Σχέδιο για τις πράσινες μετακινήσεις του μέλλοντος

Ένα παράξενο αρκτικόλεξο εισέρχεται σταδιακά στη ζωή των σύγχρονων πόλεων και ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποδεικνύεται έμπρακτος υποστηρικτής αυτής της νέας τάσης. Τα ΣΒΑΚ, δηλαδή τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, έρχονται να αλλάξουν την αντίληψη για τις μετακινήσεις, εντάσσοντας ένα μεγάλο σύνολο δράσεων σε μια ενιαία φιλοσοφία που προάγει τις ήπιες μορφές μετακίνησης, τον περιορισμό του ΙΧ και την προσβασιμότητα για όλους ως βασικές αρχές.

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Βούλας η πρώτη διαδικασία διαβούλευσης για το ΣΒΑΚ των 3Β, όπου έγινε μια σύντομη παρουσίαση από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και τους μελετητές, ενώ καίριες παρεμβάσεις έκαναν ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Νάσος Αναγνωστόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιάννης Σκουμπούρης, η προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού της Αττικό Μετρό Άννα Αναστασάκη και ο Κώστας Κεπαπτσόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανέπτυξε τη φιλοδοξία του να διεκδικήσει ο Δήμος μια θέση στον πίνακα των βιώσιμων πόλεων και παρέθεσε μια σειρά από πρωτοβουλίες που δρομολογεί η διοίκηση (ηλεκτροκίνηση δημοτικών οχημάτων, ποδηλατόδρομοι, δημοτική συγκοινωνία, ορισμός δρόμων ήπιας κυκλοφορίας κ.λπ.) «ώστε να σχεδιάσουμε μια πόλη πιο φιλική στο περιβάλλον και ταυτόχρονα πιο λειτουργική στην πράξη», όπως ανέφερε.

Η Παναγιώτα Γεωργιάκου από την πλευρά του Δήμου υποστήριξε ότι η έλλειψη χώρων στάθμευσης, η αύξηση της χρήσης των ΙΧ και οι στασιμότητα στις υποδομές είναι μεταξύ των λόγων που καθιστούν το ΣΒΑΚ απαραίτητο, περιγράφοντας την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο στο σχεδιασμό των μεταφορών με ανθρωποκεντρική προσέγγιση. «Η συμμετοχικότητα χαρακτηρίζει τα ΣΒΑΚ», τόνισε στη δική του τοποθέτηση ο συγκοινωνιολόγος Κώστας Κεπαπτσόγλου, σημειώνοντας ότι το Σχέδιο αυτό «ο πολίτης το αποφασίζει, όχι ο μελετητής ή η πολιτική ηγεσία και γι’ αυτό απαιτείται ομοφωνία». Στο πεδίο αυτό αναφέρθηκε η Ελένη Παπατζίκου εκ μέρους της μελετητικής εταιρείας Erasmos που ανέλαβε την εκπόνηση του ΣΒΑΚ, η οποία ανέφερε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί ένας κύκλος έρευνας στα σχολεία, που απέφερε 640 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μια έρευνα σε όλο τον Δήμο με τη χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Θα ακολουθήσει άλλωστε μια δεύτερη φάση έρευνας και διαβούλευσης, ώστε να καταγραφούν προβλήματα και να ιεραρχηθούν οι προτεινόμενες λύσεις.