Γιώργος Πατούλης: H Αττική πάει μπροστά αφήνοντας πίσω το λαϊκισμό και την αλαζονεία

Ένα «νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του θεσμού» εξαγγέλλει μέσα από τον «Δημοσιογράφο» ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ξεκινώντας από την «ειλικρινή συνεργασία με όλους, στη βάση των προγραμματικών συγκλίσεων» που θα απαιτήσει η συγκρότηση της νέας διοίκησης και του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο μεγάλος νικητής του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Αττική αναπτύσσει τις θέσεις του για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια, υπογραμμίζοντας ότι είναι «μονόδρομος η νέα αντιμετώπιση του ζητήματος» και προσθέτοντας ότι ο σχεδιασμός θα ξεκινήσει από την αρχή. Και σχολιάζει ότι οι επενδύσεις στο παραλιακό μέτωπο και ειδικά η ανάπλαση του Ελληνικού είναι έργο αιχμής που «μπορεί να καταστεί βασικός πυλώνας της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας».

Οι περιφερειακές εκλογές είχαν αυτή τη φορά έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Αισθάνεστε ότι οι πολίτες επέλεξαν τη «Νέα Αρχή» με βάση το γενικότερο πολιτικό κλίμα ή έκριναν μια αυτοδιοικητική πρόταση;

Οι πολίτες μας εμπιστεύθηκαν για να κάνουμε μια Νέα Αρχή για την Αττική σε όλα τα επίπεδα. Να δώσουμε με πράξεις, κι όχι με λόγια, λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητά μας, σε ζητήματα όπως: η διαχείριση των απορριμμάτων, η πολιτική προστασία, η ασφάλεια, η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας, η τοπική ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής κι αλληλεγγύης, η προστασία του περιβάλλοντος. Επέλεξε να πάμε μπροστά τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της πατρίδας μας, με ανθρώπους που μπορούν να κάνουν έργο, αφήνοντας οριστικά πίσω τον λαϊκισμό, την αλαζονεία και την απραξία των προηγούμενων Διοικήσεων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα παρουσιάσαμε αναλυτικά τις προγραμματικές μας θέσεις, για κάθε ζήτημα που μας αφορά, με πειστικό τρόπο, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, αποφεύγοντας να μπούμε σε ανούσιες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Θεωρώ ότι η κοινωνία της Αττικής μας έκρινε όλους ισότιμα και υπεύθυνα, βάσει των υπαρκτών προβλημάτων που αντιμετωπίζει -εδώ και χρόνια- διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους.

Ήσασταν από τους πρώτους που προέβλεψαν ακυβερνησία στους ΟΤΑ λόγω απλής αναλογικής. Πώς θα αντιμετωπίσετε ως Περιφερειάρχης πλέον το γεγονός ότι η παράταξή σας δεν διαθέτει την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής;

Ρίχνοντας μια σύντομη ματιά στα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών βλέπουμε σε πολλές περιπτώσεις ο εκλεγμένος Δήμαρχος να διαθέτει μικρότερο αριθμό εδρών έναντι της αντιπολίτευσης. Αυτή η παραδοξότητα είναι δημιούργημα του Νόμου Σκουρλέτη, που συντεταγμένα ως Φορείς της Αυτοδιοίκησης μέσω της ΚΕΔΕ είχαμε αντισταθεί, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις καταστρεπτικές του συνέπειες για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ. Δυστυχώς ο Νόμος αυτός προχώρησε, εφαρμόστηκε και τα αδιέξοδα απορρύθμισης, είναι μπροστά μας.

Παρ’ όλα αυτά, όλοι όσοι έχουμε σήμερα την ευθύνη της Διοίκησης των Οργανισμών της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού οφείλουμε να ξεπεράσουμε τα νομοθετικά εμπόδια και να πορευτούμε με συνεργασίες στην πράξη. Στο δικό μου DNA βρίσκεται η κουλτούρα της συναίνεσης και της σύνθεσης απόψεων. Το έχω αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια που αντιπροσωπεύω από θέσεις κομβικές το θεσμό. Με προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του συμφέροντος των πολιτών και την αναπτυξιακή προοπτική της Αττικής θα επιδιώξω ως εκλεγμένος Περιφερειάρχης μια ειλικρινή συνεργασία με όλους, στη βάση των προγραμματικών συγκλίσεων. Εξάλλου, τα προβλήματα είναι κοινά, δεν έχουν ούτε χρώμα, ούτε κόμμα και φυσικά δεν υπάρχει περιθώριο άλλων καθυστερήσεων. Αυτό πρέπει όλοι να το αντιληφθούμε άμεσα.

