Σε πρώτο πλάνο η προστασία των αρχαιολογικών χώρων

Την κήρυξη και οριοθέτηση των λόφων Φασκομηλιά Βουλιαγμένης και Μπαράκο Βάρης ως αρχαιολογικών χώρων απόλυτης προστασίας ζητά από την Υπουργό Πολιτισμού με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Ο εμπειρογνώμων του Δήμου σε θέματα τοπικής ιστορίας και αρχαιοτήτων Χρήστος Διονυσόπουλος μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να κάνει το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να προστατευθούν και να αναδειχθούν οι αρχαίες επιγραφές που υπάρχουν στους δύο λόφους και σήμερα είναι εκτεθειμένες σε κινδύνους.

Ο Χρήστος Διονυσόπουλος έκανε μια παρουσίαση των κύριων αρχαιολογικών ευρημάτων από τους λόφους της Βουλιαγμένης και της Βάρης που αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι από τον 5ο τουλάχιστον αιώνα π.Χ. η περιοχή ήταν τόπος ανάπαυσης βοσκών οι οποίοι ζωγράφιζαν στις πέτρες γύρω τους τα πλοία που περνούσαν. Το πλήθος μάλιστα των ευρημάτων είναι τέτοιο, που γίνεται λόγος για ένα ανοιχτό επιγραφικό μνημείο.

Ακόμα, ο ομιλητής ζήτησε την απομάκρυνση των αθλητικών εγκαταστάσεων (beach volley) δίπλα από τον ναό του Απόλλωνος Ζωστήρος τόσο για λόγους αισθητικούς όσο και για την εξασφάλιση επαρκούς χώρου, ώστε να καθιερωθεί η τέλεση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε ανάμνηση των αρχαίων «Ζωστηρίων». Τέλος, ο Χρήστος Διονυσόπουλος ζήτησε την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του ναού του Απόλλωνος Ζωστήρος, την αποκατάσταση και ανάδειξη της παρακείμενης οικίας του ιερέα, την αποκατάσταση και ανάδειξη της σύγχρονης του ναού δεξαμενής που έχει καταχωθεί πλησίον της εισόδου των λουτρικών εγκαταστάσεων του Αστέρα και την ολοκλήρωση της ανάδειξης του προϊστορικού οικισμού, που βρίσκεται κοντά στις καμπάνες του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Με εισήγηση του Δημάρχου, το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης υιοθέτησε ομόφωνα πρόταση ψηφίσματος που διατύπωσε ο Χρήστος Διονυσόπουλος.