Το θαλάσσιο σκι γεννήθηκε στη Βουλιαγμένη

Το θαλάσσιο σκι είναι από τα πιο διαδεδομένα σύγχρονα σπορ του νερού, ένα υδάτινο άθλημα που έχει γεννηθεί στη Βουλιαγμένη και κατά συνέπεια έχει γεννήσει πρωταθλητές και μάλιστα παγκόσμιους.

Η πρώτη εμφάνιση του θαλάσσιου σκι ήταν το καλοκαίρι της δεκαετίας του 1950 όταν οι λουόμενοι στη Βουλιαγμένη παρατήρησαν μια ασυνήθιστη εικόνα για την εποχή. Στον κόλπο της Βουλιαγμένης έβλεπαν ένα σκάφος να τραβάει πίσω του έναν επιδέξιο σκιέρ, ο οποίος ισορροπούσε πάνω στο νερό σε δύο αυτοσχέδια ξύλινα πέδιλα. Ήταν ο Αθανάσιος Διακάκης, ταξιδευτής και λάτρης του θαλάσσιου σκι.

Οι συνθήκες κυριολεκτικά ήταν πρωτόγονες, με εξωλέμβια σκάφη που διέθεταν μηχανές μόλις 15 ίππων και αυτοσχέδια σκι προσπαθούσαν να «γνωρίσουν» το σπορ οι αθλητές. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες, στην Ελλάδα, το θαλάσσιο σκι υπάρχει από την περίοδο 1945-1946, στην περιοχή του Βόλου, με σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Με τη σημερινή του μορφή το άθλημα εμφανίστηκε επίσημα το 1956, στον όρμο της Βουλιαγμένης, ως άθλημα αναψυχής, όταν με πρωτοβουλία του Αθανάσιου Διακάκη, ιδρύθηκε το αντίστοιχο τμήμα στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης και από τότε αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εξέλιξης του αθλήματος στην Ελλάδα. Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε «φυτώριο» πρωταθλητών με μεγάλες διακρίσεις.

Έτσι, ο πρώτος σύλλογος που δραστηριοποιήθηκε στη χώρα μας ήταν ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης, ο οποίος έως το 1963 εκπροσωπούσε την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ένωση Θαλασσίου Σκι (μετονομάστηκε σε Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσίου Σκι το 1988). Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης ξεκίνησε την αγωνιστική του ομάδα με αθλητές που είναι ταυτόχρονα και μηχανικοί, ξυλουργοί, προπονητές, πιλότοι και εφευρέτες.

Το 1963 είναι η χρονιά που το θαλάσσιο σκι αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα ως επίσημο άθλημα και παράλληλα ο Όμιλος της Βουλιαγμένης ανέ- δειξε τον πρώτο παγκόσμιο (και χρυσό) πρωταθλητή του, τον Γιάννη Θωμά στο αγώνισμα του Ιπτάμενου θαλασσίου σκι. Συγκεκριμένα το 1963 διεξήχθησαν και οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες στο θαλάσσιο σκι με τον ΝΟΒ να αναδεικνύεται πρωταθλητής και να υπερασπίζεται με επιτυχία τον τίτλο για 35 συνεχόμενα χρόνια.

Η ανάπτυξη του αθλήματος ήταν ραγδαία με αποτέλεσμα το 1965 να ιδρυθεί η πρώτη σχολή θαλασσίου σκι στις εγκαταστάσεις του Αστέρα από τον πρώην Δήμαρχο Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κασιδόκωστα. Από μικρό παιδί είχε δείξει την αγάπη του για τη θάλασσα και δεν αποχωριζόταν με τίποτα τα νερά της Βουλιαγμένης. Το άθλημα που τον έκανε γνωστό στην Βουλιαγμένη αλλά και στη γυναίκα της ζωής του ήταν το θαλάσσιο σκι. Δεν αποχωριζόταν ποτέ τα πέδιλα του σκι και ήταν προφανές πως το άθλημα θα τον ακολουθούσε σε όλη του τη ζωή.

Ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας έγινε ο ένας από τους καλύτερους δασκάλους του σκι. «Ο τρόπος που έτρεχε στα κύµατα και το µπρουτάλ στυλ του τον έκαναν αντιπαθή σε πολλούς – και συνεχίζουν να τον κάνουν και σήµερα. Δηµιουργούσε, όµως, ένα πολύ γοητευτικό προφίλ στα µάτια των πλούσιων επισκεπτών του Αστέρα», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Τζώρτζης Μηλιάς, µαθητής της σχολής του Κασιδόκωστα και συγγραφέας του βιβλίου «Η ιστορία του θαλάσσιου σκι στην Ελλάδα».

Το «αστέρι» του θαλασσίου σκι αυτή την στιγμή στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο για τους γνώστες του αθλήματος είναι ο Νικόλας Πλυτάς, γέννημα θρέμα Βουλιαγμενιώτης. Όπως είχε τονίσει σε συνέντευξή του στον «Δημοσιογράφο», ο 23χρονος αθλητής του θαλασσίου σκι ξεκίνησε να ασχολείται με το σπορ σε ηλικία των 5 ετών. Μέχρι τότε έκανε κολύμβηση στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης και παρατηρούσε όλους όσοι έκαναν θαλάσσιο σκι στη Βουλιαγμένη.

Σημειώνουμε πως ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης έχει στο παλμαρέ του 47 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Θαλασσίου Σκι με τελευταία κατάκτηση του 2017 και ένα Κύπελλο Ελλάδος, απόδειξη ότι το Σκι Θαλάσσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Βουλιαγμένη. Πλέον οι σχολές θαλασσίου σκι είναι δεκάδες στην Ελλάδα και στη Βουλιαγμένη υπάρχουν τρεις, ενώ μια θα βρείτε και στη Βάρκιζα.