«Πράσινο φως» για τις 12 βίλες του Αστέρα

Την έγκριση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έλαβε στις 9 Ιανουαρίου 2019 η αρχιτεκτονική μελέτη για την ανέγερση δώδεκα νέων ανεξάρτητων κτηρίων κατοικιών, με υπόγεια και πισίνες.

Οι βίλες αυτές θα δομηθούν στο χώρο που καταλάμβανε το παλιό ξενοδοχείο «Αφροδίτη» στο συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης. Προηγήθηκε ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2018, ενώ τον Μάιο του 2018 το υπουργείο Πολιτισμού και η Αστήρ Παλάς είχαν υπογράψει «Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για το έργο του επενδυτικού σχεδίου Αστέρα Βουλιαγμένης στη χερσόνησο Μικρό Καβούρι».

Οι αρχαιολόγοι έθεσαν στους επενδυτές συνολικά 9 όρους για την υλοποίηση του έργου, που ουσιαστικά θα αποτελέσει και το βασικό πεδίο οικοδομικής δραστηριότητας στη χερσόνησο, αφού οι υπόλοιπες εργασίες αφορούσαν κατά βάση την ανακαίνιση υπαρχουσών εγκαταστάσεων. Συνοπτικά λοιπόν, η Αρχαιολογία ορίζει ότι το σύνολο των εκσκαφικών εργασιών θα πρέπει να γίνει υπό την επίβλεψη αρχαιολόγου και σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων «οι εργασίες θα διακοπούν και θα ακολουθήσει σωστική ανασκαφική έρευνα από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία του έργου». Επίσης, η απόφαση σημειώνει ότι οι μελέτες που θα απαιτηθούν σχετικά με την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη αρχαιοτήτων στο πλαίσιο το έργου θα εκπονηθούν με τις δαπάνες να βαραίνουν τους ιδιοκτήτες. Ακόμη, η απόφαση προβλέπει να ολοκληρωθεί «η ανασκαφική έρευνα του ελληνιστικού κτηρίου που έχει εντοπιστεί πλησίον της οδού πρόσβασης στις κατοικίες».

Την απόφαση υπογράφουν ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής και η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

Ακόμη πάντως εκκρεμεί η ενοποίηση των δύο επιμέρους αρχαιολογικών χώρων (ναού Απόλλωνα Ζωστήρα και πρωτοελλαδικού οικισμού) μέσω διαδρομής οργανωμένης επίσκεψης, η περίφραξη του ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ώστε να εξασφαλίζεται η επισκεψιμότητά του και η ανοικτού τύπου οριοθέτηση των αρχαίων καταλοίπων του λόφου, όπως προέβλεπε η έγκριση της μελέτης χωροθέτησης του επενδυτικού σχεδίου.

Στις 5 Δεκεμβρίου 2018 το ξενοδοχείο ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να δέχεται κρατήσεις, ορίζοντας την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ανακαινισμένου Αστέρα στις 29 Μαρτίου 2019. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία «Αρίων» και «Ναυσικά», ενώ επισκέπτες θα δεχτούν και τα 61 ανανεωμένα bungalows.