Εκτιμάτε ότι ο «Κλεισθένης» θα αλλάξει σε καίρια σημεία του σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής τον Ιούλιο;

Εφόσον η νέα κυβέρνηση κρίνει ότι μπορούν να υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις και αλλαγές για την καλύτερη λειτουργία των Οργανισμών της Αυτοδιοίκησης, θεωρώ ότι μια τέτοια προοπτική θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Όλοι όσοι σταθήκαμε απέναντι στο συγκεκριμένο Νόμο, γνωρίζαμε τις πολιτικές σκοπιμότητες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε, ώστε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, παρά να δώσει λύσεις στις διαχρονικές απαιτήσεις του εγγύτερου θεσμού δίπλα στην κοινωνία.

Όπως διαπιστώνεται καθημερινά, ο «Κλεισθένης» όχι μόνο δεν προωθεί τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, αντίθετα συμβάλει στη γενικότερη απορρύθμιση. Από όποια πλευρά και αν δει κανείς το νομοσχέδιο, η επόμενη μέρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δύσκολη και χρειάζεται αναγκαίες νομοθετικές τροποποιήσεις.

Η κατάρτιση του Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας παραδοσιακά εγείρει ενστάσεις από Δήμους που θεωρούν ότι αδικούνται για πολιτικούς ή άλλους λόγους. Πώς σκοπεύετε να ιεραρχήσετε τις ανάγκες;

Η απερχόμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δημιούργησε Δήμους δύο ταχυτήτων, ανάλογα με τις πολιτικές και ιδεολογικές προτιμήσεις του εκάστοτε Δημάρχου. Ακολούθησε μια πολιτική «μαυρογιαλουρισμού» που διαχώριζε τους Δήμους σε δικούς μας και δικούς σας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις να καθυστερούν έργα αναγκαία για τους πολίτες και να τίθενται εμπόδια ακόμη και σε επίπεδο κατάρτισης αναπτυξιακών μελετών.

Αυτή η «οπισθοδρομική» λογική κρίθηκε και ανήκει πλέον στο παρελθόν. Εμείς, ως νέα Διοίκηση, ερχόμαστε στην Περιφέρεια για να ενώσουμε και τους 66 Δήμους, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωριστικές γραμμές, χωρίς να ψάχνουμε τα πολιτικά φρονήματα του κάθε Δημάρχου. Στις πρώτες μας επιδιώξεις είναι να δημιουργήσουμε μια επιτροπή διαβούλευσης με συμμετοχή όλων των Δήμων, ώστε να συνδιαμορφώσουμε τις νέες προτεραιότητες για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Με τον δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, ανήκατε μέχρι πρότινος στην ίδια αυτοδιοικητική παράταξη, στην ΚΕΔΕ. Οι καλές σας σχέσεις θα λειτουργήσουν θετικά για τον Δήμο ή μήπως το αντίθετο για να μη δώσετε αφορμές για παράπονα;

Καταρχάς, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είναι αδιαμφισβήτητα ένας αποτελεσματικός και κοινής αποδοχής Δήμαρχος. Αυτό αποδείχθηκε στην πράξη και με την συντριπτική επανεκλογή του. Η οποιαδήποτε σχέση φιλική ή κοινωνική έχω με τα πρόσωπα που εκπροσωπούν το θεσμό της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, μέσα από τη διαχρονική μου αυτοδιοικητική παρουσία, αυτό δε σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι στην Περιφέρεια Αττικής θα διοικήσω με «κολλητούς». Απέχω μακράν από τέτοιου είδους λογικές. Το έχω αποδείξει άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια που μετέχω συστηματικά στα αυτοδιοικητικά δρώμενα, διατελώντας και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έως σήμερα, εκπροσωπώντας επάξια τους συναδέλφους μου Δημάρχους σε όλη την ελληνική επικράτεια. Δε χωρά καμία αμφισβήτηση, ότι θα είμαι Περιφερειάρχης όλων των πολιτών και θα συνεργάζομαι και με τους 66 Δημάρχους της Αττικής σε ισότιμη και ειλικρινή βάση. Στην πράξη, όπως έκανα πάντα.

