Πώς οι πέργκολες κατάπιαν την πλατεία Ιμίων

Η ανάπλαση της πλατείας της Βούλας τη δεκαετία του ’90, επί Δημαρχίας του Άγγελου Αποστολάτου, άλλαξε σημαντικά την εικόνα της. Η μετατροπή του άχαρου εμπορικού δρόμου σε έναν καλαίσθητο τόπο συνάθροισης, περιπάτου και ήπιων εμπορικών χρήσεων δεν έγινε χωρίς αντιδράσεις. Το αποτέλεσμα όμως δικαίωσε τους εμπνευστές της αλλαγής.

Η σημερινή προβληματική εικόνα που παρουσιάζει η πλατεία Ιμίων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κανονιστική διάταξη που εφήρμοσε η δημοτική αρχή Κασιδόκωστα – Πανά. Με αυτήν απελευθερώθηκε ο αριθμός αδειών για καταστήματα εστίασης, ενώ ο νέος κανονισμός για τα τραπεζοκαθίσματα επιδείνωσε την κατάσταση.

Τα αποτελέσματα ήταν να αυξηθεί η επισκεψιμότητα μαζί με την χειροτέρευση των κυκλοφοριακών προβλημάτων και τη δυσκολία στη στάθμευση σε όλη τη γύρω περιοχή αλλά και ο παραγκωνισμός των εμπορικών καταστημάτων υπέρ των καταστημάτων εστίασης. Για να φτάσουμε σήμερα στην εικόνα μιας πολύβουης πλατείας Ιμίων που τα τραπεζοκαθίσματα και οι βαρέως τύπου πέργκολες κυριαρχούν στο χώρο.

Οι πέργκολες που είναι μεν συμβατές με την Κανονιστική Απόφαση, οι υπερβάσεις όμως στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων είναι πλέον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αν και εξαρχής δεν υποστήριξε την Κανονιστική Απόφαση που διέπει την Πλατεία στη διάρκεια της πενταετούς θητείας του δεν παρενέβη αποφασιστικά στην κατεύθυνση μιας αλλαγής. Προσπάθησε περισσότερο να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες. Επιχειρώντας άλλοτε να υπάρξει ένα πεδίο συνεννόησης με τους καταστηματάρχες και άλλοτε να οριοθετήσει τους χώρους που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα (κίτρινες γραμμές). Η Δημοτική Αστυνομία πραγματοποιεί εντατικά ελέγχους επιβάλλοντας πρόστιμα σε όσους παρανομούν, χωρίς ωστόσο αυτό το μέτρο να έχει συμμορφώσει τους καταστηματάρχες, αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα.

Η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Μαΐου θα πρέπει να βάλει το θέμα της πλατείας Ιμίων στην κορυφή της ατζέντας. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα απέχει από το να είναι ευχάριστη στους πολίτες, ενώ οι αντιαισθητικές πέργκολες «καλύπτουν» την ομορφιά της πλατείας της Βούλας.