Επαγγελματίας δημοτικός σύμβουλος

Καθώς έχουμε μπει στον Οκτώβριο και οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου πλησιάζουν, η δημοτική κίνηση στους Δήμους φαίνεται να αναθερμαίνεται. Μετά από τον τετραετή λήθαργο, σε πολλές περιπτώσεις, οι διοικήσεις και αντιπολιτεύσεις δείχνουν δειλά δειλά να θυμούνται ότι υπάρχουν και πολίτες που θα κληθούν να ψηφίσουν σε οκτώ μήνες.

Σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα που συμμετέχει πλήθος κόσμου, υπάρχουν άνθρωποι ρομαντικοί που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο με έναν δικό τους –μη ρεαλιστικό– τρόπο. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία για να βοηθήσουν την πόλη τους. Υπάρχουν και άνθρωποι που λειτουργούν εντελώς επαγγελματικά. Τους αποκαλούν γυρολόγους της αυτοδιοίκησης. Είναι αυτοί, που σε κάθε εκλογή δημοτικών αρχών αλλάζουν συνδυασμούς σαν τα πουκάμισα, χωρίς καμία πολιτική βάση, στηριζόμενοι αποκλειστικά στις δημόσιες σχέσεις που τις δουλεύουν σε καθημερινή βάση με στόχο τον σταυρό στο ψηφοδέλτιο.

Βαρεθήκαμε να βλέπουμε τα ίδια αδρανή πρόσωπα που στηρίζονται στις δημόσιες σχέσεις χωρίς καμία πολιτική βάση

Η παραπάνω κατηγορία υποψηφίων, είναι αυτή που διατηρείται στον αφρό της τοπικής πολιτικής σκηνής. Αδυνατώ να πιστέψω ότι θεωρούν ύψιστη κοινωνική καταξίωση την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου, όταν αδιαφορούν για την ίδια τους την πόλη, για τη γειτονιά τους. Προφανώς, αν τους ρωτήσει κάποιος ενεργός πολίτης που έχει γνώσεις για τα τοπικά θέματα του Δήμου στον οποίο κατοικεί ή δραστηριοποιείται, τι και γιατί ψηφίζουν στα δημοτικά συμβούλια ή αν έχουν προτείνει λύσεις για τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στους Δήμους της χώρας, δεν θα ξέρουν να απαντήσουν. Είναι άεργοι και μέσα από αυτή την διαδικασία ελπίζουν να χτίσουν μια εφήμερη καριέρα μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Όσο περνά ο καιρός και πλησιάζει η 26η Μαΐου 2019, οι εξορμήσεις στις πλατείες και στα καφενεία του «χωριού» θα πληθαίνουν, οι χειραψίες και οι αγκαλιές θα είναι ψηλά στη λίστα με τα «πρέπει». Το κοινωνικό τους προφίλ θα αλλάξει επίπεδο. Μέθοδος προηγούμενων ετών, ξεπερασμένες προεκλογικές ενέργειες που έχουν φθαρεί με το πέρασμα των χρόνων. Όλα αυτά δεν θα τα κάνουν επειδή κάποιος επικοινωνιολόγος τους τα είπε για να εκλεγούν δήμαρχοι, αλλά για να εκλεγούν απλοί δημοτικοί σύμβουλοι.

Ευχή όλων είναι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές οι υποψήφιοι δήμαρχοι να επιλέξουν νέους ανθρώπους στα ψηφοδέλτιά τους, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους θα δώσουν νεανική ορμή στους συνδυασμούς και γενικότερα ένα φρέσκο αέρα αλλαγής. Βαρεθήκαμε να βλέπουμε τα ίδια αδρανή πρόσωπα. Η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι προνόμιο αποκλειστικά των ηλικιακά μεγαλύτερων.