Στα Ελληνικά ονομάστηκαν «νεοφυείς επιχειρήσεις».
Οι startup είναι ένα νέο μοντέλο δημιουργίας επιχείρησης, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες συνθήκες: Για να ξεκινήσεις δεν χρειάζεσαι κεφάλαια, μηχανές και προσωπικό, αλλά την κατάλληλη ιδέα και την τεχνογνωσία. Μπαίνοντας στο κατάλληλο δίκτυο, τα υπόλοιπα ακολουθούν. Μια «λιτή επιχειρηματική εκκίνηση», όπως μεταφράζεται πιστά το «lean startup», στοχεύει στη γρήγορη ανάπτυξη, στη δημιουργία μιας νέας αγοράς και βασίζεται σε μια πρωτότυπη ιδέα.
Θεσμικοί φορείς όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Περιφέρεια Αττικής αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν εσχάτως στρέψει την προσοχή τους σε αυτό το πεδίο, ενισχύοντας με διάφορους τρόπους ιδέες και ομάδες νέων ανθρώπων, που επενδύουν ένα αξιόλογο πνευματικό κεφάλαιο για τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης σε αυτή τη νέα βάση.
Στους υποστηρικτές της νεοφυούς επιχειρηματικότητας συγκαταλέγεται και ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, που στις 14 Νοεμβρίου ολοκλήρωσε με μια μεγάλη εκδήλωση στο Ζάππειο ένα σχετικό πρόγραμμα που ξεκίνησε στις αρχές του έτους.
Γιατί είναι απαραίτητα αυτά τα προγράμματα; Διότι καλές είναι οι πρωτότυπες ιδέες, όμως για να «αναπνεύσουν» αυτές στην πραγματική οικονομία, απαιτούνται φορολογικές και λογιστικές πράξεις, η χάραξη μιας στρατηγικής μάρκετινγκ, γνώση του νομικού πλαισίου και βέβαια μια πρώτη χρηματοδότηση, που στις ημέρες μας δεν είναι καθόλου αυτονόητη. Την καθοδήγηση αυτή την προσφέρουν σε όσους την αναζητήσουν εξειδικευμένοι σύμβουλοι επιχειρήσεων.
Τον Ιανουάριο του 2018 ξεκίνησαν λοιπόν στο πρόγραμμα του Δήμου 18 συνολικά προτάσεις που μπήκαν στη …βάσανο των συμβουλευτικών εργαστηρίων και σεμιναρίων. Τελικώς προκρίθηκαν για την επόμενη φάση οι 10 ιδέες και το πρόγραμμα ολοκλήρωσαν οι 8.
Ο «Δημοσιογράφος» παρουσιάζει τις επιχειρηματικές ιδέες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα και βέβαια τις τρεις προτάσεις που κέρδισαν από την κριτική επιτροπή του Προγράμματος τα χρηματικά έπαθλα ως επιβράβευση και κίνητρο για τη συνέχεια.
Τα βραβεία
Το πρώτο βραβείο του Προγράμματος ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας απέσπασε η «Ατζέντα γάμου». Μια πολύ δυναμική ομάδα νέων με έδρα τη Βούλα σχεδίασε μια διαδικτυακή εφαρμογή η οποία φέρνει σε επαφή ζευγάρια που οργανώνουν το γάμο τους με επαγγελματίες του χώρου. Η εφαρμογή συνοδεύεται από χρήσιμα εργαλεία και είναι η πρώτη ελληνική ψηφιακή πλατφόρμα στον τομέα της. Ήδη 3.000 χρήστες έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή στις ηλεκτρονικές τους συσκευές, ενώ η «Ατζέντα γάμου» ετοιμάζεται για νέα βήματα στην ανάπτυξη του προϊόντος αυτού. Το χρηματικό έπαθλο που έλαβε από πρόγραμμα των 3Β ανήλθε σε 3.000 ευρώ με χορηγία της τράπεζας Eurobank.
Το δεύτερο βραβείο έλαβε μία ακόμη ψηφιακή εφαρμογή με το όνομα Timejack. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που μπορεί να καταργήσει την αναμονή σε ουρές επιχειρήσεων, οργανισμών και καταστημάτων με φυσική παρουσία, κάνοντάς την …ψηφιακή. Στην πράξη, ένα έξυπνο κινητό τηλέαριθμό προτεραιότητας από όπου και αν βρίσκεται, έχοντας διαρκή ενημέρωση για την εξέλιξη της σειράς, ώστε να φτάσει στο σημείο εξυπηρέτησης ακριβώς όταν χρειαστεί. Το Timejack έλαβε χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με χορηγία της τράπεζας Eurobank.
