Οι περιπέτειες… του Δαβάκη

Όποιος έχει παρακολουθήσει τα δημοτικά πράγματα τα τελευταία χρόνια δεν εκπλήσσεται από την αντιπολιτευτική τακτική του Δημήτρη Δαβάκη. Τακτικές οι οξείες αντιπαραθέσεις με τον Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και μόνιμα υψηλοί οι τόνοι στους μεταξύ τους διαλόγους στα Δημοτικά Συμβούλια.

Στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο ο επικεφαλής του Κύματος Ενωμένων Πολιτών όμως υπερέβη ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό. Αστήρικτες καταγγελίες εναντίον των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, υπερβολές και ανακρίβειες, μηδενισμός οποιουδήποτε μικρού ή μεγάλου έργου έχει γίνει. Όλα αυτά χωρίς μια σαφή στόχευση, χωρίς την προβολή ενός διαφορετικού προγράμματος, κατανοητού από τους δημότες.

Μια πιθανή εξήγηση όλων αυτών ίσως είναι πως ο Δημήτρης Δαβάκης άργησε να μπει στην προεκλογική κούρσα, αφού πρώτα είδε τον συνδυασμό του να αποψιλώνεται από σημαντικά πρόσωπα που μεταπήδησαν στο συνδυασμό του Δημάρχου. Μέχρι και την τελευταία στιγμή προσπαθούσε να ενώσει τις δυνάμεις του με άλλο συνδυασμό, αλλά συναντούσε διαρκώς κλειστές τις πόρτες.

Η καθίζηση που παρουσιάζει ο Δημήτρης Δαβάκης αντανακλάται και στον αριθμό υποψηφίων συμβούλων που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο. Είναι εντυπωσιακό πώς οι συνδυασμοί της Αριστεράς παρουσιάζουν πιο ισχυρή ομάδα από τον επικεφαλής του Κύματος Ενωμένων Πολιτών.

Ο Δημήτρης Δαβάκης σπατάλησε πολιτικά μια πενταετία που είχε το χρόνο να δυναμώσει την απήχησή του. Τον χαμένο χρόνο, το ισχνό ψηφοδέλτιο που κατάφερε εν τέλει να συγκροτήσει και την απουσία προοπτικής που αποπνέει έως τώρα ο πολιτικός του λόγος επιχειρεί να καλύψει με το θόρυβο, τις φωνές και τη μαύρη προπαγάνδα που έχει ξεκινήσει με χορηγούμενες διαφημιστικές καταχωρήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπάρχει όμως ακροατήριο που να έλκεται από ένα τέτοιο πολιτικό προφίλ; Υπάρχει. Και σε αυτό ακριβώς στοχεύει ο Δημήτρης Δαβάκης. Στο κοινό που βρίσκεται απέναντι από την Πόλη για να ζεις. Πολέμιοι του Δημάρχου σε κάθε υπαρκτό ή ανύπαρκτο ζήτημα. Άνθρωποι που στα υπαρκτά θέματα που απασχολούν την πόλη δεν αντιπαραβάλλουν παρά μια μόνιμη θεωρία συνωμοσίας που τα νήματα της κινεί ο Δήμαρχος. Άνθρωποι που είτε από προσωπικό συμφέρον ή από πικρία που δεν βρέθηκαν οι ίδιοι στα πράγματα δημιουργούν θόρυβο. Άνθρωποι που στην πραγματικότητα παρασύρονται από τα fake news που προβάλλουν συγκεκριμένα έντυπα τα οποία με κάθε επισημότητα συστρατεύονται με αντιπάλους του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου.

Σε λίγες βδομάδες θα μάθουμε τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής του Δημήτρη Δαβάκη. Θα τολμήσουμε μια πρόβλεψη: Πως θα τον ωφελήσει τόσο όσο να μείνει ζωντανός για άλλη μια τετραετία στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Δύσκολα ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, πιο εφικτό ως επικεφαλής της ελάσσονος. Ερώτημα βέβαια παραμένει πώς ευνοούνται οι δημότες από μια τέτοια τακτική.