Μια ζεστή αγκαλιά για την τρίτη ηλικία στη Βούλα

Την ανέγερση του Δημοτικού Γηροκομείου στη Βούλα προγραμματίζει να ολοκληρώσει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με αναντίρρητα θετικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία καθώς θα καλυφθούν ζωτικής σημασίας ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε επί δημαρχίας Άγγελου Αποστολάτου και έκτοτε παρέμενε για διάφορα διαδικαστικά και όχι μόνο ζητήματα σε εκκρεμότητα. Το Γηροκομείο βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Πανός και Οδυσσέως στη Βούλα και θα φιλοξενεί 100 ηλικιωμένους. Το κόστος της ανέγερσης σύμφωνα με πληροφορίες του «Δημοσιογράφου» θα το αναλάβει είτε ο Δήμος είτε θα καλυφθεί από χορηγίες.

Το πλάνο λειτουργίας του Γηροκομείου είναι το 25% των ηλικιωμένων να φιλοξενούνται δωρεάν από την κατηγορία των άπορων δημοτών, το 50% να πληρώνουν «τροφεία» 400-450€ το μήνα και το υπόλοιπο 25% να πληρώνει 800-900€ για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει το Γηροκομείο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες ανέγερσης του Γηροκομείου θα ξεκινήσουν τον φετινό Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθούν μετά από 12 μήνες.

Η ιστορία του Διαμαντοπούλειου Γηροκομείου ξεκινά από το 1979 όταν ο Νικόλαος Διαμαντόπουλος με τη διαθήκη του κληροδότησε τέσσερα συνεχόμενα οικόπεδα στο 63ο Οικοδομικό Τετράγωνο στον πρώην Δήμο Βούλας, συνολικού εμβαδού 2.500 τ.μ, τα οποία αποτελούν ήδη ένα ενιαίο, άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο, προκειμένου να ιδρυθεί στο όνομά του Γηροκομείο.

Την εκτέλεση του κοινωφελούς αυτού σκοπού, την ίδρυση δηλαδή Γηροκομείου, ανέθεσε ο αποβιώσας σε πενταμελή επιτροπή. Επειδή όμως από τις διαθήκες του Νικόλαου Διαμαντόπουλου δεν διασαφηνίζεται ο φορέας που θα υλοποιούσε τη βούλησή του και επειδή οι εκτελεστές της διαθήκης αδυνατούσαν να ιδρύσουν το Γηροκομείο, οι εκτελεστές των διαθηκών προέβησαν σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος της επωφελέστερης ή ασφαλέστερης αξιοποίησης της περιουσίας. Συγκεκριμένα οι εκτελεστές των διαθηκών κατέθεσαν αίτησή τους ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου και αιτήθηκαν να ανατεθεί στον Δήμο η εντολή να συστήσει Δημοτικό Γηροκομείο, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η πραγματική βούληση του αποβιώσαντος Νικόλαου Διαμαντόπουλου και να αναλάβει ο Δήμος με δικές του δαπάνες και επιμέλεια την ανοικοδόμηση του κτηρίου, όπου θα στεγαστεί το υπό σύσταση Γηροκομείο με την επωνυμία «Διαμαντοπούλειο Γηροκομείο».

Αναμφισβήτητα η ανέγερση του Διαμαντοπούλειου Γηροκομείου θα επιλύσει ένα θέμα που απασχολεί τον Δήμο πολλές δεκαετίες, καθώς η ημιτελής σήμερα οικοδομή ουσιαστικά αποτελεί οπτικό και πραγματικό ρύπο για τη γειτονιά.