Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: “Δημιουργούμε μια όμορφη πόλη με σύγχρονες υποδομές”

Λίγα 24ωρα αφότου ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ανακοίνωσε ότι διεκδικεί εκ νέου τα ηνία της δημοτικής διοίκησης μιλά εφ’ όλης της ύλης στον «Δημοσιογράφο», δίνοντας απάντηση σε όλες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό πεπραγμένων.

| Γνωρίζετε φυσικά ότι μπορεί οι οικονομικοί δείκτες ενός Δήμου να ευημερούν, όμως οι πολίτες πρώτιστα κρίνουν μια Δημοτική Αρχή από τις επιδόσεις της στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Για παράδειγμα, αν μια νέα μητέρα με το παιδί της στο καρότσι κατευθυνθεί στην κοντινή παιδική χαρά, δεν θα βρει δυστυχώς πεζοδρόμια επαρκή για να κινηθεί μόνο σε αυτά. Γιατί καθυστερεί η επίλυση τέτοιου τύπου ζητημάτων;

Οι οικονομικοί δείκτες είναι το πρώτο απαραίτητο από πολλά ζητούμενα για να βελτιώσει μία Δημοτική Αρχή την καθημερινότητα των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση που αναφέρατε, πολλά από τα προβλήματα είναι σύνθετα με υψηλό βαθμό δυσκολίας. Τα πεζοδρόμια τα οποία σε πολλά σημεία της πόλης είναι σε κακή κατάσταση ή ακόμα και ανύπαρκτα, είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Για να αποκτήσει η πόλη τα πεζοδρόμια με κατάλληλο πλάτος για πεζούς, με ειδική λωρίδα για τυφλούς, προσβάσιμα στα ΑμεΑ και γιατί όχι και με ποδηλατοδρόμους, συντρέχουν πολλές προϋποθέσεις, κάποιες που λύνονται άμεσα και άλλες που έχουν τόσα πολλά νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια, ώστε για να αντιμετωπιστούν χρειάζονται ακόμα και χρόνια.

Μετά από 8 κρατικούς ελέγχους επιθεωρητών δεν βρέθηκε τίποτα μεμπτό

Ήδη κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο έχει γίνει έργο πολλών εκατομμυρίων για οδοποιία και κατασκευή πεζοδρομίων μετά από πάρα πολλά χρόνια, αλλά δυστυχώς για να φτάσει η πόλη στο επιθυμητό επίπεδο δεν αρκεί. Σε δεύτερο χρόνο πρέπει σε πολλά σημεία να τροποποιηθούν ρυμοτομικές γραμμές, σε άλλα σημεία να απομακρυνθούν δέντρα και καλλωπιστικά φυτά που έχουν φυτέψει παράτυπα οι κάτοικοι και σε άλλα σημεία χρειάζεται ακόμα και απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων για να δημιουργηθεί χώρος για την κατασκευή πεζοδρομίων.

| Η αντιπολίτευση σας εγκαλεί διότι κάποιες φορές μέσα στο χρόνο αναχωρείτε για επαγγελματικά ταξίδια. Πώς απαντάτε;

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και δεν θεωρώ την ενασχόλησή μου με τα κοινά μέσο βιοπορισμού.

Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη δημόσια πως εξαντλώ τις μέρες που προβλέπονται από το νόμο για την απουσία μου από το Δήμο στη διαδικασία διατήρησης σε ισχύ των αεροπορικών μου πτυχίων. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πρέπει να απουσιάζω για πέντε έως έξι εργάσιμες μέρες 5-6 φορές το χρόνο για να καλύπτω τις ώρες πτήσης και τις προσγειώσεις που απαιτούνται από τις αεροπορικές αρχές.

Τον υπόλοιπο χρόνο, εφτά ημέρες την εβδομάδα και περίπου 12-14 ώρες ημερησίως ασχολούμαι με τα καθήκοντά μου στο Δήμο, καθώς ο ενιαίος Δήμος έχει πολλές απαιτήσεις.

| Ο διάλογος για τη διαχείριση απορριμμάτων στον Δήμο και την υπό μελέτη Μονάδα Επεξεργασίας άνοιξε με πάταγο αλλά σήμερα επικρατεί σιωπή. Μήπως αποσύρετε το θέμα για προεκλογικούς λόγους;

Θα διαφωνήσω μαζί σας, δεν επικρατεί καμία σιωπή και το θέμα είναι σε εξέλιξη.

Η πόλη μας συνεχίζει και πρωτοπορεί σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, εφαρμόζει καινοτόμα προγράμματα για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή και συμμετέχει σε τρία ευρωπαϊκά προγράμματα που προάγουν νέες τεχνολογίες και μεθόδους αντιμετώπισης του θέματος.

Για τη μονάδα συνεχίζονται με ένταση οι συζητήσεις μας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει συσταθεί η επιτροπή στρατηγικής συνεργασίας και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες δύο συνεδριάσεις.

