Αρά Τζανικιάν: Ο μικροσκοπικός παγκόσμιος γίγαντας

Τον έχουν χαρακτηρίσει «μικροσκοπικό γίγαντα του ελληνικού ζίου ζίτσου.

Σε ηλικία μόλις 24 ετών έχει καταφέρει τα ακατόρθωτα. Να αναδειχθεί δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην κατηγορία του και μάλιστα σε δύο συνεχόμενες χρονιές. Ο Αρά Τζανικιάν, αθλητής του ΑΣ Λεύκαρος Βούλας και δημότης της περιοχής, μιλά στον «Δημοσιογράφο».

Όλα ξεκίνησαν με ένα αθώο ψέμα

«Σαν μικρό παιδί είχα μια αδυναμία στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το αγαπημένο μου ήταν ένα που είχε πολεμικές τέχνες. Τότε λοιπόν ήταν που είπα στους γονείς μου ότι θέλω να ξεκινήσω καράτε. Στην αρχή πήγαμε σε μια σχολή Kung Fu όπου φύγαμε κατευθείαν επειδή η σχολή μύριζε άσχημα και δεν τηρούσε τους κανόνες υγιεινής.

Την επόμενη μέρα πάμε σε μία σχολή ζίου ζίτσου, στην ομάδα του Λεύκαρου Βούλας. Ωραίος χώρος, καθαρός και με αρκετά παιδάκια της ηλικίας μου. Στο μήνα πάνω, είπα στους γονείς μου πως θέλω να σταματήσω επειδή ο δάσκαλος είναι αυστηρός. Η απάντηση που έλαβα ήταν ότι έχουμε πληρώσει όλο τον χρόνο και πρέπει να κάτσω. Κάπως έτσι, με ένα αθώο ψέμα σε ένα μικρό παιδί, ξεκίνησε η σχέση μου με το άθλημα του ζίου ζίτσου.

Από τον Σεπτέμβριο του 1999 μέχρι και σήμερα είμαι αθλητής του Λεύκαρου με δάσκαλο τον Γιώργο Ζαντιώτη», μας εξιστορεί.

Από τις ήττες στην κορυφή

«Στην αθλητική μου καριέρα υπήρξαν πολλά σκαμπανεβάσματα. Πρώτη μου φορά αγωνίστηκα στο 2ο πανελλήνιο πρωτάθλημα ζίου ζίτσου το 2003 στην κατηγορία Fighting παίδες -11 ετών, -27 κιλά, όπου κατέκτησα την 1η θέση.

Χρυσό μετάλλιο σε πανελλήνιο άργησα να ξαναδώ, ήρθε στο 7ο πανελλήνιο πρωτάθλημα στην κατηγορία Fighting παίδες -15 ετών, -50 κιλά. Σιγά σιγά ξεκίνησα να παίρνω μπρος και να έρχονται οι επιτυχίες. Το 2008 μπήκα στην εθνική ομάδα και κατέκτησα την 1η θέση στο βαλκανικό πρωτάθλημα. Από τότε είχα αρκετές νίκες αλλά και πολλές ήττες.

Όταν άρχισα να μπαίνω στα μεγάλα σαλόνια του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου ζίου ζίτσου κυριαρχούσαν κυρίως οι ήττες. Το 2012 στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Ιταλία κατάφερα να κάνω την πρώτη μου δυνατή εμφάνιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπου κατέκτησα την 3η θέση στην κατηγορία Fighting εφήβων -18, -56 κιλά. Από το 2014 ξεκίνησα να μπαίνω στην πεντάδα των καλύτερων αθλητών στην κατηγορία νέων ανδρών αλλά και στην κατηγορία ανδρών. Οι δυνατές διακρίσεις ξεκίνησαν από το 2016 όπου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Πολωνία κατέκτησα την 3η θέση στην κατηγορία Fighting ανδρών +21, -56 κιλά.

