Το success story της αναβίωσης των ακτών

Ελεύθερη πρόσβαση για τους δημότες και ανάπτυξη για την περιοχή είναι τα δύο χαρακτηριστικά στοιχεία στη νέα εποχή που ξεκινά για τις δύο σημαντικές ακτές της Βούλας, αυτές που εδώ και δύο δεκαετίες βρίσκονται στην απόλυτη παρακμή: Τη Β’ πλαζ Βούλας και το Κάμπινγκ Βούλας.

Μετά από μεθοδικές προσπάθειες που ξεκίνησαν το 2014, η δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θέτει σε δημοπρασία την Τετάρτη 24 Απριλίου το μεγάλο έργο ανάπλασης των δύο ακτών, αλλάζοντας τα δεδομένα στη χώρα μας για την αξιοποίηση των οργανωμένων τουριστικών ακινήτων. Είναι η πρώτη φορά που ένας Δήμος παίρνει στη διαχείρισή του οργανωμένες ακτές, θέτει τους όρους των αναπλάσεων αλλά και της λειτουργίας και βέβαια, καρπώνεται το όφελος από την εκμετάλλευση των ακτών αποδίδοντάς το στην τοπική κοινωνία.

Είναι η πρώτη φορά που ο στόχος να πάρουν οι Δήμοι στη διαχείρισή τους το παραλιακό μέτωπο γίνεται πράξη. Ένα όραμα δεκαετιών για πρώτη φορά διατυπώθηκε ως κεντρικός πολιτικός στόχος τον Δεκέμβριο του 2014, σε διημερίδα που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και η Περιφέρεια Αττικής στη Βούλα.

Μετά από έναν Μαραθώνιο διαβουλεύσεων σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) τον Ιούλιο του 2016 αποφάσισε να παραχωρήσει συνολικά 6 παραλιακές εκτάσεις στον Δήμο, ενώ τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2017 υπογράφτηκαν οι συμβάσεις για τις δύο κλειστές ακτές της Βούλας. Εντός του τρέχοντος μήνα θα έχει αναδειχθεί ανάδοχος μετά την ανοιχτή δημόσια πλειοδοτική δημοπρασία και οι εργασίες ανάπλασης βάσει των μελετών διαμόρφωσης που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκινούν άμεσα, με στόχο το καλοκαίρι του 2020 το Κάμπινγκ και η Β’ πλαζ να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.

Glamping 5 αστέρων

Το Κάμπινγκ Βούλας θα αναβιώσει ως …glamping, μια σύγχρονη τάση στον τουρισμό που συνδέει το glamour, τις πολυτελείς ανέσεις, με το camping και τη ζωή κοντά στη φύση. Η εγκατάσταση θα στηθεί ώστε να λάβει την κατάταξη των 5 αστέρων, με ελαφρούς οικίσκους, θέσεις για σκηνές και τροχόσπιτα, συνολικής δυναμικότητας 228 ατόμων.

Το σημαντικότερο ωστόσο στοιχείο για την τοπική κοινωνία είναι ότι η νέα διαμόρφωση θα έχει έναν διακριτό κοινόχρηστο χώρο με θερινό δημοτικό κινηματογράφο, θέσεις στάθμευσης, παιδική χαρά και γήπεδα και βέβαια θα εγγυάται την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση όλων στην παραλία. Το δημοτικό σινεμά θα εξοπλιστεί σύμφωνα με πληροφορίες με την τελευταία λέξη της οπτικοακουστικής τεχνολογίας, ενώ μελετάται η διαμόρφωσή του ώστε να φιλοξενεί εκδηλώσεις και κατά τη διάρκεια του Χειμώνα.

Ελεύθερη πλαζ για δημότες

Η Β’ πλαζ Βούλας θα αναγεννηθεί ως οργανωμένη πλαζ κολύμβησης με εγγυημένη εξ αρχής την ελεύθερη είσοδο για όλους τους δημότες Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (με εισιτήριο όμως για τους μη δημότες).