Η έρευνα και αναζήτηση της κατάλληλης τεχνολογίας από τους συνεργάτες μας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συνεχίζεται αλλά δεν έχουμε ικανοποιηθεί ακόμα με κάποια από τις προτεινόμενες λύσεις καθώς δεν πληρούν τις ποσοτικές και ποιοτικές απαιτήσεις που έχουμε θέσει. Συνεχίζεται λοιπόν με ένταση η αναζήτηση τεχνολογιών από το ΕΜΠ, ενώ είμαστε σε διαδικασία επίσπευσης της μεταφοράς των υφιστάμενων υποδομών της υπηρεσίας καθαριότητας, του αμαξοστασίου, συνεργείου κ.α. στον υπό συζήτηση χώρο εντός του οικοπέδου της Σχολής Ευελπίδων και την απομάκρυνσή τους από τον οικιστικό ιστό της πόλης.

| Κάθε χρόνο οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης στην έκθεσή τους ανακηρύσσουν τους Δήμους της χώρας «πρωταθλητές» της διαφθοράς. Πώς θα πείσετε τους δύσπιστους πλέον πολίτες ότι ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί εξαίρεση;

Δεν θεωρώ πως είναι θέμα πειθούς. Κατά τα τελευταία 4 χρόνια έχουν γίνει 8 έλεγχοι στον Δήμο μας, σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, μισθώσεων δημοτικών ακινήτων, προμηθειών κ.ά. Οι έλεγχοι έγιναν μετά από ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες ή στη διαδικασία των τακτικών ελέγχων και σε όλες τις περιπτώσεις δεν έχει βρεθεί απολύτως τίποτα το μεμπτό για τη διοίκηση της περιόδου 2014 – 2018.

Αντιθέτως, με δική μας πρωτοβουλία έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη υποθέσεις διαφθοράς σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Επαναλαμβάνω λοιπόν αυτό που έχω δηλώσει στο παρελθόν, λειτουργούμε με διαφάνεια, τηρούμε απόλυτα τη νομιμότητα και τους κανόνες χρηστής διοίκησης και προκαλούμε οποιονδήποτε έχει αντίθετη άποψη ή αμφιβολία, να κάνει καταγγελία στις αρμόδιες αρχές και να προκαλέσει εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλα τα επίπεδα.

| Κατά καιρούς έχετε μιλήσει δημοσίως για «σκελετούς στην ντουλάπα» αναφερόμενος σε προηγούμενες διοικήσεις. Γιατί ποτέ δεν συγκεκριμενοποιήσατε πρόσωπα και πράξεις;

Βρέθηκαν πράγματι πολλοί «σκελετοί στην ντουλάπα». Παραλάβαμε έναν Δήμο που ήταν σε διαδικασία συνένωσης τριών άλλων ΟΤΑ, με παρελθόν, λάθη και παραλείψεις. Πιστεύουμε πως ο ρόλος μας είναι να κοιτάμε μπροστά, να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να μεταβιβάσουμε στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές όσα θέματα πιστεύουμε πως απαιτούν έλεγχο από τη δικαιοσύνη.

Αυτό όμως που δεν κάναμε και δεν θα κάνουμε σε καμία περίπτωση είναι προσπάθεια εκμετάλλευσης του παρελθόντος για πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη και να πολιτευόμαστε με το αφήγημα ότι παραλάβαμε καμμένη γη.

Ασχολούμαστε με την επόμενη μέρα της πόλης μας, την επίλυση των προβλημάτων και θεμάτων της καθημερινότητας και αφήνουμε τις ελεγκτικές αρχές και τη δικαιοσύνη να ασχολούνται με τα θέματα που τους αφορούν.

Δεν θέτουμε προτεραιότητες με τοπικά κριτήρια αλλά με το κριτήριο των αναγκών της κάθε περιοχής και τη σοβαρότητά τους

| Υποστηρίζετε ότι πλέον ο Δήμος των 3Β συνιστά «μία πόλη», ωστόσο κάθε δημοτική ενότητα, όπως γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα, έχει διαφορετικό επίπεδο αναγκών. Έχετε θέσει τοπικές προτεραιότητες; Τι απαντάτε στους δημότες που δηλώνουν ότι βρίσκονται σε «ριγμένη» δημοτική ενότητα;

Είμαστε μια νέα πόλη στην οποία όχι μόνο η κάθε Δημοτική Ενότητα αλλά η κάθε γειτονιά έχει το δικό της χαρακτήρα και τις δικές της ανάγκες. Με αυτό το δεδομένο, δεν θέτουμε προτεραιότητες με τοπικά κριτήρια αλλά με το κριτήριο των αναγκών της κάθε περιοχής και τη σοβαρότητά τους.

Για να χαρακτηριστεί λοιπόν μία Δημοτική Ενότητα «ριγμένη», πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε στα κριτήρια αξιολόγησης. Αν λοιπόν πέσουμε στην παγίδα να προσπαθήσουμε να μοιράσουμε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου με πολιτικά ή τοπικά κριτήρια, είναι σίγουρο πως θα οδηγηθούμε σε λάθος αποτελέσματα.

Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι πως είμαστε πλέον ένας Δήμος, μία πόλη και πρέπει η Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει τις ανάγκες με μοναδικό κριτήριο τη σοβαρότητα των αναγκών.

| Έχοντας ήδη ολοκληρώσει 4 χρόνια θητείας, ποια έργα ή παρεμβάσεις θεωρείτε ότι αντανακλούν περισσότερο τη φιλοσοφία και το στίγμα της διοίκησής σας;

Στο προεκλογικό μας πρόγραμμα το 2014 είχαμε δηλώσει πως οι στρατηγικές μας επιλογές είναι τρεις: ο άνθρωπος, το περιβάλλον και η οικονομία. Θεωρώ πως έχουμε επιτελέσει σημαντικό έργο και στους τρεις αυτούς άξονες.

Σας αναφέρω επιγραμματικά κάποια από σημαντικότερα έργα και παρεμβάσεις μας που κινήθηκαν στην κατεύθυνση των κεντρικών μας στοχεύσεων:

Με δικές μας ενέργειες εγκαταστάθηκε εργολάβος και ξεκίνησε η κατασκευή του ρέματος στο Κόρμπι, εγκρίθηκε δαπάνη και δημοπρατήθηκε έργο ύψους 9 εκ. ευρώ για τη δημιουργία αντιπλημμυρικού δικτύου στη Βουλιαγμένη, διεκδικήσαμε και πήραμε τη διαχείριση 540 στρεμμάτων παραλιακού μετώπου από την ΕΤΑΔ, αντικαταστήσαμε συνολικά το δίκτυο οδοφωτισμού της πόλης με την προμήθεια και εγκατάσταση περισσότερων από 6.000 φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED, ανακατασκευάσαμε και πιστοποιήσαμε 47 παιδικές χαρές και αναβαθμίσαμε σημαντικά όλες τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Έχουμε βραβευτεί για τις καινοτόμες και πρωτοποριακές δράσεις μας για το περιβάλλον, όπως την παραγωγή υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικού από τα πράσινα και οργανικά απορρίμματα της πόλης, τη λειτουργία δημοτικού φυτωρίου μέσα στο οποίο παράγουμε μόνοι μας τα φυτά που χρησιμοποιούνται για τον καλλωπισμό της πόλης, την τηλεματική διαχείριση των υδάτινων πόρων μας.

Έχουμε επενδύσει σε νέες τεχνολογίες για τη καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, τη διαφάνεια και τη δημιουργία δομών διαβούλευσης και διαλόγου με όλους τους συμπολίτες μας, κάνοντας χρήση σύγχρονων διαδικτυακών εφαρμογών.

Παράλληλα, έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στις κοινωνικές δομές της πόλης. Εκτός από την πλούσια δράση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου με ουσιαστικές παρεμβάσεις στην υγεία και ευημερία των δημοτών μας, έχουμε δημιουργήσει δεύτερο δημοτικό κοινωνικό ξενώνα και σύντομα αναμένουμε θετικές εξελίξεις για τη δημιουργία Δημοτικού Γηροκομείου.

Το έργο που έχουμε επιτελέσει με την πολύτιμη συνδρομή του Δημοτικού Συμβουλίου, των συνεργατών μου αλλά και των υπαλλήλων του Δήμου έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία σε σχέση με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις του 2014.

| Το πολυτιμότερο αγαθό της περιοχής είναι φυσικά οι παραλίες. Ποιες παρεμβάσεις χαρακτήρισαν την πολιτική σας σε αυτό το δημοτικό πεδίο;

Η παραχώρηση του παραλιακού μετώπου στο Δήμο από την κεντρική κυβέρνηση μετά από δικές μας τεκμηριωμένες προτάσεις ικανοποίησε αίτημα 50 ετών της τοπικής κοινωνίας. Ήδη κάναμε μεγάλη παρέμβαση και ανάπλαση των παραλιών στο Μεγάλο Καβούρι και δίπλα στο Δημαρχείο της πόλης στη Βούλα και πιστεύω πως μέσα στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια το παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας θα έχει αναβαθμιστεί θεαματικά μέσω ήπιας ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημιουργία λουτρικών, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων.

Όλα αυτά όμως θα είχαν μικρότερη σημασία αν δεν είχαμε, με δικές μας ενέργειες και πρωτοβουλίες, αποτρέψει τη ρύπανση του παραλιακού μας μετώπου από την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε το Σεπτέμβριο του 2017 μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

| Ανακοινώσατε ότι διεκδικείτε εκ νέου την εκλογή σας στη θέση του Δημάρχου. Ποιος είναι ο κεντρικός σας στόχος για την επόμενη δημοτική περίοδο;

Κεντρικός μας στόχος είναι να ολοκληρώσουμε το έργο που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Δημιουργούμε μία πόλη με σύγχρονες υποδομές που θα σέβεται το περιβάλλον και την καθημερινότητα του πολίτη σε όλα τα επίπεδα. Μέσα στους επόμενους μήνες θα παρουσιάσουμε αναλυτικά το έργο που έχουμε ήδη ολοκληρώσει, το έργο που είναι σε εξέλιξη και τα νέα σχέδιά μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Θα τα θέσουμε στην κρίση των συμπολιτών μας που τον επόμενο Μάιο θα κληθούν να επιλέξουν τη Δημοτική Αρχή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.