δεν προχωρά κάτι. Έχουμε κάνει κρούσεις στο σημερινό Δήμαρχο, με τον οποίο έχουμε πολύ καλές σχέσεις, όμως δυστυχώς υπάρχουν τα μικροπολιτικά ζητήματα κάθε περιοχής που εμποδίζουν τους δημάρχους να λάβουν αποφάσεις. Δυστυχώς στη χώρα μας βλέπουμε κοντόφθαλμα τα πράγματα. Εμείς θέλουμε μια προοπτική.

Συζητάτε για πώληση της έκτασης;

Επουδενί. Θα θέλαμε έναν επενδυτή, ο οποίος με ένα συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης θα χτίσει το ακίνητο και θα το εκμεταλλεύεται, παρέχοντας έτσι έσοδα στην Εκκλησία.

Από πότε έχει στην κατοχή της η Εκκλησία τις εκτάσεις αυτές στη Βουλιαγμένη;

Από το 1713, πολύ πριν τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Το κτήμα της Βάρης το δώρισε η μητέρα του Σουλτάνου στον ηγούμενο της μονής Πετράκη, Παρθένιο Πετράκη. Έχουμε ασφαλώς τα χειρόγραφα του Σουλτάνου, επίσημα αναγνωρισμένα και μεταφρασμένα.

Πώς θα κινηθείτε για τα δεσμευμένα από τον Δήμο οικοδομικά τετράγωνα στην παραλιακή λεωφόρο και σε άλλα σημεία της Βουλιαγμένης;

Πρόκειται για 212 οικόπεδα σε όλη τη Βουλιαγμένη για τα οποία η Εκκλησία έχει τελεσίδικα δικαιωθεί από τα ελληνικά δικαστήρια. Ο Δήμος πρέπει να άρει τις δεσμεύσεις που επέβαλλε επί Κασιδόκωστα ή να μας αποζημιώσει. Παρά τις αποφάσεις αυτές, ο Δήμος και το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν προχωρούν. Έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα γι’ αυτή τη στάση και έπεται και συνέχεια. Προσφύγαμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και εντός των ημερών μάλιστα αναμένουμε το επίσημο ερώτημα του δικαστηρίου προς το ελληνικό κράτος για παροχή εξηγήσεων.

Αν αρθούν οι απαλλοτριώσεις, θα γίνουν οικοδομές;

Επί του παρόντος περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου. Ο τότε Δήμαρχος για ψηφοθηρικούς λόγους είπε ότι δεσμεύει ακίνητα και προσφέρει στους κατοίκους πράσινο. Δεν είναι όμως δάσος αυτό. Είναι ένα ιδιωτικό οικόπεδο που κάποιος ξένος πήγε και το φύτεψε. Προφανώς δεν θέλουμε να κάνουμε τη Βουλιαγμένη σαν την Αθήνα. Θέλουμε να κρατήσει τον χαρακτήρα της αλλά να δοθεί και η δυνατότητα στην Εκκλησία να αξιοποιήσει την περιουσία της. Και άλλωστε, τι νομίζετε ότι είναι η «αμύθητη εκκλησιαστική περιουσία» που κάποιοι λένε; Τα μόνα αξιοποιήσιμα ακίνητα βρίσκονται στη Βουλιαγμένη, στην Κηφισιά και στη Θεσσαλονίκη. Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των ακινήτων της Εκκλησίας είναι δάση.

Υπάρχουν σκέψεις για κλείσιμο του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης και για αξιοποίηση της έκτασης αυτής για άλλο σκοπό;

Όσο υπάρχουν παιδιά στο Ορφανοτροφείο, αυτό θα λειτουργεί. Δεν είμαι ο υπεύθυνος γι’ αυτό το χώρο, όμως εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη. Βεβαίως, υπάρχει η γύρω έκταση, όπου πάντα υπήρχαν σπιτάκια. Ο χώρος γύρω από το Ορφανοτροφείο μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για να έχει έσοδα το Ορφανοτροφείο και να επιβιώνει. Τα σπιτάκια δεν πρέπει να γκρεμιστούν, αντίθετα μπορούν να μετασκευαστούν σε κάτι ωραίο.