Η Βάρκιζα απέκτησε πλατεία

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας Βάρκιζας στο κέντρο της πόλης και παραδόθηκε στο κοινό για χρήση.

Τα έργα ξεκίνησαν στις 12 Ιανουαρίου με εντατικούς ρυθμούς με αποτέλεσμα μέσα σε διάστημα πέντε μηνών οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να απολαμβάνουν την νέα σύγχρονη πλατεία της Βάρκιζας. Με την ανάπλαση της πλατείας εξασφαλίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό το λειτουργικό κομμάτι του σημείου.

Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στη διευθέτηση της κυκλοφορίας, η οποία είναι αποτέλεσμα κυκλοφοριακού σχεδιασμού και διαβούλευσης με την τοπική κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτού του λειτουργικού σχεδιασμού δημιουργήθηκε χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων, αλλά και των φορτηγών τροφοδοσίας. Πραγματοποιήθηκε διαπλάτυνση των πεζοδρομίων τα οποία ενοποιούνται και συνοδεύονται από πρόβλεψη για διαβάσεις πεζών.

Σε ό,τι αφορά την αισθητική πλευρά, στο τμήμα που καταλάμβανε το κάτω μέρος της πλατείας σχεδιάστηκαν δύο υπερυψωμένες πυραμίδες με υδατοκατασκευές – σιντριβάνια στο εσωτερικό τους. Με αυτή την κατασκευή ο στόχος είναι να αμβλυνθεί η οπτική όχληση που δημιουργείται από τα πολυάριθμα αυτοκίνητα περιμετρικά. Οι κύριες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν για την ανάπλαση της πλατείας Βάρκιζας αφορούσαν στην αποξήλωση και αντικατάσταση μέρους της πλακόστρωσης των πεζοδρομίων της πλατείας, την αποξήλωση μέρους του ασφαλτοτάπητα που παρεμβάλλεται μεταξύ των δύο χώρων της πλατείας, την αποξήλωση των εσωτερικών πλακοστρώσεων της πλατείας και του υφιστάμενου εξοπλισμού, τη διάστρωση με κυβόλιθο των επιφανειών των θέσεων στάθμευσης, την απόξεση του υφιστάμενου ασφαλτοτάπητα κατά μήκος των οδών Θέμιδος και Απόλλωνος και ασφαλτόστρωση του τμήματος, την εγκατάσταση των καθιστικών και φυτών εδαφοκάλυψης γηγενών και ήδη εγκλιματισμένων στο τοπικό περιβάλλον. Σημειώνουμε πως ο αριθμός των φυτεύσεων αυξήθηκε σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

Υπενθυμίζουμε πως η ανάπλαση της πλατείας Βάρκιζας θα ξεκινούσε στις αρχές του 2016, όμως μόλις εγκαταστάθηκε τότε ο εργολάβος, λίγοι κάτοικοι προσέφυγαν στο ΣτΕ καθώς όπως υποστήριζαν η υλοποίηση του έργου θα προκαλούσε «κυκλοφοριακή ασφυξία με αποτέλεσμα η εμπορική ζωή της πόλης να εκλείψει». Έτσι, μετά από δύο χρόνια αναμονής, το Συμβούλιο της Επικρατείας με δύο αποφάσεις του δικαίωσε τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ανοίγοντας το δρόμο για την εκκίνηση των έργων.

Σημαντικό είναι το γεγονός πως η πλατεία της Βάρκιζας είναι εξαιρετικής σημασίας για τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης καθώς αποτελεί τον πυρήνα της τοπικής αγοράς της περιοχής. Για πολλές δεκαετίες η πλατεία έμοιαζε σαν ένας απέραντος χώρος άναρχης στάθμευσης, χωρίς καμία πρόβλεψη κίνησης των πεζών αλλά ούτε και τον αυτοκινήτων.