Έρχονται αποζημιώσεις για το ατύχημα του «Αγία Ζώνη II»

Το χορό των αποζημιώσεων ανοίγει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ένα χρόνο μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» στο Σαρωνικό Κόλπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποζημίωση που έχει εγκριθεί από το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου (IOPC) για τον Δήμο των 3Β ανέρχεται σε 435.000 ευρώ και αφορά κατά βάση την πόντιση πλωτών απορρυπαντικών φραγμάτων, αλλά και τη μισθοδοσία και υπερωριακή εργασία για την περισυλλογή του μαζούτ στη θάλασσα έξω από το φράγμα και στις παραλίες.

Όταν το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» βυθιζόταν τα ξημερώματα τις 10ης Σεπτεμβρίου του 2017 στα νερά του Σαρωνικού μεταφέροντας χιλιάδες τόνους καυσίμων, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί τη θαλάσσια περιβαλλοντική ρύπανση που θα συνέβαινε τα επόμενα 24ωρα στο μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου της Αττικής. Το πρωί της 13ης Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες μετά το ναυάγιο, οι κάτοικοι του Δήμου Γλυφάδας ξύπνησαν από την έντονη μυρωδιά του πετρελαίου. Ήταν όμως πολύ αργά, όλες οι παραλίες της Γλυφάδας είχαν παραδοθεί στο έλεος της πετρελαιοκηλίδας. Η πρώτη ενέργεια του Δημάρχου Γιώργου Παπανικολάου ήταν να απευθύνει έκκληση σε κατοίκους και επισκέπτες να μην κατεβαίνουν για μπάνιο στις παραλίες του Δήμου.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης βλέποντας την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στη θάλασσα και στις ακτές της Γλυφάδας, εφάρμοσε σχέδιο για την αποτροπή της ρύπανσης προτού εκδηλωθεί και στις παραλίες της Βούλας. Τα μεσάνυχτα της 13ης Σεπτεμβρίου, δύο σκάφη που είχε επιστρατεύσει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έκαναν επιτόπια αυτοψία της ακτογραμμής της Βούλας και σε συνδυασμό με τις λήψεις από το drone, εντόπισαν μια κηλίδα ανοιχτά της Χερσονήσου Πούντας (ΠΙΚΠΑ).

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προνόησε και ενοικίασε πλωτά φράγματα μήκους τριών χιλιομέτρων κάνοντας χρήση των προβλέψεων της έκτακτης ανάγκης. Για την πρωτοβουλία αυτή αλλά και για το ύψος της δαπάνης που πραγματοποίησε ο Δήμος, ο Δήμαρχος δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στις 14 Σεπτεμβρίου πάντως με το πρώτο φως της ημέρας τα σκάφη της Πολιτικής Προστασίας τοποθέτησαν το θαλάσσιο φράγμα ανοιχτά της Βούλας προκειμένου να προστατέψουν τις ακτές από πιθανή ρύπανση, γεγοός που τελικά το κατάφεραν.