Τα Τοπικά Συμβούλια σε Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Σαρωτική νίκη της παράταξης Κωνσταντέλλου και στις τρεις κοινοτικές κάλπες

Την πολιτική και θεσμική αναβάθμιση των Συμβουλίων Δημοτικής Κοινότητας σηματοδότησαν οι τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε πολιτικό επίπεδο, η χωριστή κάλπη για τις κοινοτικές εκλογές αποδέσμευσε την επιλογή των τοπικών συμβούλων από την εκλογή Δημάρχου, σφραγίζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού το αποτέλεσμα με το κύρος της απευθείας λαϊκής εντολής. Και σε θεσμικό επίπεδο όμως, η πρόσφατη διοικητική μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» πρόσθεσε αρμοδιότητες στα όργανα αυτά. Για τους λόγους αυτούς, το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποκτά μια πρόσθετη σημασία.

Και στις τρεις τοπικές κάλπες, η παράταξη Πόλη για να ζεις του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου κατέγραψε μια σαρωτική νίκη, εξασφαλίζοντας την αυτοδυναμία, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία στα νέα συμβούλια με την απλή μάλιστα αναλογική, ως εκλογικό σύστημα.

Στο Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Βάρης η παράταξη του Δημάρχου εξασφάλισε το μεγαλύτερο ποσοστό της, που ανήλθε σε 79%. Με το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα η Πόλη για να ζεις έχει τις 8 από τις συνολικά 11 έδρες του Συμβουλίου, αφήνοντας στις υπόλοιπες 3 παρατάξεις από 1 μόλις έδρα: Συγκεκριμένα, στο συνδυασμό Δίπλα σας!, που έλαβε 9%, στη Λαϊκή Συσπείρωση που έλαβε 6% και στη Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών, που συγκέντρωσε το 6% των ψήφων.

Στο Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Βούλας η παράταξη του Δημάρχου εξασφάλισε το 69% των ψήφων, καταλαμβάνοντας έτσι τις 8 από τις 11 έδρες του συμβουλίου. Η κοινοτική κάλπη της Βούλας ήταν η μοναδική στην οποία συμμετείχε το Κύμα Ενωμένων Πολιτών του Δημήτρη Δαβάκη με ψηφοδέλτιο, το οποίο συγκέντρωσε το 16% των ψήφων, εκλέγοντας 2 συμβούλους. Η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών με 6% εξασφάλισε μία έδρα, ενώ χωρίς εκπροσώπηση θα μείνουν η Λαϊκή Συσπείρωση που έλαβε το 5% των ψήφων και ο συνδυασμός Δίπλα σας! που πήρε 4%.

Και στο Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης απόλυτη κυριαρχία έχει η παράταξη του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου που έλαβε 63% κερδίζοντας την αυτοδυναμία με 4 έδρες από τις 7 του οργάνου. Τη δεύτερη θέση έλαβε ο ανεξάρτητος συνδυασμός Βουλιαγμένη Αγάπη Μου που κατήλθε μόνο σε αυτή την κάλπη και συγκέντρωσε το 25% εκλέγοντας 2 συμβούλους. Ο συνδυασμός Δίπλα σας! έλαβε το 7% των ψήφων μπαίνοντας στο συμβούλιο με ένα μέλος και χωρίς εκπροσώπηση έμεινε η Λαϊκή Συσπείρωση, που πήρε 5%.

Οι νέοι πρόεδροι

Ο «Κλεισθένης» άλλαξε τον τρόπο εκλογής των προέδρων στα Συμβούλια Δημοτικής Κοινότητας: Πλέον ο πρόεδρος δεν είναι απλώς ο πρώτος σε σταυρούς στην παράταξη του Δημάρχου, όπως ίσχυε στις δύο προηγούμενες δημοτικές θητείες. Ο πρόεδρος ψηφίζεται μεταξύ των εκλεγμένων συμβούλων κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Υποψήφιοι μπορούν να είναι αποκλειστικά οι δύο πρωτεύσαντες σε σταυρούς σύμβουλοι από την πρώτη και τη δεύτερη σε ψήφους παράταξη.

Με δεδομένο όμως ότι η παράταξη Πόλη για να ζεις έχει αυτοδυναμία και στα τρία συμβούλια, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας βέβαιο ότι οι τρεις νέοι τοπικοί πρόεδροι θα είναι η Ασπασία Αντωνίου στη Βάρη, ο Βασίλης Παπαδόπουλος στη Βούλα και ο Γιώργος Κοκολέτσος στη Βουλιαγμένη, που συγκέντρωσαν τους περισσότερους σταυρούς στις κάλπες των κοινοτικών εκλογών. Ο «Δημοσιογράφος» εξασφάλισε τις πρώτες δηλώσεις των τριών νέων προέδρων, πριν αυτοί αναλάβουν επισήμως τα καθήκοντά τους την 1η Σεπτεμβρίου.

