«Αποκαλυπτήρια» για τη Λεωφόρο Ευελπίδων στη Βάρη

Επίτιμος δημότης των 3Β ο Προκόπης Παυλόπουλος

Μια πολύ σημαντική ημέρα για τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ήταν η Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018, καθώς εκτός από τη μετονομασία ενός κεντρικού οδικού του άξονα, της λεωφόρου Βάρης Κορωπίου, φιλοξένησε αποδίδοντας τιμές στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Το αίτημα ξεκίνησε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού που στο πλαίσιο του εορτασμού των 190 χρόνων της λειτουργίας της Σχολής Ευελπίδων, ζήτησε από τον Δήμο 3Β την τιμητική μετονομασία της Βάρης Κορωπίου σε Λεωφόρο Ευελπίδων. Η δημοτική αρχή αποδέχτηκε ασμένως το αίτημα, όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο των 3Β που εξέδωσε σχετική απόφαση.

Για την τελετή μετονομασίας κλήθηκε να παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος και τράβηξε το λευκό πανί που σκέπαζε την πρώτη πινακίδα οδοσήμανσης έξω από τη σχολή. Ο Προκόπης Παυλόπουλος έφτασε στη Βάρη συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τους οποίους υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.

Κατά την τελετή που ακολούθησε στην κεντρική είσοδο της Σχολής Ευελπίδων έκαναν σύντομους χαιρετισμούς ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο αρχηγός ΓΕΣ και ο Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Ψαλλίδας, ανέγνωσε την απόφαση του σώματος. Τα μέτρα ασφάλειας της εκδήλωσης ήταν έντονα, ενώ για πάνω από μία ώρα είχε κλείσει το ρεύμα προς Βάρη της λεωφόρου, με την κυκλοφορία να διεξάγεται στις δύο λωρίδες του ρεύματος προς Κορωπί. Την εκδήλωση παρακολούθησαν βουλευτές και άλλα επίσημα πρόσωπα, αλλά και δημότες καθώς και ορισμένοι μαθητές Λυκείου.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι κατευθύνθηκαν στη συνέχεια στο Δημαρχείο της πόλης, όπου ο Δήμος είχε ετοιμάσει μια ειδική εκδήλωση απόδοσης τιμών για τον Προκόπη Παυλόπουλο και τη Σχολή Ευελπίδων. Στους «επισήμους» προστέθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο Δήμαρχος υποδέχτηκε στο γραφείο του για λίγη ώρα –με ανοιχτές θύρες μάλιστα για τους δημοσιογράφους– τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον ΥΠΕΘΑ, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον αρχηγό ΓΕΣ και τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε εν τάχει από τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, για την παραχώρηση έκτασης της Σχολής Ευελπίδων στον Δήμο αλλά και τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης.

Στην ειδική εκδήλωση που ακολούθησε στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Προκόπης Παυλόπουλος έλαβε το χρυσό μετάλλιο της πόλης από τον Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, ενώ ανακηρύχθηκε και επίτιμος δημότης του Δήμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την απόδοση τιμών προέβη σε μια βαρυσήμαντη τοποθέτηση σχετικά με τα εθνικά θέματα, η οποία έγινε αυτομάτως «είδηση» σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε την ευρωπαϊκή τοποθέτηση της χώρας ως κομμάτι της ταυτότητάς της, τονίζοντας ότι η Ευρώπη «δημιουργήθηκε στις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να μην ξαναζήσουμε ποτέ τον εφιάλτη του φασισμού» και κάνοντας ευθείες βολές κατά των «απογόνων του φασισμού» που ως πολιτικά ρεύματα αναπτύσσονται σήμερα.

Ωστόσο το σημαντικότερο κομμάτι της τοποθέτησής του είχε να κάνει με τα εθνικά θέματα και συγκεκριμένα, με την Κύπρο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπογράμμισε ότι «θέλουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, είναι συμφέρον δικό μας και του τουρκικού λαού να κοιτάζει προς τη Δύση», όμως αυτή η προοπτική ακυρώνεται αν η Τουρκία «αμφισβητεί έδαφος, σύνορα και κυριαρχία της Ελλάδας», επιχειρηματολογώντας νομικά γιατί η φιλολογία περί «γκρίζων ζωνών» αμφισβητεί τα σύνορα της ΕΕ και το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μάλιστα προέβη και στη δήλωση ότι η χώρα μας βάσει του διεθνούς δικαίου «έχει το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, όποτε το κρίνει σκόπιμο», μια δήλωση που έγινε πρώτο θέμα της επικαιρότητας ως μείζων παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά. «Τις εθνικές αυτές θέσεις τις υπερασπιζόμαστε με όρους αρραγούς ενότητας», ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο ΠτΔ, συμπληρώνοντας ότι «το δικαστήριο της ιστορίας δεν θα μας συγχωρέσει άλλο διχασμό».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή του χρυσού μεταλλίου της πόλης στη Σχολή Ευελπίδων, μια διάκριση που παρέλαβε ο διοικητής της, Υποστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.