Έγειρε το γήπεδο

Οι δημοτικές εκλογές στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δεν έκρυβαν εκπλήξεις ούτε και έφεραν ανατροπές. Το αποτέλεσμά τους ήταν αναμενόμενο, σχεδόν προδιαγεγραμμένο.

Αναμφισβήτητα ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είναι ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών. Το 72,04% αποτυπώνει όχι μόνο τη σαφή επικράτηση του αλλά και την αποδοχή της εργατικότητάς του από την πλειοψηφία των δημοτών. Είναι κυρίως προσωπικό του επίτευγμα ότι κατάφερε στα 5 χρόνια που διοικεί το Δήμο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Το αποτέλεσμα αυτό ταυτόχρονα ενσωματώνει τις υψηλές προσδοκίες των δημοτών όλων των δημοτικών ενοτήτων. Προσδοκίες που καλείται ο Δήμαρχος να εκπληρώσει αποτελεσματικά και δίκαια. Εδώ βρίσκεται η πρόκληση της επόμενης τετραετίας.

Κερδισμένος είναι και ο Κώστας Πασακυριάκος. Η Λαϊκή Συσπείρωση πέτυχε 4,23% ξεπερνώντας το φράγμα των 1.000 ψήφων που ήταν ο στόχος του Κώστα Πασακυριακου. Καταγράφηκε ως η πιο συνεπής και ουσιαστική αντιπολιτευτική φωνή, προβάλλοντας ένα τελείως διαφορετικό στίγμα σε μείζονα ζητήματα απέναντι στη δημοτική αρχή. Σημαντική λεπτομέρεια πως το ποσοστό της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι πολύ υψηλότερο του ποσοστού που έλαβε το ΚΚΕ που στηρίζει το συνδυασμό (2,72% ή 710 ψήφοι στα 3Β), δείγμα πως αναγνωρίζεται η παρουσία του Πασακυριάκου στα δημοτικά έδρανα.

Για τη Μαρία Σίνα το 4,58% είναι το καλύτερο που μπορούσε να πάρει μια υποψηφιότητα που με όρους αθλητισμού , «δεν μπήκε καθόλου στο παιχνίδι». Άχρωμη και καθόλου επιδραστική προεκλογική παρουσία που δεν έπεισε. Ακόμα και με όρους επικοινωνίας, η εμπλοκή μελών του συνδυασμού την παραμονή των εκλογών στη διακίνηση συκοφαντικών φυλλαδίων ήταν το αποκορύφωμα μιας κακής προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Μανώλης Δασκαλάκης κέρδισε μια θέση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο με ένα αξιοπρεπές 2%. Μια προεκλογική παρουσία αθόρυβη, με ελάχιστα μέσα, χωρίς εντάσεις και με διάθεση συνεργασίας. Δεν έκανε τη διαφορά, αλλά η παρουσία μιας ακόμα φωνής είναι πάντα χρήσιμη.

Στους χαμένους ο Θάνος Ματόπουλος με 4,94% και 1.237 ψήφους που υπολείπονται σημαντικά της επίδοσης του 2014. Το αποτέλεσμα δεν είναι προϊόν μιας πολεμικής των τοπικών ΜΜΕ όπως ανέφεραν με κάθε τρόπο προεκλογικά τα μέλη του συνδυασμού. Είναι η ταύτιση με τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που το ποσοστό του στις ευρωεκλογές στη Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη …κατέρρευσε. Ένας συνδυασμός καθόλου μαχητικός αλλά περισσότερο υποστηρικτικός προς τον Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο.

Στρατηγικά χαμένος είναι ο Δημήτρης Δαβάκης και ας μην ξεγελά το ποσοστό που ανέβηκε στο 12,21% από το 9,29% το 2014. Δεν κατόρθωσε να αποτελέσει αντιπολιτευτικό πόλο, όσο και αν το ήθελε. Και αν θεωρεί επιτυχία τις 60 μονάδες διαφορά που τον χωρίζουν από τον Δήμαρχο, τότε δεν αργεί να έρθει και η τέταρτη σερί ήττα στην προσπάθειά του να γίνει Δήμαρχος. Παγιδεύτηκε σε μια ρητορική υπερβολών, υψηλών τόνων και ανακριβειών που δεν έπεισαν. Τα κέρδη σε ψήφους δεν αντιστοιχούν σε αυξημένη επιρροή.