Το τρίτο χρηματικό έπαθλο, 1.000 ευρώ με χορηγία του Ομίλου Διβάνη πήγε στο StompDaddy, μια αρκετά εξειδικευμένη και εντελώς πρωτότυπη συσκευή για ηλεκτρικές κιθάρες. Ο σχεδιασμός της επιτρέπει σε όσους παίζουν ηλεκτρική κιθάρα να χειρίζονται τα μέχρι σήμερα πολύπλοκα και απαιτητικά εξωτερικά εξαρτήματα για ηχητικά εφέ του οργάνου, με χαρακτηριστικά ευκολία. Κατά τον δημιουργό του, Κωνσταντίνο Σκέρλο, «θέτει τα θεμέλια για την καθιέρωση μιας νέας τεχνολογίας, η οποία έρχεται για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο κιθαρίστας ήταν περιορισμένος να χειρίζεται τις συσκευές τύπου stomp».
Επιχειρηματική πρωτοπορία
Το πρόγραμμα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης βοήθησε και άλλες ιδέες να μορφοποιηθούν, να εξελιχθούν και να βρεθούν σε ένα περιβάλλον όπου η πρωτοτυπία επιβραβεύεται και ενισχύεται.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε μια καινοτόμος αυτόνομη στήλη φωτισμού που ανακυκλώνει το ρεύμα. Σύμφωνα με τον εφευρέτη της ιδέας, Νικόλαο Γεωργακόπουλο, το αρχικό ρεύμα προέρχεται από την ηλιακή ενέργεια, όμως με ένα επιπλέον φωτοβολταϊκό πάνελ, συγκεντρώνεται και η ενέργεια από τον λαμπτήρα που επανατροφοδοτεί την μπαταρία. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του, η ανακύκλωση φτάνει το 45%.
Οι αδερφοί Άκης και Πάνος Τροβάς παρουσίασαν μια εφαρμογή «ενσύρματου θαλάσσιου σκι», που καταργεί τα σκάφη και έλκει τους σκιέρ από ένα κεντρικό μοτέρ που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα. Το σύστημα αυτό δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα.
Μια ήδη λειτουργούσα επιχείρηση παρουσίασε την καινοτομία της που την ονόμασε «ημιυποβρύχιο» και είναι ένα τουριστικό σκάφος, από το βυθισμένο μέρος του οποίου μπορούν επιβάτες να δουν από μεγάλα παράθυρα τον βυθό.
Ο εφευρέτης Νικόλαος Γεωργακόπουλος παρουσίασε ακόμη ένα σύστημα καταπολέμησης της κάμπιας σε δέντρα μέσω ένεσης στη φωλιά των εντόμων, μια οικολογική ιδέα που καταργεί τη σημερινή μέθοδο του ψεκασμού.
Τέλος, ο Βασίλειος Γεωργακόπουλος παρουσίασε μια ιδέα απομακρυσμένης παρακολούθησης μελισσοκομικών σταθμών με την με στόχο την παρακολούθηση, τη μελέτη και την έρευνα της συμπεριφοράς της μέλισσας ούτως ώστε να προλαμβάνονται οι ασθένειες.
Ο Δήμος, όπως ανακοίνωσε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προτίθεται να υιοθετήσει – χωρίς αντίτιμο – δύο από τις παραπάνω ιδέες, ώστε να βοηθήσει στην εξέλιξή τους. Συγκεκριμένα, το σύστημα αναμονής Timejack μελετάται να εφαρμοστεί σε μια υπηρεσία Ταμείου του Δήμου, ενώ μια φωτοβολταϊκή στήλη που ανακυκλώνει το ρεύμα προορίζεται για κάποιον κοινόχρηστο χώρο.
Άλλωστε, μια από τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής για το «Κόκκινο Σπίτι» στη Λεωφόρο Βασιλέως Παύλου στη Βούλα είναι να διαμορφώσει στον πρώτο όροφο του κτηρίου μόλις ανακαινιστεί μια «θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας» που θα προσφέρει έδρα και γραμματειακή υποστήριξη σε νεοφυείς επιχειρήσεις.