Ένοχη για υπεξαίρεση η Μαρία Σίνα

Ομόφωνα ένοχη για την κατηγορία της υπεξαίρεσης ποσού ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατά την περίοδο που ήταν πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τα έτη 2012-14 έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τη Μαρία Σίνα την Παρασκευή 15 Μαρτίου. Οι δικαστές επέβαλαν ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή και η Μαρία Σίνα άσκησε έφεση, στέλνοντας την υπόθεση για δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Την ακροαματική διαδικασία απασχόλησε αρκετά το ύψος των ποσών που βρέθηκε να λείπουν από τα ταμεία της Σχολικής Επιτροπής. Βασικοί μάρτυρες κατηγορίας ήταν οι ελέγκτριες του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που έκαναν φύλλο και φτερό τα οικονομικά στοιχεία της Επιτροπής, καταλήγοντας σε πόρισμα το οποίο διαπίστωσε έλλειμμα ύψους περίπου 70.000 ευρώ. Το πόρισμα αυτό ήταν και η βάση του κατηγορητηρίου.

Η υπεράσπιση της Μαρίας Σίνα βασίστηκε στη λογιστική έκθεση ενός ανεξάρτητου ειδικού μάρτυρα, ο οποίος αμφισβήτησε την αρτιότητα του πορίσματος των Ελεγκτών. Υποστηρίζοντας ότι η δημόσια αρχή ελέγχου έκανε λανθασμένους υπολογισμούς, περιόρισε το έλλειμμα στα 700-800 ευρώ, που όπως είπε αντιστοιχούν σε χαμένα τιμολόγια και όχι σε χρήματα που λείπουν.

Οι δικαστές εξέτασαν κατ’ αντιπαράσταση τους μάρτυρες και απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης, πλην ενός: Έκαναν δεκτό ένα σώμα φωτοτυπημένων τιμολογίων, συνολικής αξίας 16.000 ευρώ. Ωστόσο, άλλο δικαστήριο θα προσδιορίσει το ακριβές ύψος της ζημιάς που υπέστη το Δημόσιο, καταλογίζοντας το ποσό στην τότε πρόεδρο, εφόσον κριθεί η υπόθεση τελεσίδικα.

Η Μαρία Σίνα στην απολογία της υποστήριξε ότι ποτέ δεν έχει λάβει χρήματα από το Δημόσιο, αποδίδοντας την ευθύνη για το έλλειμμα στην έλλειψη λογιστικής υποστήριξης από τον Δήμο και στην αμέλεια των διευθυντών των σχολείων να παραδώσουν τα παραστατικά των εξόδων που έκαναν με τα χρήματα της Σχολικής Επιτροπής. Βέβαια, όπως τόνισε η Πολιτική Αγωγή που άσκησε ο Δήμος, κατά την ίδια περίοδο η Σχολική Επιτροπή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με την ίδια λογιστική υποστήριξη και τα ίδια μέσα που διέθετε η Μαρία Σίνα δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στην τήρηση των απαιτούμενων βιβλίων και σε σχετικό έλεγχο δεν βρέθηκε κανένα μεμπτό εύρημα.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από έλεγχο των οικονομικών της Επιτροπής κατά την περίοδο της προεδρίας Σίνα και αφού οι ορκωτοί ελεγκτές και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης διαπίστωσαν σημαντικά και αδικαιολόγητα ελλείμματα.

Ως προς την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία που αντιμετώπιζε, η Μαρία Σίνα απαλλάχθηκε. Αυτή αφορούσε ένα ποσό περίπου 5.000 ευρώ της Σχολικής Επιτροπής που βρέθηκε στα χέρια του πρώην Λυκειάρχη Βουλιαγμένης και δεν επεστράφη ποτέ.

Στο δικαστήριο παρέστη ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ως πολιτική αγωγή καθώς η υπεράσπιση του δημοτικού ταμείου είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής ενώ σε περίπτωση που δεν ασκούσε το σχετικό δικαίωμα, θα κινδύνευε η σημερινή διοίκηση του Δήμου να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος. Εκτός της υπόθεσης αυτής, μια δεύτερη ποινική δίωξη έχει ασκηθεί για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, χωρίς ακόμη να έχει οριστεί δικάσιμος.

Εκτός από την ποινή φυλάκισης 18 μηνών, στις 18 Απριλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει και την πειθαρχική ποινή 4 μηνών παύσης από το Δημοτικό Συμβούλιο των 3Β που της έχει επιβληθεί επίσης ομόφωνα για παράβαση καθήκοντος για την ίδια υπόθεση, από το αρμόδιο όργανο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (στο οποίο προεδρεύει εφέτης και έχει ως μέλη τρεις εφέτες και έναν Δήμαρχο), μια απόφαση που προσέβαλε η Μαρία Σίνα τον Ιανουάριο.