Το 2017 ήταν μια πολύ δυνατή χρονιά… Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη κατέκτησα την 1η θέση στην κατηγορία Fighting ανδρών +21, -56 κιλά. Μετά από λίγους μήνες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Κολομβία κατέκτησα την 1η θέση στην κατηγορία Fighting ανδρών +21, -56 κιλά.

Το 2018 ήρθε η στιγμή να υπερασπιστώ τον παγκόσμιο τίτλο μου στις 23 Νοεμβρίου στην Σουηδία. Με 4 δυνατές νίκες αντιμετωπίζοντας αθλητές με μεγάλες διακρίσεις όπως τον πρωταθλητή Ασίας και τον χρυσό παγκόσμιο πρωταθλητή για το 2016 και ασημένιο για το 2017. Έτσι κατάφερα για δεύτερη συνεχή χρονιά να είμαι στο υψηλότερο σκαλί του κόσμου και να ακούω τον εθνικό ύμνο.

Τα 3 χρυσά μετάλλια είναι τα μοναδικά στην ιστορία του ελληνικού ζίου ζίτσου στην κατηγορία ανδρών», αναφέρει ο Αρά Τζανικιάν.

Στη Βούλα από το 1939

«Η οικογένειά μου βρίσκεται στην περιοχή της Βούλας από το 1939 όπου ο προπάππους μου αγόρασε το οικόπεδο και έχτισε μια θερινή κατοικία με κόκκινες πέτρες. Το 1986 μετά από επιθυμία όλης της οικογένειας να εγκατασταθεί μόνιμα στην περιοχή, η χαρακτηριστική μονοκατοικία γκρεμίστηκε και χτίστηκε μια πολυκατοικία που στεγάζει όλη την οικογένεια μέχρι και σήμερα.

Είμαι δημότης Βούλας και φοίτησα στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο της περιοχής. Κατά τη διάρκεια των μαθητικών μου χρόνων υπήρξα ενεργό μέλος στη θεατρική ομάδα του σχολείου, ερμηνεύοντας κυρίως κωμικούς ρόλους οι οποίοι σε συνδυασμό με τον αθλητισμό, έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μου», τονίζει ο 24χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής.

«Μην απογοητεύεσαι» το μήνυμα

Ο Αρά Τζανικιάν στα 24 του χρόνια έχει κατακτήσει αρκετούς τίτλους ενώ δύο φορές έχει ανεβεί στο υψηλότερο σκαλί του κόσμου. Ο επόμενος του στόχος όπως μας εξήγησε, είναι να εμπνεύσει τα νεότερα παιδιά να μην απογοητεύονται.

«Μετά από 19 χρόνια ενασχόλησης με το άθλημα του ζίου ζίτσου με μεγάλη μου χαρά βλέπω να έχουν γίνει μεγάλα βήματα μπροστά στην ανάπτυξη του αθλήματος. Στόχος μου δεν είναι μόνο να κρατήσω τον τίτλο μου και την επόμενη χρονιά, αλλά να καταφέρω να εμπνεύσω τα νεότερα παιδιά να βάζουν στόχους και να μην απογοητεύονται. Οι διακρίσεις στην κατηγορία νέων και νέων ανδρών είναι πάρα πολλές. Εύχομαι η νέα γενιά των αθλητών αυτών, να έχει την υπομονή, το πείσμα και όρεξη για δουλειά ώστε να καταφέρουν να διακριθούν και να χαράξουν την δική τους ιστορία».

Και προσθέτει: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω το δάσκαλό μου Γιώργο Ζαντιώτη και την ομάδα του Λεύκαρου που είναι πάντα δίπλα μου 19 χρόνια τώρα, τον προπονητή μου Γιάννη Κωστικιάδη και την ομάδα του Recreation Fitness Team για την επιστημονική προσέγγιση στην προπονητική του αθλήματος, τον διατροφολόγο μου, Πωλ Φρατζιάν που με την σωστή διατροφή βοηθάει να νιώθω δυνατός στις απαιτητικές προπονήσεις μου και τέλος την οικογένειά μου που πιστεύει σε εμένα και είναι δίπλα μου σε κάθε βήμα».