Η μπάλα είναι γένους θηλυκού

Γυναικείο ποδόσφαιρο. Δύο λέξεις, που στο άκουσμά τους και μόνο δημιουργείται απορία και ερωτηματικά στο ευρύ κοινό.

Οι περισσότεροι στη χώρα μας αγνοούν και την ύπαρξή του ακόμα, λόγω της μη προβολής του από τα ΜΜΕ, αλλά και της νοοτροπίας του Έλληνα ότι το συγκεκριμένο άθλημα δεν ταιριάζει στη γυναικεία ιδιοσυγκρασία και είναι δικαίως ανδροκρατούμενο.

Κι όμως, το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα μετράει περίπου 35 χρόνια ζωής, με τα 25 από αυτά συμμετέχοντας στα επίσημα πρωταθλήματα της ΕΠΟ ως διοργανώτριας αρχής. Είναι επίσης ολυμπιακό άθλημα από το 1996 (Ολυμπιάδα της Ατλάντα) και για την ιστορία, το 1ο παγκόσμιο πρωτάθλημα έγινε το 1991 στην Κίνα. Παίζεται πλέον σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας, με ιδιαίτερη ανάπτυξη σε Κίνα, ΗΠΑ και τις σκανδιναβικές χώρες.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στη χώρα μας, θα δούμε ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο φωνάζει «παρών» και αναζητά την προσοχή που του αρμόζει. Ξεκίνησε το 1986 αλλά μέχρι το 1989 το πρωτάθλημα ήταν ανεπίσημο και το διοργάνωναν τα ίδια τα σωματεία που αγωνίζονταν σε αυτό. Την περίοδο 1989-90 η ΕΠΟ δημιούργησε Επιτροπή Γυναικείου Ποδοσφαίρου, η οποία ανέλαβε να διοργανώσει το πρωτάθλημα. Η πρώτη διοργάνωση της ΕΠΟ ονομάστηκε δοκιμαστική και η Ομοσπονδία δεν την αναγνώρισε ως επίσημη.

Στη Βάρη

Την αγωνιστική χρονιά 2017-2018 η διοίκηση του Αστέρα Βάρης ξεκίνησε την προσπάθεια της δημιουργίας γυναικείου ποδοσφαιρικού τμήματος. Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του Αστέρα, στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας της, μπορεί να μην αγωνίζεται επίσημα σε κάποια εγχώρια διοργάνωση, ωστόσο δημιουργεί τις βάσεις με σκοπό την επόμενη αγωνιστική σεζόν 2019-2020 να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.

Ο προπονητής της ομάδας, Κώστας Επόγλου, μιλώντας στον «Δημοσιογράφο» ανέφερε πως το τμήμα μπορεί να βρίσκεται σε …νηπιακό στάδιο, ωστόσο ο τρόπος που λειτουργεί η ομάδα θυμίζει επαγγελματικό σύλλογο. Το ρόστερ της ομάδας απαρτίζεται από 18 ποδοσφαιρίστριες ηλικίας από 16 έως 25 ετών που στην πλειοψηφία τους είναι κάτοικοι του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

«Στη γυναικεία ομάδα μπορούν να συμμετάσχουν κοπέλες και γυναίκες όλων των ηλικιών με απαραίτητη προϋπόθεση την επιθυμία για εκγύμναση και αγάπη για το άθλημα, χωρίς κόστος συμμετοχής» τονίζει ο Νίκος Γκορίτσας, Γενικός Γραμματέας του Αστέρα Βάρης. Οι προπονήσεις διεξάγονται κάθε Τετάρτη βράδυ στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Κωνσταντίνος Μπαγλαντζής» της Βάρης. Αξίζει να σημειωθεί πως η διοίκηση του Αστέρα Βάρης έχει διαμορφώσει ξεχωριστά αποδυτήρια για τις ανάγκες των αθλητριών. Πρόσθετες πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το γυναικείο τμήμα ποδοσφαίρου οι άνθρωποι του Συλλόγου δίνουν με μεγάλη ευχαρίστηση (στα τηλέφωνα 210 9655063 ή 6947 597 570).