Faidon’s Brothers: Η κάβα που έγινε αγαπημένο στέκι

Ο Χρήστος και ο Μάριος Τσικνάκος, τα αδέλφια πίσω από τον Faidon, μίλησαν στον «Δημοσιογράφο» για όλα αυτά που βλέπουν και νιώθουν, 7 χρόνια μετά το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος από τα τρία που διατηρούν, στην καρδιά της Βούλας.

«Ο πατέρας μας αποφάσισε να ανοίξει την πρώτη κάβα το 1978 στην Καλλιθέα και από τα 12 μας χρόνια δουλεύαμε και τα τρία αδέρφια μαζί του, τον βοηθούσαμε καθημερινά. Μεγαλώσαμε μέσα στην κάβα, μάθαμε την δουλειά από πολύ μικρή ηλικία. «Το 2011 κάναμε μια έρευνα αγοράς για να ανοίξουμε στα νότια προάστια ένα δεύτερο μαγαζί για να το αναλάβουμε αποκλειστικά ο Μάριος και εγώ», μας λέει ο Χρήστος Τσικνάκος.

«Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε τεράστια έλλειψη στο κομμάτι των ξηρών καρπών, διότι η βασική μας δουλειά είναι η κάβα αλλά είμαστε εξειδικευμένοι στο κομμάτι του ξηρού καρπού. Στο κατάστημα της Καλλιθέας εξυπηρετούσαμε πελάτες που έρχονταν από τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη για να προμηθευτούν ξηρούς καρπούς», συμπληρώνει ο Μάριος Τσικνάκος.

Το πρώτο βήμα

Το πρώτο από τα τρία βήματα που πραγματοποίησαν τα αδέρφια Τσικνάκου, το έκαναν το 2011 όταν και άνοιξαν στη Βούλα, την Κάβα Φαίδων.

«Όταν ήρθαμε να υπογράψουμε με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, κοιτάξαμε τον δρόμο (σ.σ. την Αγ. Ιωάννου) και διαπιστώσαμε ότι ήταν σε πλήρη εγκατάλειψη. Σπασμένες λάμπες στο δρόμο, μια παιδική χαρά φάντασμα, ελάχιστα καταστήματα αλλά δεν το βάλαμε κάτω και είπαμε ότι αυτό το σημείο θα προσπαθήσουμε να του δώσουμε ζωή. Το πρώτο διάστημα ήταν αρκετά δύσκολο γιατί ο κόσμος δεν μας γνώριζε, δεν κατοικούσαμε στη Βούλα, συνεπώς τα πρόσωπά μας ήταν άγνωστα και σε μια μικρή κοινωνία αυτό παίζει ρόλο. Θυμάμαι ότι υπήρχε κόσμος στο μαγαζί που μας αντιμετώπιζε με επιφύλαξη, ψυχρός θα έλεγα αλλά πλέον, έχοντας περάσει τα χρόνια, με τους ίδιους πίνουμε κρασί αναπολώντας τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης. Νιώθουμε την αγάπη του κόσμου με απλά πράγματα. Μας φωνάζουν με το μικρό μας όνομα, είναι πολύ σημαντικό να αποκτά σχέση εμπιστοσύνης ο πελάτης με τον επιχειρηματία και το αντίστροφο».

Wine bar «για να βλέπουμε τους φίλους μας»

Στα τέλη του 2014 ήρθε το δεύτερο βήμα των αδερφών Τσικνάκου με τη δημιουργία του «Faidon Delicatessen». «Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια αποφασίσαμε να ανοίξουμε και δεύτερο μαγαζί, στην πραγματικότητα, είχα πει στον αδερφό μου να το ανοίξουμε για να έρχονται οι φίλοι μας για να τους βλέπουμε, καθώς δουλεύαμε στην Κάβα Φαίδων, κάθε μέρα όλη μέρα» εξηγεί ο Χρήστος Τσικνάκος.

«Μετά από αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό, κυρίως στην Τοσκάνη, για οινοποιεία, γευστικές δοκιμές και εκπαίδευση πάνω στο κρασί και την κουλτούρα του στην Ευρώπη, ετοιμάσαμε ένα καινούργιο concept που δεν υπήρχε στη ελληνική αγορά. Από την πρώτη μέρα ο κόσμος το αγκάλιασε και τολμώ να πω ότι έχει γίνει το καθημερινό στέκι για πάρα πολύ κόσμο».

Έχει βελτιωθεί η Βούλα συγκριτικά με το 2011

Μετά από 7 χρόνια καθημερινής παρουσίας στη Βούλα, τα αδέρφια Τσικνάκου συγκρίνουν τη Βούλα του 2011 με την σημερινή.

«Έχουν περάσει επτά χρόνια από την ημέρα που ήρθαμε στην περιοχή και μπορούμε να πούμε πως έχουν αλλάξει πολλά στην πόλη, στην καθημερινότητα του πολίτη, όλα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η επιχειρηματική Βούλα έχει ανεβάσει την ποιότητά της, έχει μια πλατεία φιλική προς τα παιδιά και την οικογένεια γενικότερα. Μπορεί ο γονέας να κάτσει να απολαύσει τον καφέ του και το παιδί του να παίζει στην πλατεία χωρίς κανέναν απολύτως κίνδυνο. Νομίζω πως η πλατεία της Βούλας, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, μπορεί να χαρακτηριστεί οικογενειακή πλατεία. Το πρόβλημα που παραμένει και θα πρέπει οι αρμόδιοι να βρουν μια λύση, είναι η στάθμευση. Τα αυτοκίνητα πνίγουν τα πεζοδρόμια».

Το μοναδικό μαγαζί στην περιοχή με last call

Ο «Faidon» μπορεί να περιτριγυρίζεται από σπίτια αλλά ποτέ δεν έχει δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στους ενοίκους των σπιτιών. «Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δεν μας έχει ενοχλήσει ποτέ, θεωρώ ότι είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας αλλά υπέρ των επιχειρηματιών που σέβονται τους κανόνες που έχει θεσπίσει ο Δήμος και νομίζω ένας από αυτούς είμαστε και εμείς. Μου αρέσει πολύ που στη Βούλα δεν υπάρχουν νυχτερινά κέντρα ή Bar να παίζουν μουσική μέχρι το πρωί. Εμείς από την πλευρά μας σεβόμαστε τους κατοίκους και τον κανονισμό και στις δώδεκα τα μεσάνυχτα κλείνουμε τη μουσική και μάλιστα εφαρμόζουμε και το last call (σ.σ. τελευταία παραγγελία). Την αγαπάμε την Βούλα αλλά πιο πολύ αγαπάμε τους ανθρώπους της», προσθέτουν τα αδέλφια Χρήστος και Μάριος Τσικνάκος.

Χρήστος Τσικνάκος

Μάριος Τσικνάκος