Το διεθνές brand της αθηναϊκής ριβιέρας

Πώς προβάλλουν ΕΟΤ, Περιφέρεια και Δήμος την τουριστική πλευρά των 3Β

Σταθερά ανοδική είναι η τουριστική κίνηση στην Αττική τα τελευταία χρόνια, με τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να διεκδικεί σοβαρό μερίδιο στη μεγάλη αυτή αγορά.

Πλέον η Αθήνα δεν είναι μόνο «city break», ένα δηλαδή σύντομο διάλειμμα από το κύριο ταξίδι, αλλά «city trip», ο βασικός προορισμός των ταξιδιωτών, όπως εξηγεί στον «Δημοσιογράφο» ο πρόεδρος του ΕΟΤ (και κάτοικος Βάρης) Μπάμπης Καρίμαλης. Τα στοιχεία άλλωστε δείχνουν ότι η μέση διάρκεια παραμονής των διεθνών επισκεπτών στην Αττική είναι πλέον σχεδόν 6 ημέρες.

Ο Δήμος των 3Β και ειδικά η Βουλιαγμένη αποτελούν σημείο αναφοράς στην τουριστική αγορά. «Οι επισκέπτες από το εξωτερικό επιλέγουν τη Βουλιαγμένη για διακοπές κατά την καλοκαιρινή περίοδο ειδικά επειδή μπορούν να συνδυάσουν διακοπές σε resort και επίσκεψη σε μια πρωτεύουσα που έχει να προσφέρει πάρα πολλά να κάνεις», μας αναφέρει η Νίκη Φωτίου, marketing & PR director του Ομίλου Ξενοδοχείων Διβάνη.

Στη μεγαλύτερη σήμερα εν λειτουργία ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής, το Divani Apollon Palace, η μέση διάρκεια παραμονής κατά τους θερινούς μήνες φτάνει τις 7 διανυκτερεύσεις και τους χειμερινούς μήνες τις 3 διανυκτερεύσεις. «Τους χειμερινούς μήνες αυτοί που επιλέγουν το ξενοδοχείο από το εξωτερικό συνήθως έχουν κάποιο συνέδριο που συμμετέχουν ή επαγγελματικές δουλειές στα νότια. Σπάνια κάποιος θέλει να μείνει νότια τον χειμώνα αν έχει δουλειές στο κέντρο», προ- σθέτει η Νίκη Φωτίου. Ως προς το προφίλ των ανθρώπων που επιλέγουν τα νότια προάστια και συγκεκριμένα τη Βουλιαγμένη, αυτό περιγράφεται ως «υψηλού κοινωνικού επιπέδου». Οι βασικές πηγές των επισκεπτών του Divani είναι οι ευρωπαϊκές χώρες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα πάντως με τη μελέτη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) συνολικά για το 2017, η Αττική είναι η επιλογή τουριστών από τρεις κυρίως χώρες: Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο και Κύπρος. Οι Αμερικανοί πραγματοποίησαν την προηγούμενη χρονιά 616.000 επισκέψεις, είχαν 3,3 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας και άφησαν στην οικονομία 303 εκατομμύρια ευρώ.

«Δεν έχουμε φτηνούς τουρίστες στην Αττική», διευκρινίζει μιλώντας στον «Δημοσιογράφο» η Ελένη Δημοπούλου, εντεταλμένη σύμβουλος για τον Τουρισμό στην Περιφέρεια Αττικής. Όπως εξηγεί, περίπου το 80% των επισκεπτών είναι μεμονωμένοι ταξιδιώτες, δηλαδή δεν είναι πελάτες των φτηνών ομαδικών πακέτων.

Η Περιφέρεια Αττικής εγκαινίασε πρόσφατα μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στην τουριστική προβολή του Λεκανοπεδίου. Η τουριστική περιγραφή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στέκεται στα Βλάχικα της Βάρης, στον πεζόδρομο της Βασιλέως Παύλου στη Βούλα, στις «ανεξάντλητες επιλογές» της Βουλιαγμένης, στα Λιμανάκια και τέλος στην παραλία της Βάρκιζας που «θυμίζει νησί».

«Προωθούμε την αθηναϊκή ριβιέρα ως ενιαίο τουριστικό προϊόν που έχει ακτές με γαλάζιες σημαίες δίπλα στο κέντρο της πόλης»
σημειώνει η Ελένη Δημοπούλου, εντεταλμένη
σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής για τον
τουρισμό και προσθέτει ότι στην Αθήνα δεν
έρχεται φτηνός τουρισμός μέσω πακέτων,
καθώς το 80% είναι μεμονωμένοι ταξιδιώτες

Στην ειδική ενότητα με τα αξιοθέατα της Αττικής υπάρχει μόνο η Λίμνη Βουλιαγμένης, ενώ από τους αρχαιολογικούς χώρους απουσιάζει ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα. Σύμφωνα με την Ελένη Δημοπούλου, «στους δημοσιογράφους του τουρισμού, τους travel bloggers και τους tour operators υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αθηναϊκή ριβιέρα, την οποία τους παρουσιάζουμε ως ενιαίο ολοκληρωμένο προϊόν».

Και συμπληρώνει ότι όλοι οι ξένοι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από το γεγονός ότι σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα υπάρχουν ακτές βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία.

«Κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής μας στον τουρισμό είναι να προβάλουμε τη χώρα μας ως έναν προορισμό 365 ημερών», μας διευκρινίζει ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Μπάμπης Καρίμαλης.

«Μη φοβάστε τις τουριστικές επενδύσεις στην Αττική» το μήνυμα του προέδρου του ΕΟΤ, Μπάμπη Καρίμαλη, ο οποίος τονίζει ότι η περιοχή έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός προορισμού 365 ημερών, υπογραμμίζοντας ότι από city break η Αθήνα και τα προάστια έχουν γίνει πλέον city trip για τους επισκέπτες του εξωτερικού

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα των νοτίων προαστίων; «Το γιότινγκ είναι ένα πολύ δυναμικό στοιχείο, που κατά τη γνώμη μου μπορεί να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Επίσης, οι καταδύσεις είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να καλλιεργηθεί συστηματικά στη Βάρκιζα και τη Βουλιαγμένη και γι’ αυτό έχουμε αναπτύξει ένα ειδικό πρόγραμμα προβολής», αναφέρει ο επικεφαλής του ελληνικού τουρισμού. «Όλη η παραλιακή ζώνη έχει να δώσει πάρα πολλά. Ο τουρισμός σπρώχνει όλη την οικονομία. Το μήνυμά μου είναι: Μη φοβάστε τις τουριστικές επενδύσεις στα νότια», προσθέτει εμφατικά.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης πρόσφατα ξεκίνησε να ασχολείται συστηματικά με το αντικείμενο αυτό. Το γραφείο τουρισμού ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις τον τελευταίο χρόνο. «Σχεδιάζουμε έναν ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα του Δήμου με όλες τις τουριστικές πληροφορίες για την περιοχή, ενώ έχουμε ήδη καταρτίσει ένα μητρώο των τουριστικών επιχειρήσεων του Δήμου μας», αναφέρει στον «Δημοσιογράφο» η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τον τουρισμό, Λυδία Αργυροπούλου. «Στόχος μας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μέσω των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που συνδιοργανώνει ο Δήμος με φορείς της πόλης και βέβαια να γνωρί- ζουν οι επισκέπτες μας το σύνολο των σημείων ενδιαφέροντος στον Δήμο μας», προσθέτει.