Δήμαρχος με 72%: η ισχυρότερη των εντολών

Την απόλυτη πολιτική κυριαρχία του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στο δημοτικό τοπίο αποτύπωσε πέραν πάσης αμφιβολίας το εκλογικό αποτέλεσμα στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης την Κυριακή 26 Μαΐου.

Το ποσοστό του 72,04% που κατέγραψε ο συνδυασμός Πόλη για να ζεις του Δημάρχου, έφτασε σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο, καταρρίπτοντας όλα τα προηγούμενα εκλογικά ρεκόρ της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών του Γρηγόρη Κασιδόκωστα την εποχή της παντοδυναμίας του στον πρώην Δήμο Βουλιαγμένης.

«Δεν θέλουμε μπόνους εδρών, θέλουμε από την πρώτη Κυριακή ισχυρή εντολή» είχε πει στην κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στη Βούλα ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, σχολιάζοντας τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, που σχεδιάστηκε για να αποδυναμώσει τις μεγάλες παρατάξεις. Και πράγματι, το εκλογικό σώμα του έδωσε την ισχυρότερη των εντολών από τον πρώτο γύρο: Ο δήμαρχος αύξησε τις έδρες της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο από 20 που πήρε το 2014 με μπόνους και μια ισχνή διαφορά ψήφων, στις 24 (σε σύνολο 33) σε απόλυτη αναλογία με τη λαϊκή βούληση αυτή τη φορά.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο των αποτελεσμάτων είναι η σχετική ομοιομορφία του ποσοστού στις τρεις δημοτικές ενότητες, άνω του 70%, για τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. Η προσωπικότητα του Δημάρχου αλλά και τα πεπραγμένα της διοίκησης την τελευταία πενταετία έριξαν τις παλιές τοπικιστικές διαχωριστικές γραμμές, πάνω στις οποίες ποντάρισαν αρκετοί τόσο στις προηγούμενες δημοτικές θητείες όσο και στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο. Για πρώτη φορά δεν υπάρχει Βουλιώτης ή Βουλιαγμενιώτης Δήμαρχος, αλλά Δήμαρχος καθολικής αποδοχής.

Η σύγκριση των εκλογικών επιδόσεων του 2019 με αυτές του 2014 δείχνουν μια αδιαμφισβήτητη μετατόπιση της τοπικής κοινωνίας που αγκάλιασε με εμπιστοσύνη την πολιτική πρόταση Κωνσταντέλλου για την επόμενη περίοδο. Η Πόλη για να ζεις αύξησε τη δύναμή της κατά σχεδόν 10.000 ψήφους, ενώ υπερδιπλασίασε το ποσοστό της που ανέβηκε κατά 37 εκατοστιαίες μονάδες.

Ένα από τα μηνύματα της κάλπης ήταν επίσης η πολιτική συρρίκνωση της αντιπολίτευσης σε πρωτοφανή επίπεδα. Ενώ το 2014 προέκυψε από τις εκλογές ένας διχασμένος Δήμος, με την πρώτη παράταξη να έχει 12 ψήφους μόλις διαφορά από την δεύτερη, οι κάλπες του 2019 απογείωσαν την παράταξη του Δημάρχου, θέτοντας στο πολιτικό περιθώριο την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, με 15.000 ψήφους διαφορά να χωρίζουν τον πρώτο από τον δεύτερο επικεφαλής.

Η σημαντικότερη πολιτική μετατόπιση ωστόσο καταγράφηκε στην εκλογική περιφέρεια της Βουλιαγμένης. Η καχυποψία του 2014, όπως αποτυπώθηκε στο 25% που είχε λάβει τότε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μετατράπηκε σε ενθουσιώδη αποδοχή με 71% και σχεδόν τριπλασιασμό των ψήφων. Το αποτέλεσμα που έφερε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος σε αυτή τη δημοτική ενότητα σε συνδυασμό με τις επιδόσεις των άλλων παρατάξεων στην ίδια κάλπη οδήγησε και στο ασυνήθιστο φαινόμενο να λάβει η Πόλη για να ζεις και τις τρεις έδρες της Βουλιαγμένης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη Βάρη η παράταξη Πόλη για να ζεις εξέλεξε 8 δημοτικούς συμβούλους από τους 11 και στη Βούλα 13 από τους 19.

Η αντιπολίτευση

Η απόφαση της κάλπης στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ήταν σκληρή για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που για την επόμενη 4ετία θα περιοριστούν σε έναν μικρό χώρο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ευρεία πλειοψηφία των 24 εδρών – όταν για τις πιο κρίσιμες αποφάσεις απαιτούνται μόλις 17 ψήφοι στο Δημοτικό Συμβούλιο – δίνει στον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο μια σπάνια πολιτική άνεση να εφαρμόσει το πολιτικό του πρόγραμμα, χωρίς κανέναν συμβιβασμό. Την ίδια στιγμή, οι 9 έδρες της αντιπολίτευσης σε σύνολο 33 αποτυπώνουν έναν πολιτικό συσχετισμό που δεν μπορούν παρά να λάβουν υπόψη και οι αρχηγοί των μικρών παρατάξεων.

