Οδοιπορικό δημόσιας παραλίας στα 3Β

Οι ελεύθερες ακτές σε Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα

Μπορεί ο πολυχρησιμοποιημένος πλέον όρος «αθηναϊκή ριβιέρα» να παραπέμπει σε ακριβές υπηρεσίες, καλό τουρισμό και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου, ωστόσο το μοντέλο της κλειστής πλαζ είναι η εξαίρεση στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο κομμάτι από τα 50 χιλιόμετρα ακτογραμμής που περιλαμβάνει ο Δήμος των 3Β είναι ελεύθερα προσβάσιμο, ενώ στα πιο όμορφα σημεία του παραλιακού αυτού μετώπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής συναντούν μια μικτή μορφή ελεύθερης και οργανωμένης ακτής, όπου η ελεύθερη πρόσβαση συνδυάζεται με παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες.

Ξεκινώντας από τη Βούλα, η πρώτη φροντισμένη ακτή βρίσκεται δίπλα από το Δημαρχείο. Μια δημόσια παραλία πρότυπο, στην οποία η δημοτική αρχή επένδυσε πολλά, στέλνοντας και ένα συμβολικό μήνυμα για τις αρχές της: Αφού καθαίρεσε πολλά κυβικά τσιμέντου από τον αιγιαλό, καθαρίζοντάς την και πρόσθεσε άμμο, εγκατέστησε μόνιμες ομπρέλες για δωρεάν χρήση των επισκεπτών, μαζί με δημόσιες τουαλέτες και αποδυτήρια. Στην ίδια ακτή έχει εγκατασταθεί και το σύστημα seatrack για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρίες να μπαίνουν στη θάλασσα.

Προχωράμε στο Καβούρι και στην παραλία του Αγίου Νικολάου. Μια ελεύθερη αμμουδιά με λίγα οργανωμένα κομμάτια στο ύψος του ξενοδοχείου Divani, όπου κανείς μπορεί να ενοικιάσει ομπρέλες και ξαπλώστρες. Πρόκειται για το παραδοσιακό σημείο ραντεβού για παιχνίδια ξυλορακέτας που έχει φανατικούς φίλους και εχθρούς.

Η διπλή παραλία του Island στη Βάρκιζα έχει ελεύθερη πρόσβαση

Η παραλία του Μεγάλου Καβουρίου ακολουθεί, προσφέροντας μια από τις μεγαλύτερες αμμουδιές της περιοχής, με ελεύθερη πρόσβαση. Άλλο ένα πεδίο όπου σημερινή διοίκηση αφαίρεσε τόνους από τσιμέντο, ενώ από το 2014 έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανάπλασης, προσφέροντας άνετη ελεύθερη στάθμευση, ένα κατάφυτο τοπίο, μοναδικές διαδρομές περιπάτου και παιδική χαρά. Σε δύο σημεία της παραλίας αναπτύσσονται ομπρέλες και ξαπλώστρες προς ενοικίαση, ενώ δύο μεγάλες καντίνες προσφέρουν τα είδη τους στους λουόμενους, παρέχοντας όμως σε όλους δωρεάν ντους, αποδυτήρια και τουαλέτες.

Η διαδρομή συνεχίζεται κάτω από το στρατόπεδο της Αεροπορίας, στον όρμο Ζώσκα, ένα κλειστό κολπάκι με όμορφη και πυκνή αμμουδιά. Εκεί η μισή παραλία είναι ελεύθερη για την πετσέτα του καθενός και η υπόλοιπη καταλαμβάνεται από ομπρέλες, ξαπλώστρες και αδιάβροχα πουφ, κάτω από ένα προσεγμένο παραλιακό μπαρ και εστιατόριο. Η στάθμευση στο μικρό διαθέσιμο χώρο είναι δωρεάν.

Ο δεύτερος κόλπος έχει παραδοσιακά το όνομα Μαλτσινιώτης και εκεί επίσης η παραλία χωρίζεται στο ελεύθερο κομμάτι και αυτό με τις προς ενοικίαση ξαπλώστρες. Μια νέα καλαίσθητη εγκατάσταση από ξύλο στη θέση της παλιάς εκτρωματικής καντίνας εξυπηρετεί τους λουόμενους και ο χώρος είναι πιο φροντισμένος από ποτέ.

Στο Λαιμό και απέναντι από την είσοδο της παραλίας του Αστέρα, η δημόσια παραλία της οδού Απόλλωνος παραμένει διαχρονικά από τις πιο δημοφιλείς, λόγω της εξαιρετικής αμμουδιάς. Τα τελευταία χρόνια, στο μισό της κομμάτι μπορεί να αναζητήσει κανείς ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ δωρεάν είναι η χρήση των αποδυτηρίων και των ντους.

Δύο ακόμη σημεία στον κόλπο της Βουλιαγμένης ξεχωρίζουν για τον ήπιο χαρακτήρα τους. Πρώτον, το λιμανάκι του εστιατορίου Ακτή (που οι παλιοί ονομάζουν «Τάσος») ένα όμορφο σημείο που συνδυάζει μια μικρή αμμουδιά με φυσική σκιά αλλά και ένα δομημένο κομμάτι, και δεύτερον, η προστατευμένη παραλία των χειμερινών κολυμβητών, άλλο μια επίσης ελεύθερη ακτή.

Ακολουθούν τα ξακουστά Λιμανάκια, με σημεία περισσότερο ή λιγότερο προσβάσιμα, που συνιστούν και το πιο εξωτικό και ελεύθερο κομμάτι της «ριβιέρας» από πλευράς οργάνωσης αλλά και κουλτούρας.

Φτάνοντας στη Βάρκιζα, συναντάμε την διπλή παραλία του Island που έχει ελεύθερη πρόσβαση για όλους και βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό κομμάτι με λίγη άμμο, βότσαλα, κρυστάλλινα νερά και φυσική σκιά μετά το μεσημέρι. Και εκεί ιδιώτης ενοικιάζει ξαπλώστρες στην πρώτη παραλία και προσφέρει είδη στους λουόμενους, αφήνοντας καθέναν να τοποθετήσει την πετσέτα του.

Ελεύθερο είναι και το ανατολικό κομμάτι της μεγάλης παραλίας της Βάρκιζας, με επίσης ελεύθερη στάθμευση. Πρόκειται για ένα κομμάτι που μάλλον είναι διαχρονικά παρατημένο, αλλά σύντομα θα περάσει στη διαχείριση του Δήμου που φιλοδοξεί να του δώσει πιο σύγχρονη και φροντισμένη όψη.

Φυσικά, υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες άλλα ελεύθερα σημεία που προτιμούν όσοι επιθυμούν μια άμεση και περισσότερο απομονωμένη επαφή με το φυσικό τοπίο. Η παραλία κάτω από το Ασληπιείο, το Bo, η παραλία κάτω από τις παράγκες του Ορφανοτροφείου, τα βράχια στο Λαιμό μετά τον Ναυτικό Όμιλο κ.ο.κ.

Ένα εντυπωσιακό ανάγλυφο που παραμένει παρθένο και πολλές φορές ανέγγιχτο από το «αόρατο χέρι» της αγοράς.