Το «γκανιάν» των δημοτικών εκλογών

Βρισκόμαστε λίγο πριν από την τελική ευθεία των δημοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου και το τοπίο στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σχετικά με τους υποψηφίους δημάρχους έχει σχεδόν ξεκαθαρίσει – και γράφω σχεδόν διότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Κυριακή 5 Μαΐου, ημέρα που οι υποψήφιοι θα καταθέσουν τα ψηφοδέλτιά τους στο αρμόδιο Πρωτοδικείο. Να προκύψει κάποια νέα υποψηφιότητα είναι απίθανο. Πιθανότερο, ένας από τους επτά που έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους να «χάσει» τον δρόμο προς το Πρωτοδικείο. Βλέπετε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες παρατάξεις είναι αρκετά και τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει.

Τα σίγουρα «άλογα» στην κούρσα μέχρι την ημέρα των εκλογών είναι ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, στηριζόμενος από το ΚΚΕ Κώστας Πασακυριάκος, η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών υπό τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μανώλης Δασκαλάκης και ο Δημήτρης Δαβάκης.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η υποψηφιότητά της Μαρίας Σίνα. Η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου 1,5 μήνα μετά την πρώτη προεκλογική εκδήλωση, δεν έχει δείξει κάποιο σημάδι «ζωής». Δεν έχει παρουσιάσει κανένα πρόγραμμα για το μέλλον του Δήμου αλλά και επισήμως κανέναν συνεργάτη της. Ίσως να έπαιξε καθοριστικό ρόλο η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου και να «τράβηξε» για ….λίγο(;) χειρόφρενο.

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε ο Δημήτρης Τζιώτης. Η «Γαλάζια Δημοκρατίας» όπως ονομάζεται ο συνδυασμός του, μετά την πρώτη «κλειστή» της εκδήλωση που πραγματοποίησε σε ταβέρνα στην πλατεία της Βούλας, μέτρησε τρεις αποχωρήσεις υποψηφίων συμβούλων. Το διαζύγιο βγήκε γιατί υπήρχε μεγάλη διαφορά φιλοσοφίας, εξηγεί στενός συνεργάτης του Δημήτρη Τζιώτη. O ίδιος εμφανίζεται ιδιαίτερα χαλαρός και ήρεμος ενόψει των εκλογών, καθώς όπως έχει αναφέρει σε συζητήσεις, θεωρεί μεγάλο φαβορί τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και δεν κλείνει την πόρτα σε μια μετεκλογική συνεργασία με τον Δήμαρχο.

Η πρώτη προεκλογική ομιλία του Δημήτρη Δαβάκη έγινε στις 14 Απριλίου με τον υποψήφιο Δήμαρχο να παρουσιάζει και τους πρώτους συνεργάτες του. Ο αποδυναμωμένος Δαβάκης, κάτι που φάνηκε και από την προσέλευση του κόσμου συγκριτικά με την αντίστοιχη εκδήλωση το 2014, αρκέστηκε να επιδοθεί σε μια άνευ ουσίας επίθεση προς τη δημοτική αρχή χωρίς να παρουσιάσει τις θέσεις ή το πρόγραμμά του. Αρκετοί λένε πως ο Δαβάκης κατεβαίνει στις εκλογές από πείσμα, γνωρίζοντας και ο ίδιος πως οι πιθανότητες να φτάσει το ποσοστό που έλαβε το 2014 είναι δύσκολο.

Το …γκανιάν των δημοτικών εκλογών το γνωρίζουμε εδώ και αρκετούς μήνες, το δύσκολο είναι να προβλέψουμε το «φόρκαστ». Ο αναβάτης που προσπαθεί να κρατηθεί και να μη πέσει από το άλογο στην τελευταία στροφή πριν την τελική ευθεία είναι ορατός απ’ όλα τα σημεία της εξέδρας.