Το Κύμα Ενωμένων Πολιτών του Δημήτρη Δαβάκη σε σχέση με το 2014 αύξησε τις δυνάμεις του κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και κατά 866 ψήφους, ωστόσο δεν προκάλεσε πόλωση στο βαθμό που επιθυμούσε (όπως συνάγεται από την οξεία προεκλογική ρητορική του) ούτε και αποτέλεσε εν τέλει το «αντίπαλο δέος» στην παράταξη του Δημάρχου, παρόλο που τερμάτισε δεύτερο. Ως αποτέλεσμα του νέου εκλογικού νόμου πάντως, οι έδρες της παράταξης διπλασιάστηκαν. Τη βασική αύξηση δυνάμεών της η παράταξη Δαβάκη την κατέγραψε στη Βάρη, όπου όμως έλαβε και το χαμηλότερό της ποσοστό (8,43%), όπως έγινε και το 2014. Το καλύτερο ποσοστό του Κύματος σημειώθηκε στη Βούλα (14,19%).

Η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών του Θάνου Ματόπουλου κατέγραψε σαφή μείωση σε ποσοστό (κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες) και σε ψήφους (κατά 616) παρόλ’ αυτά έλαβε μία έδρα παραπάνω σε εφαρμογή της απλής αναλογικής. Χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις, η παράταξη Ματόπουλου έφερε καλύτερο αποτέλεσμα στη Βούλα (4,94%) και χειρότερο στη Βουλιαγμένη (3,32%) όπου κατατάχθηκε 5η δύναμη.

Το νεοεμφανιζόμενο Δίπλα σας! της Μαρίας Σίνα περιορίστηκε στο 4,58% και στις συνολικά 1.148 ψήφους, με το καλύτερο ποσοστό να σημειώνεται στη Βουλιαγμένη (7,21%) και τη χειρότερη επίδοση να καταγράφεται στη Βούλα με μόλις 2,96%. Τη μοναδική έδρα του συνδυασμού λαμβάνει η επικεφαλής του στη Βάρη, όπου το υπόλοιπο των κατανομών ήταν υψηλότερο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Κώστα Πασακυριάκου σημείωσε σαφή άνοδο, ξεπερνώντας το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 ψήφων, παραμένοντας ωστόσο ένα αρκετά μειοψηφικό ρεύμα στην περιοχή, με 4,23%. Αξιοσημείωτη ποσοστιαία άνοδο κατέγραψε η παράταξη στη Βουλιαγμένη με σχεδόν διπλασιασμό των ψήφων της, αλλά σε απόλυτα νούμερα που παραμένουν πολύ μικρά (πήρε 143 από 78).

Τέλος η παράταξη Νέα Πόλη Μία Πόλη, με το πενιχρό 2% και τις 502 ψήφους σε όλο τον Δήμο πέτυχε τον στόχο της, δηλαδή την εκλογή του επικεφαλής Μανώλη Δασκαλάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως αποτέλεσμα του νέου εκλογικού νόμου.

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο

Με σειρά σταυροδοσίας εξελέγησαν οι ακόλουθοι δημοτικοί σύμβουλοι ανά παράταξη:

Πόλη για να ζεις

Μπραϊμνιώτη Μαρία (Βάρη)
Σωτηρόπουλος Παναγιώτης (Βούλα)
Βαμβασάκης Δημοσθένης (Βούλα)
Βάσης Νίκος (Βάρη)
Καραγιάν Νανά (Βούλα)
Παπαμιχαήλ Βασίλης (Βάρη)
Αργυρουδάκης Λευτέρης (Βάρη)
Φουρναράκη Μαίρη (Βουλιαγμένη)
Ανδριόπουλος Μιχάλης (Βούλα)
Σφήκα Βίκυ (Βούλα)
Κασιδόκωστας Παντελής (Βούλα)
Κανέλλου Μαίρη (Βάρη)
Ψαλλίδας Νίκος (Βούλα)
Κικίλιας Κυριάκος (Βάρη)
Σφέτσας Κώστας (Βάρη)
Γεωργουλόπουλος Διονύσης (Βουλιαγμένη)
Σουτόγλου Δήμητρα (Βάρη)
Lehtinen Teemu (Βούλα)
Σταμπέλου Κατερίνα (Βούλα)
Γεωργιάκος Δημήτρης (Βούλα)
Κουσαθανάς Αντώνης (Βούλα)
Ζαχαράτος Νίκος (Βούλα)
Πολίτη Όλγα (Βούλα)
Ελευθερίου Σωτήρης (Βουλιαγμένη)

Κύμα Ενωμένων Πολιτών

Δαβάκης Δημήτρης (Βούλα)
Δόγκα Ζανέτ (Βούλα)
Πέτροβιτς Νατάλης (Βούλα)
Αθανασίου Δημήτρης (Βάρη)

Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών

Ματόπουλος Θάνος (Βούλα)
Βελλή Ανθή (Βάρη)

Δίπλα σας!

Σίνα Χόβρη Μαρία (Βάρη)

Λαϊκή Συσπείρωση

Πασακυριάκος Κώστας (Βούλα)

Νέα Πόλη Μία Πόλη

Δασκαλάκης Μανώλης (Βούλα)