Πόλεις χωρίς γκράφιτι η Βάρη, η Βούλα και η Βουλιαγμένη

Εκστρατεία αντιγκράφιτι είναι έτοιμος να ξεκινήσει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης το προσεχές διάστημα, σε μια προσπάθεια να καθαρίσει και παράλληλα να προστατέψει τους κοινόχρηστους χώρους επιφάνειας 4.285 τ.μ από τις βαφές με σπρέι.

Αρκετοί τα θεωρούν έργα τέχνης, έναν τρόπο μηνυμάτων και κριτικής, άλλοι πάλι θεωρούν τα γκράφιτι βεβήλωση και φθορά ξένης και δημόσιας περιουσίας. Σε κάθε περίπτωση, οι ζωγραφιές, τα συνθήματα ή οι μουντζούρες θα αποτελέσουν παρελθόν από την πόλη. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα προμηθευτεί ένα ειδικό υλικό για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ένα επίχρισμα διαυγές ενός μέρους μεσαίας στιλπνότητας κατάλληλο για χρήση σε μέταλλο, σκυρόδερμα, τούβλα, πέτρα ή ξύλο. Το υλικό αυτό θα εφαρμοστεί έτσι ώστε μετά την αφαίρεση του γκράφιτι να προστατεύει την επιφάνεια. Το υλικό θα είναι ανθεκτικό και ικανό για επανειλημμένη τοποθέτηση. Το εν λόγω υλικό έχει κατάλληλη υδροφοβικότητα ώστε το γκράφιτι να μπορεί να αφαιρεθεί από την επιφάνεια που προστατεύεται, χρησιμοποιώντας νερό σε χαμηλή πίεση. Η εφαρμογή θα πραγματοποιηθεί με τον συνήθη εξοπλισμό ψεκασμού.

Συγκεκριμένα, το αντιγκράφιτι θα εφαρμοστεί στη Βούλα σε κοινόχρηστους χώρους επιφάνειας 3.371 τ.μ, στη Βουλιαγμένη σε επιφάνειες 354 τ.μ και στη Βάρη σε επιφάνειες 560 τ.μ. Αναλυτικά, η εκστρατεία θα επικεντρωθεί στο τοιχίο της λεωφόρου Βουλιαγμένης (από την οδό Καλύμνου έως την παραλιακή) και τις γέφυρες, τις υπόγειες διαβάσεις στην Ακτή Βουλιαγμένης και στην οδό Προόδου στη Βούλα και στα τοιχία κατά μήκος της λεωφόρου Ευελπίδων στη Βάρη.

Επιπλέον, θα προστατευθούν όλα τα γλυπτά (γλυπτό χορευτών πλατείας Ιμίων, άγαλμα Βενιζέλου στην παραλία του Notos, γλυπτό αλόγων στη Βουλιαγμένη, γλυπτά στην Ακτή Βουλιαγμένης και στο γλυπτό της Βάρκιζα). Τέλος, θα καθαριστούν και τα μνημεία που βρίσκονται στον Δήμο: Στην πλατεία Ηρώων της Βάρης, το μνημείο Ιωνίας στη Βούλα, των «Πυροσβεστών» στο Πανόραμα, το μνημείο των ΛΟΚ στο Καβούρι, και το κεντρικό μνημείο «Ειρήνη» στη Βουλιαγμένη, τα μνημεία Ζησιμοπούλου στη Βάρκιζα, η προτομή Ιερέα, στην Πλατεία Βάκχου και Ηφαίστου στη Βάρη.

Η προμήθεια του υλικού έγινε κατόπιν ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, με σφραγισμένες προσφορές και κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής προσφοράς. Ως εκ τούτου, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα δαπανήσει το ποσό των 130.000 ευρώ για το σκοπό αυτό.