Ασπασία Αντωνίου

«Ξεκινάμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τη Βάρη και τα προβλήματά της που δεν είναι λίγα», αναφέρει η Ασπασία Αντωνίου, η οποία ξεκινά τη δεύτερη θητεία της στο Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Βάρης, αυτή τη φορά ως πρόεδρος, ενώ την περίοδο 2011- 14 ήταν απλό μέλος. «Θα συνεδριάζουμε ανοιχτά στο πρώην Δημαρχείο της Βάρης και ενθαρρύνω όλους τους πολίτες να παρακολουθούν τις συζητήσεις, να παρεμβαίνουν με προτάσεις και να συμμετέχουν στη ζωή του Συμβουλίου μας. Αυτή την περίοδο καταγράφουμε θέματα και προβλήματα και προγραμματίζουμε τη λειτουργία μας, ενώ ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως οι αρμοδιότητες των Συμβουλίων Δημοτικής Κοινότητας. Σκοπός μας είναι να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας με τους πολίτες και να δώσουμε στη Βάρη τη θέση που της αξίζει. Θα αξιοποιήσουμε όλες τις νέες δυνατότητες για να προσφέρουμε έργο στο πλευρό της δημοτικής αρχής και του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, τιμώντας το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό που μας επιφύλαξαν οι πολίτες».

Βασίλης Παπαδόπουλος

«Συνέπεια και αποτελεσματικότητα είναι αυτό που υπόσχομαι στους δημότες, ευχαριστώντας τους για την τιμητική θέση που μου επιφύλαξαν με την ψήφο τους», τονίζει ο Βασίλης Παπαδόπουλος, γνώριμος στα δημοτικά έδρανα από την περίοδο 2011-14 όταν ως επιλαχών σύμβουλος συμμετείχε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και συμπληρώνει: «Η αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών συμβουλίων πρέπει να μας βρει έτοιμους να ανταποκριθούμε σε αυξημένες απαιτήσεις. Η εξυπηρέτηση του πολίτη και η μέριμνα για το δημόσιο χώρο είναι το καθήκον μας και σε αυτό το σκοπό θα συνεργαστούμε άριστα με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο στο βαθμό που μας αναλογεί. Ξεκινά μια νέα εποχή για την τοπική δημοκρατία και δεν θα αφήσουμε την ευκαιρία αυτή να πάει χαμένη».

Γιώργος Κοκολέτσος

«Στόχος μου είναι η βελτίωση της καθημερινότητας στη Βουλιαγμένη», υπογραμμίζει ο Γιώργος Κοκολέτσος, νέος πρόεδρος στο τοπικό Συμβούλιο της πόλης, έχοντας την εμπειρία 5 ετών στη θέση του αντιπροέδρου. «Αυτές τις ημέρες καταγράφουμε συστηματικά προβλήματα», προσθέτει. «Θα μειώσουμε το χρόνο επίλυσης των προβλημάτων αν πάρουμε πρωτοβουλίες και αποκτήσουμε τα μέσα για την άμεση λύση κάθε φαινομένου. Τομείς προτεραιότητας στη Βουλιαγμένη είναι η καθαριότητα, οι αποψιλώσεις, η επούλωση του οδικού δικτύου, οι υποδομές των σχολείων, ο δημοτικός εξοπλισμός στα πάρκα, η προσβασιμότητα των πεζοδρομίων αλλά και η ασφάλεια. Σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή μπορούμε να προσφέρουμε πιο πολλά στους πολίτες και αυτό είναι το στοίχημα της επόμενης περιόδου».

Η σύνθεση των νέων συμβουλίων

Η σύνθεση στο νέο Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Βάρης είναι η ακόλουθη:

Πόλη για να ζεις

Ασπασία Αντωνίου
Παναγιώτης Παππάς
Μπάμπης Δρόσος
Φώτης Κούτρας
Ελίνα Μελέτη
Λιλή Σκούρτη Τσοκάνου
Χαρά Τριβυζά
Βασίλης Λανάρης
Παντελής Τσολομύτης

Δίπλα σας!

Βασίλης Σιαμέτης

Λαϊκή Συσπείρωση

Αγγέλα Γκόγκου


Η σύνθεση στο νέο Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Βούλας είναι η ακόλουθη:

Πόλη για να ζεις

Βασίλης Παπαδόπουλος
Νίκος Μακρής
Ζωή Χατζηστεφάνου Χριστοδούλου
Άρτεμις Σαχατζιάν
Μυρτώ Λαμπροπούλου
Φίλιππος Ζερβός
Παναγιώτης Κορωναίος
Εύη Χειλά

Κύμα Ενωμένων Πολιτών

Στέλιος Κλήμης
Βαρβάρα Βιτάλη

Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών

Γιώργος Κότσαλης


Η σύνθεση στο νέο Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης είναι η ακόλουθη:

Πόλη για να ζεις

Γιώργος Κοκολέτσος
Λιάνα Σκουλάξενου
Δημήτρης Κακογιαννάκος
Νίκος Νανούρης

Βουλιαγμένη Αγάπη Μου

Διονύσης Κοντονής
Θάλεια Ασλανίδου (Λιγούρα)

Δίπλα σας!

Σταύρος Σίνας