Μνημείο για τη μάχη του Μαραθώνα τοποθετείται στη Βάρη

Την τοποθέτηση ενός πιστού αντιγράφου της επιτύμβιας στήλης της Ερεχθηίδος φυλής σε κεντρικό σημείο της περιοχής του αρχαίου Δήμου Αναγυρούντος ως ελάχιστο φόρο τιμής των αρχαίων δημοτών της περιοχής και προς υπερηφάνεια των σημερινών κατοίκων της Βάρης και της Βάρκιζας, αποφάσισε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Ο εμπειρογνώμονας του Δήμου σε θέματα αρχαιοτήτων και τοπικής ιστορίας Χρήστος Διονυσόπουλος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 23 Ιανουαρίου για την ιδιαίτερη ιστορική σχέση της επιτύμβιας στήλης των Μαραθωνομάχων της Ερεχθηίδος φυλής με τον αρχαίο Αναγυρούντα (Βάρη).

Ο κ. Διονυσόπουλος στο βιβλίο του Η Μάχη του Μαραθώνα το οποίο έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών περιγράφει αναλυτικά την προέλευση και το περιεχόμενο της στήλης. «Η στήλη της Ερεχθηίδος φυλής βρέθηκε το 2000 εντοιχισμένη σε παλαιοχριστιανικό κτίσμα, στην Εύα, στη Μονή της Λουκούς της Κυνουρίας και υπολογίζεται ότι μαζί με άλλα σπουδαία έργα που προέρχονταν από τον Μαραθώνα κοσμούσε τη μεγάλη υπόστηλη αίθουσα της έπαυλης του Ηρώδη Αττικού στην Κυνουρία. Είναι μια στιβαρή ορθογώνια στήλη από πεντελικό μάρμαρο, η οποία επιστέφεται από ένα ανάγλυφο λέσβιο κυμάτιο και έχει ως επικεφαλίδα χαραγμένο με μεγάλα γράμματα το όνομα της Ερεχθηίδος φυλής. Ακολουθεί ένα κανονικό ελεγειακό επίγραμμα που εγκωμιάζει την αρετή των ανδρών που έπεσαν πολεμώντας τους Μήδους και ένα κατάλογος κάτω από το επίγραμμα με 22 ονόματα γραμμένα στοιχηδόν».

Ο Χρήστος Διονυσόπουλος διάβασε στο Δημοτικό Συμβούλιο και τη μετάφραση του επιγράμματος: «Η φήμη, καθώς πάντα φθάνει στα πέρατα της φωτεινής γης, θα πληροφορηθεί για την αρετή αυτών των ανδρών, δηλαδή πώς πέθαναν πολεμώντας τους Μήδους και (πώς) δόξασαν την Αθήνα αντιμετωπίζοντας στη μάχη πολλούς, ενώ (αυτοί) ήταν λίγοι».

Η συγκεκριμένη φυλή είχε και τους αναλογικά περισσότερους νεκρούς, καθώς όπως ανέλυσε ο Χρήστος Διονυσόπουλος, οι πολεμιστές της παρατάχθηκαν στο κομμάτι της φάλαγγας που έκανε την πιο αποφασιστική σύγκρουση.