Μια σειρά από επενδύσεις φαίνεται ότι έρχονται στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, αλλάζοντας τη μέχρι σήμερα όψη του. Ποια στάση θα τηρήσει η νέα περιφερειακή αρχή στο κύμα αυτό;

Οι επενδύσεις με αναπτυξιακό πρόσημο είναι απαραίτητες σήμερα, περισσότερο από ποτέ, για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα των «λάθος» πολιτικών και να φέρουμε τα παιδιά μας πίσω στην πατρίδα, δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης. Η Αττική και το παραλιακό μέτωπο, με το Ελληνικό ως έργο αιχμής, μπορεί να καταστεί βασικός πυλώνας της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση δεσμεύομαι ότι θα συμβάλλω, από τη θέση του Περιφερειάρχη, για να προχωρήσουν όλα τα αναγκαία έργα και οι παρεμβάσεις που θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη αξία σε αυτές τις περιοχές.

Στο πρόγραμμά σας αναφέρετε ότι «η Αττική εκπέμπει SOS» στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Ο νέος σχεδιασμός που προωθείτε περιλαμβάνει και το σχέδιο αξιοποίησης των ανενεργών λατομείων της Αττικής που μελέτησε η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας;

Χρειαζόμαστε αλλαγή φιλοσοφίας στη διαχείριση απορριμμάτων και υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου που θα βασίζεται στην κυκλική οικονομία, θα αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία και τις νέες τεχνολογίες, που θα σέβεται το περιβάλλον. Αποτελεί μονόδρομο η νέα αντιμετώπιση του ζητήματος, έχοντας μάλιστα μπροστά μας την εκπνοή του χρόνου βιωσιμότητας της μεγαλύτερης ανοιχτής χωματερής στην Ευρώπη, στη Φυλή. Αυτό απαιτεί άμεσες ενέργειες, σε συνεργασία και ανοιχτή διαβούλευση με όλους τους Δήμους της Αττικής, με επίκεντρο την εκπόνηση νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού, δίνοντας έμφαση στην ανακύκλωση και στην επαναχρησιμοποίηση, από τη διαλογή στην πηγή, δίνοντας και κίνητρα στους Δήμους, στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, στη διεκδίκηση «fast track» διαδικασιών από το Κράτος, στη χωροθέτηση πράσινων σημείων, στη δημιουργία νέων θέσεων «πράσινης» απασχόλησης, στην προώθηση συνεργειών για τη χρηματοδότηση απαραίτητων έργων.

Στα 3Β οι πρωτοβουλίες του Δήμου και η ευαισθησία των πολιτών οδήγησαν στην εκτίναξη του ποσοστού εκτροπής των απορριμμάτων από την ταφή στο 25%. Σύμφωνα με τον Δήμο μάλιστα, το ποσοστό αυτό φέτος ανεβαίνει περαιτέρω. Μήπως ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί ένα σύστημα επιβράβευσης και τιμωρίας των Δήμων ανάλογα με τις επιδόσεις τους στην ανακύκλωση;

Όπως σας είπα, πρέπει να εφαρμόσουμε από το μηδέν, μια νέα ολοκληρωμένη πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων, με σύμμαχο το Κράτος και συμμέτοχους τους Δήμους. Η υποστήριξη δράσεων για την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων και τα κίνητρα για την επαναχρησιμοποίηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου σχεδιασμού. Αλλά και η παροχή κινήτρων και αντικινήτρων, προκειμένου να εφαρμόζεται η ιεράρχηση στη διαχείριση αποβλήτων, σύμφωνα με την εφαρμογή της αρχής «Ο Ρυπαίνων πληρώνει», θα είναι από τα βασικά σημεία του νέου σχεδίου διαχείρισης.

Η Περιφέρεια από το 2011 μέχρι σήμερα είναι ένας θεσμός μάλλον απόμακρος προς τον πολίτη. Πώς σκοπεύετε να το αλλάξετε αυτό;

Προτεραιότητά μας είναι η αποκέντρωση στην Περιφέρεια Αττικής. Αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε τα επόμενα χρόνια. Μια ουσιαστική μεταρρύθμιση και ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του θεσμού ώστε να διοικείται με περισσότερη διαφάνεια, να γνωρίζει ο πολίτης που εμπλέκεται η περιφέρεια και πως επηρεάζει την καθημερινότητά του, να αποκτήσει μεγαλύτερη απορροφητικότητα πόρων και κονδυλίων, να εκτελεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας. Βλέποντας οι πολίτες του Λεκανοπεδίου να αναβαθμίζεται ο ρόλος και το κύρος της Περιφέρειας, τότε θα μπορέσουν να εκτιμήσουν περισσότερο τις δυνατότητές της και θα την εμπιστευθούν.