Ζητείται σταθερό εκπαιδευτικό σύστημα

Ο Γιάννης Καβουρίνος είναι μαθητής της Γ’ τάξης στο Λύκειο Βουλιαγμένης

Του Γιάννη Καβουρίνου 

Το εξεταστικό σύστημα που σχεδιάζουν οι αρμόδιοι να εφαρμόσουν από την επόμενη χρονιά για την είσοδο των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Μέσα σε τριάντα χρόνια η εξεταστική αυτή διαδικασία έχει αλλάξει δέκα (!) φορές, από την καθιέρωση των τεσσάρων δεσμών μέχρι και την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων. Λέτε αυτή να είναι η ενδέκατη φορά εφόσον τεθεί το νέο σύστημα σε ισχύ; Το σίγουρο είναι πάντως πως συνιστάται να βρεθεί πιο μόνιμη λύση πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Αρχικά, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου αντιμετωπίζουν εκ φύσεως διάφορες μεταβολές σε αυτή την φάση της ζωής τους. Για τον λόγο αυτό έχουν ανάγκη από ένα σταθερότερο εξωτερικό περιβάλλον. Από την στιγμή που το σύστημα πρόσβασης αλλάζει τόσο συχνά, είναι λογικό να γεννιούνται αισθήματα ανασφάλειας σε αυτούς και τις οικογένειές τους, τα οποία θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία και στην επίδοσή τους…

Να σημειωθεί ότι με την πάροδο αυτών των τριάντα χρόνων καλλιεργείται όλο και περισσότερο η εξετασιομανία, καθώς αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας και ο ανταγωνισμός μεταξύ των μαθητών δεν αποκτά υγιή και δημιουργική διάσταση. Επομένως, το ζητούμενο είναι να οριστεί κάποια διαδικασία πρόσβασης, η οποία να είναι πιο φιλική ως προς τους νέους, να «αγκαλιάζει» καλύτερα τις ανάγκες τους και να υπάρχει εγγύηση πως θα ισχύει για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αν όντως το νέο αυτό σύστημα που πρόκειται να εφαρμοστεί είναι πιο αποτελεσματικό σε σχέση με το ήδη υπάρχον, τότε οι υπεύθυνοι έχουν χρέος να μας δείξουν τις έρευνες και τα αποτελέσματα που το πιστοποιούν αυτό. Θεωρώ πως λόγοι όπως η βαρεμάρα που προκαλεί η γενική παιδεία δεν επαρκούν για να αλλάξει ολόκληρο εξεταστικό σύστημα.

Με το να καταργηθεί, καταρχάς, η γενική παιδεία χάνεται η ποικιλία μαθημάτων που υπάρχει και τότε έρχεται ακόμα περισσότερη βαρεμάρα, αν το θέλετε έτσι… Άλλωστε δεν είναι κακό οι μαθητές να βαριούνται, διότι σύμφωνα με έρευνα του επαγγελματικού οργανισμού Academy of Managment η βαρεμάρα λειτουργεί με τρόπο παραγωγικό στον άνθρωπο και συμβάλλει στην ψυχική του ισορροπία.

Επιδίωξη αυτής της αλλαγής είναι η επανένταξη του σχολικού ρόλου στην προετοιμασία των μαθητών και η απεξάρτησή τους από τα φροντιστήρια. Έτσι η Γ’ Λυκείου θα λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο ως μεταβατική χρόνια από την δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το βάρος της προετοιμασίας να πέφτει στην αμέσως προηγούμενη τάξη και οι μαθητές να στρέφονται πάλι στα φροντιστήρια.

Ανακεφαλαιώνοντας, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να πάρω θέση στο αν είμαι υπέρ ή κατά της νέας αυτής εξεταστικής διαδικασίας. Απλώς κρατάω επιφύλαξη. Ακόμα και αν αποδειχθεί μετά από λίγα χρόνια πως είναι αποτελεσματικότερη από την φετινή, ποιο το νόημά της αν στο τραπέζι των συζητήσεων εμφανιστεί κάποιο άλλο σύστημα;