Στη Βάρη το πρώτο δημοτικό κολυμβητήριο

Ώριμη για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια η τεχνική μελέτη

Ένα στοίχημα ετών είναι η κατασκευή ανοικτού κολυμβητηρίου στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και συγκεκριμένα στην περιοχή Μηλαδέζα της Βάρης. Την κατασκευή του έχει δρομολογήσει πλέον η διοίκηση Κωνσταντέλλου με μια ώριμη μελέτη που βρίσκεται στη φάση αναζήτησης χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Δημοσιογράφου», σε επίπεδο πολιτικής δέσμευσης η σημερινή περιφερειακή αρχή έχει αποδεχτεί να εντάξει στο πρόγραμμα των εκτελεστέων έργων της την κατασκευή του. Όταν ολοκληρωθεί, θα μιλάμε για ένα έργο πνοής για τη νεολαία και τα αθλητικά σωματεία των τριών πόλεων που ασχολούνται με τον υγρό στίβο.

Σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου

Η δημοτική αρχή ολοκλήρωσε τη μελέτη κατασκευής του δημοτικού κολυμβητηρίου στην περιοχή Μηλαδέζας, η οποία έχει διαβιβαστεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της μελέτης, το δημοτικό ανοικτό κολυμβητήριο έχει σχεδιαστεί για προπονητική και αγωνιστική χρήση κολύμβησης και υδατοσφαίρισης. Υπενθυμίζουμε πως εντός των ορίων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης υπάρχουν δύο κολυμβητήρια: Ένα ανοιχτό στη Βουλιαγμένη το οποίο είναι ιδιοκτησία του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης και ένα δεύτερο κλειστό βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Σε κάθε περίπτωση, ένα νέο σύγχρονο δημοτικό κολυμβητήριο θα το χρησιμοποιούν τόσο οι κολυμβητικοί σύλλογοι που είναι «άστεγοι», όπως ο ΑΚΟΒΒ, όσο και οι δημότες, δίνοντας πραγματική ώθηση στην ανάπτυξη των αθλημάτων πισίνας που η περιοχή δείχνει να προτιμά.

Σε οικόπεδο το οποίο είναι ιδιοκτησίας Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, συνολικής επιφάνειας 2.872 τ.μ. η κατασκευή του κολυμβητηρίου στη Μηλαδέζα θα επιδιώξει την ενθάρρυνση ανάπτυξης των υδάτινων αθλημάτων και την ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων αθλητικών δραστηριοτήτων σε δημοτικό επίπεδο.

Προσβάσιμο σε όλους τους δημότες

Το κολυμβητήριο θα έχει δεξαμενή κολύμβησης διαστάσεων 33X25 (υπό-ολυμπιακών διαστάσεων) και βάθος 2.00 μ. Θα περιλαμβάνει τον κολυμβητικό χώρο, το συγκρότημα των αποδυτηρίων, το κυλικείο και τον περιβάλλοντα χώρο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι κερκίδες θα μπορούν να φιλοξενούν 87 θεατές, μεταξύ των οποίων και θέσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα, ενώ ο προπονητικός χώρος διαχωρίζεται από το λοιπό περιβάλλοντα χώρο της εγκατάστασης με εσωτερική περίφραξη, για την ασφάλεια και την προστασία υγιεινής των αθλητών. Περιμετρικά του χώρου θα διαμορφωθεί ζώνη με φύτευση, χώρους στάθμευσης και φυσικά ράμπες πρόσβασης στην αθλητική εγκατάσταση.

Κτήριο του αθλητικού χώρου επιφάνειας 260 τ.μ. θα διαμορφωθεί σε συγκρότημα αποδυτηρίων. Αναλυτικότερα, στο κτήριο θα περιλαμβάνονται οι χώροι εξυπηρέτησης των αθλητών, η είσοδος που θα λειτουργεί σαν χώρος αναμονής, τα γραφεία της αθλητικής εγκατάστασης που δεν θα ξεπερνούν τα 13 τ.μ., ενώ θα κατασκευαστούν τέσσερις μονάδες αποδυτηρίων για τις ανάγκες των αθλητών. Στο υπόλοιπο κτήριο θα στεγαστούν ένα μικρό γυμναστήριο, τα γραφεία των διαιτητών, το ιατρείο, δύο αποθήκες και δύο WC.

Επένδυση για το μέλλον των παιδιών

Σε περιοχές που αναπτύσσονται διαρκώς όπως η Μηλαδέζα στη Βάρη, σύμφωνα με έρευνα, ενδείκνυται να κατασκευάζονται ανοικτά κολυμβητήρια καθώς δημιουργούν μια εξαιρετική ατμόσφαιρα, δίνουν νεανική ζωή στην πόλη και αποτελούν πόλο έλξης αθλητών και όχι μόνο. Ουσιαστικά, δημιουργεί ερέθισμα στον απλό πολίτη να επισκεφτεί το χώρο άθλησης, δίνοντας κίνητρο στα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και ειδικότερα με τον ναυταθλητισμό που στην περιοχή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης γνωρίζει εδώ και δεκαετίες πολλές επιτυχίες.

Ποσοστό 90% των κολυμβητηρίων της χώρας είναι ανοικτά και βρίσκονται μέσα στον κεντρικό ιστό των πόλεων. Με την ολοκλήρωση του ανοικτού κολυμβητηρίου στη Μηλαδέζα, η δημοτική ενότητα της Βάρης θα διαθέτει τέσσερα υπερσύγχρονα αθλητικά κέντρα, μετά το στάδιο ποδοσφαίρου «Κωνσταντίνος Μπαγλατζής», το κλειστό γήπεδο καλοθοσφαίρισης και το κλειστό γυμναστήριο Μηλαδέζας.