Παράνομη η εκλογή νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας

Παράτυπα και εκτός νομιμότητας συμπεριελήφθη το όνομα του Αντωνίου Αβραμιώτη στους εκλόγιμους ιερείς για την Μητρόπολη Γλυφάδας Ελληνικού Βούλας Βουλιαγμένης και Βάρης.

Αυτό υποστηρίζει έχοντας στο πλευρό του κορυφαίους νομικούς ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος προσωπικά «ως ενορίτης» όπως δήλωσε και όχι με την ιδιότητα του Δημάρχου, προσέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την απόφαση της Ιεραρχίας με την οποία ο Αντώνιος ψηφίστηκε ως Μητροπολίτης.

Όπως επισημαίνει ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, η πράξη ψήφισης του Αντωνίου είναι άκυρη επειδή ως τιτουλάριος Επίσκοπος Σαλώνων, κατέχοντας δηλαδή ένα τιμητικό αξίωμα, δεν είχε δικαίωμα να συγκαταλέγεται στους εκλόγιμους ιερωμένους, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, που είναι παράλληλα νόμος του κράτους. Την άποψη αυτή ασπάζεται και υποστηρίζει ένα διόλου αμελητέο μέρος της Ιεραρχίας, όπως αποδεικνύεται και από το «γνωμοδοτικό σημείωμα» 6 σελίδων που κατέθεσε προ της ψηφοφορίας ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στην Ιερά Σύνοδο και που έπειτα από ένα πολύ αναλυτικό νομικό σκεπτικό, καταλήγει ότι οι τιτουλάριοι επίσκοποι «βάσει νόμου δεν είναι εκλόγιμοι».

Η εκλογή του Αντωνίου επικυρώθηκε πάντως με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο τυπώθηκε σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 188 ΥΟΔΔ/9-4-2019) και υπογράφει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου που αναφέρει ότι «αναγνωρίζεται και καθίσταται Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος Αβραμιώτης (κατά κόσμον Διονύσιος Αβραμιώτης του Ανδρουτσέλου)».

Φυσικά, τα κίνητρα της προσφυγής Κωνσταντέλλου δεν εντοπίζονται αποκλειστικά στην τήρηση των νόμων και των τύπων κατά την εκλογή Μητροπολιτών. Όπως ανέλυσε ο Δήμαρχος σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά στις 31 Μαρτίου, ο Σαλώνων Αντώνιος έχει προκαλέσει οργή στους κατοίκους του Δήμου. Αφορμή στάθηκε η συνέντευξη του μέχρι σήμερα Γενικού Διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας στον «Δημοσιογράφο» όπου αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με Ρώσους και Άραβες επενδυτές για οικοδόμηση μεγάλων συγκροτημάτων στην προστατευόμενη σήμερα περιοχή της Φασκομηλιάς, ενώ επιθυμεί τη δόμηση στα χαρακτηρισμένα ως πράσινα οικοδομικά τετράγωνα στο κέντρο της Βουλιαγμένης.

«Για μας είναι casus belli η εκλογή του Αντωνίου στη Μητρόπολη, είναι μια επικίνδυνη για την περιοχή εξέλιξη», τόνισε στα Παραπολιτικά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, αναφερόμενος στα έργα και τις ημέρες του ως διαχειριστή της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Από πλευράς Εκκλησίας υπάρχει ένταση για την αξιοποίηση των ακινήτων της στη Βουλιαγμένη και δικό μας χρέος και αποστολή είναι να προστατεύσουμε από οποιονδήποτε κίνδυνο την περιοχή». Ο Δήμαρχος ανέφερε ακόμη ότι με υπογραφή του Αντωνίου επιχειρηματίες παίρνουν εκτάσεις στα Λιμανάκια προσπαθώντας να κάνουν παραλιακά μπαρ, αντίθετα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις στην περιοχή.

Το θέμα της προσφυγής αμέσως πέρασε από τα τοπικά σύνορα και έγινε αντικείμενο ρεπορτάζ και σχολιασμού σε πολλά πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης (στον τηλεοπτικό Ant1, στις εφημερίδες Παρόν και Εστία κ.α.). Μάλιστα προκάλεσε μια ανοίκεια επίθεση μέσω επιστολής του Μητροπολίτη Καρπενησίου Γεωργίου στον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, την οποία ο δήμαρχος έδωσε στη δημοσιότητα.

Σε αυτήν ο ιεράρχης εγκαλεί τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο για την προσφυγή του και επιπλέον προχωρά σε ανεπίτρεπτου ύφους νουθεσίες για τη στάση της δημοτικής αρχής ως προς την εκκλησιαστική περιουσία: «Αν όμως σας ενοχλεί τόσο πολύ η χρήση που κάνει η Εκκλησία στις ιδιοκτησίες της στην περιοχή σας, τότε ζητήστε να τις αγοράσετε ως Δήμος και να τις προσφέρετε εσείς στο κοινωνικό σύνολο. (Μη θέλετε μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα)», γράφει μεταξύ άλλων και η δισέλιδη επιστολή καταλήγει: «Αν δεν μπορείτε να μας βοηθήσετε τουλάχιστον μη μας δημιουργείτε προβλήματα».

Η απάντηση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου δόθηκε στο ίδιο ύφος, ανεβάζοντας στο …κόκκινο την ένταση. «Στο διαφαινόμενο σύνθημα του Γενικού Διευθυντή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών τιτουλάριου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου τσιμέντο σε όλα, εμείς αντιπαραθέτουμε και υπερασπιζόμαστε το δικό μας δόγμα πράσινο σε όλα, συντασσόμενοι με τις επιδιώξεις και τις διακηρύξεις του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη μας κ. Βαρθολομαίου, που αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του απειλούμενου οικολογικού μας συστήματος», αναφέρει μεταξύ άλλων και καταλήγει επικαλούμενος το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος «το οποίο ως Έλληνας πολίτης, αλλά και αιρετός Δήμαρχος, οφείλω πιστά να σέβομαι και να εφαρμόζω: H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει»…