Αλλάζει όψη η καρδιά της Βάρης (εικόνες)

Το έργο ανάπλασης της πλατείας Δήμα στη δημοτική ενότητα Βάρης προγραμματίζεται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα.

Η πλατεία χαρακτηρίζεται αποδεδειγμένα από πολύ μικρή επισκεψιμότητα, γεγονός που δεν συνάδει με την κεντρική τοποθεσία της μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης. Σκοπός της ανάπλασης σύμφωνα με τους μελετητές και τη δημοτική διοίκηση είναι η αισθητική και κυρίως η λειτουργική αναβάθμισή της, έτσι ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες.

Για να επιτευχθεί φυσικά ο στόχος αυτός δεν αρκεί μόνο η βελτίωση του πρασίνου της πλατείας και η ανανέωση του εξοπλισμού της (παγκάκια, κάδοι κ.λπ.), αλλά απαιτείται και η βελτίωση της αρχιτεκτονικής διαμόρφωσής της. Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Δήμα θα περιλαμβάνουν την καθαίρεση του συνόλου του πέτρινου αμφιθεάτρου, το οποίο λόγω του όγκου του, αφενός μειώνει την οπτική διαπερατότητα της πλατείας, αφετέρου λόγω των επιχώσεων που έχουν δημιουργηθεί για να καλύψουν το ύψος της πλάτης του, καθιστά περισσότερο από το 1/3 της πλατείας μη λειτουργικό και επισκέψιμο.

Η νέα πλατεία θα γίνει επίπεδη μετά την απομάκρυνση των επιχώσεων με αποτέλεσμα να είναι λειτουργική και οπτικά να αποκτήσει το πραγματικό της μέγεθος. Σύμφωνα με τα σχέδια, θα κατασκευαστεί διάδρομος που από το κέντρο της θα δημιουργεί έξοδο προς την οδό Αρτέμιδος, σε νοητή ευθεία με το κεντρικό διάδρομο εισόδου, έτσι ώστε η πλατεία να γίνει διαμπερής και να αποκτήσει προσβασιμότητα από όλες τις οδούς που την περιβάλλουν.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια μικρού μεγέθους κεντρική νησίδα πρασίνου, εξαγωνικού σχήματος για να διατηρηθεί το σχήμα που δημιουργούν οι υφιστάμενοι κυβόλιθοι, με ένα μεγάλο κεντρικό δένδρο.

Η υδάτινη κατασκευή γύρω από τη κεντρική νησίδα πρασίνου θα έχει έξι πίδακες νερού, έναν στην κάθε πλευρά του εξαγώνου. Τέλος, με τη δημιουργία επιμήκων παρτεριών με δένδρα σκιάς στη θέση και το σχήμα του αμφιθεάτρου που θα καθαιρεθεί και την τοποθέτηση καθιστικών κατά μήκος αυτών στο εσωτερικό κεντρικό χώρο της πλατείας, ο κοινόχρηστος αυτός χώρος θα αποτελέσει μια όαση πρασίνου στην καρδιά της Βάρης που τόσο έχει ανάγκη η πόλη και παράλληλα θα προσφέρει ανάσες δροσιάς στους κατοίκους της κατά τους θερινούς μήνες.