Στο χώρο θα διαμορφωθούν 7 συνολικά αθλητικοί χώροι, αναψυκτήρια, εστιατόριο, κέντρο πολλαπλών χρήσεων καθώς και ένας lounge χώρος διημέρευσης. Σημαντικό πεδίο θα είναι η κοινόχρηστη ζώνη, που θα περιλαμβάνει χώρους στάθμευσης για (355 οχήματα), 2 γήπεδα τένις, παιδική χαρά και ένα κολυμβητήριο διαστάσεων 25×33 που θα παραχωρείται στον Δήμο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Εντός της θάλασσας, θα διατηρηθούν οι εξέδρες αποκτώντας ελαφριά σκίαστρα, ενώ θα πραγματοποιηθούν και εκτεταμένες εργασίες για την αναζωογόνηση του βυθού.

Win-win όροι

Εκτός από το προφανές γεγονός ότι η νέα διαμόρφωση των ακτών θα τερματίσει τη σημερινή εικόνα απόλυτης παρακμής και εγκατάλειψης, αυτή η διαδικασία ανάπλασης θα αφήσει ένα πολύπλευρο όφελος στην περιοχή.

Οι όροι της διακήρυξης διασφαλίζουν ότι ο Δήμος, οι δημότες και το περιβάλλον έχουν μόνο να κερδίσουν με μοναδικό αντάλλαγμα τη μακροχρόνια σύμβαση με τους επιχειρηματίες που θα πλειοδοτήσουν. Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις που θα υπογραφούν εντός των επόμενων εβδομάδων θα διαρκέσουν ως τη λήξη του παραχωρητηρίου της ΕΤΑΔ προς τον Δήμο, δηλαδή τον Μάιο του 2033.

Οι ανάδοχοι σύμφωνα με τους όρους της δημοπρασίας θα κάνουν το σύνολο των κατασκευαστικών εργασιών με δικές τους δαπάνες, αφήνοντας τις υποδομές μετά τη λήξη της σύμβασης στην ιδιοκτησία του Δήμου. Αυστηρά καθορισμένοι όροι υποχρεώνουν τους μισθωτές να παραχωρούν ώρες χρήσης όλων των αθλητικών υποδομών στους δημότες.

Κατώτερο όριο προσφοράς για καθεμία από τις ακτές έχει οριστεί το ποσό των 280.000 ευρώ το χρόνο ως μίσθωμα. Επιπλέον, η σύμβαση προβλέπει ότι το 35% από τα έσοδα των εισιτηρίων στη Β’ πλαζ Βούλας θα πηγαίνει στον Δήμο, με πλαφόν τις 80.000 ευρώ το χρόνο. Συνολικά υπολογίζεται ότι η αξιοποίηση αυτή θα αφήνει περίπου 800-900.000 ευρώ τον χρόνο στον Δήμο (όταν μια ανάπλαση πλατείας κοστίζει 200.000 ευρώ περίπου).

Φυσικά, οι επενδύσεις που θα γίνουν στην παραλιακή ζώνη αφήνουν και ένα έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα, καθώς λίγα σημεία στη χώρα έχουν κατορθώσει να προσελκύσουν τόσο μεγάλα κεφάλαια.

Η προεκτίμηση για το κόστος της επένδυσης στο κάμπινγκ Βούλας είναι 4,5 εκατομμύρια και για τη Β’ πλαζ Βούλας 6 εκατομμύρια ευρώ, με πολύ συγκρατημένους υπολογισμούς και χωρίς να υπολογίζεται το μεγάλο κόστος των εργασιών για το βυθό της παραλίας. Εκτιμάται ότι κατά τη φάση λειτουργίας της πλαζ και του κάμπινγκ θα δημιουργηθούν 500 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 110 μόνιμες, καθώς οι εγκαταστάσεις προβλέπεται να λειτουργούν και κατά τους χειμερινούς μήνες.