Μια μικρή Καλιφόρνια στα νότια

Οι νότιοι άνεμοι καθ’ όλη τη διάρκεια τους έτους στα νότια προάστια δεν φέρνουν μόνο αυξημένη υγρασία και σκόνη αλλά επίσης και ένα …άρωμα Venice Beach από τη μακρινή και γνωστή σε όλους Καλιφόρνια.

Η εμφάνιση των νοτιάδων στις ακτές της Βουλιαγμένης και Βάρκιζας φέρνει τα πολυπόθητα κύματα για τους επίδοξους λάτρεις των θαλάσσιων extreme αθλήματων. Μιλήσαμε για το θέμα με τον άνθρωπο που δαμάζει συστηματικά τα κύματα των 3Β, Χρήστο Κοτούλα.

Μαγευτική η θέα των κυμάτων

Τα πρώτα κύματα καταφθάνουν στις ακτές και ο δρόμος που οδηγεί στον Λαιμό γεμίζει σιγά σιγά με κάθε λογής μεταφορικό μέσο: Βαν, ΙΧ, φορτηγάκια, τζιπ φορτωμένα όλα με σανίδες παντός τύπου. Ενώ την ίδια στιγμή κάνουν την εμφάνισή τους καταμεσής του δρόμου τα σκέιτμπορντ, τα rollers και τα longboards. Ο ασυνήθιστος ήχος και θέα των κυμάτων στην παραλία της Ωκεανίδας, οι φοίνικες κατά μήκος του δρόμου και η θέα σανιδών που κερώνονται, πανιών που προετοιμάζονται, όλα δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που μόνο σε χώρες με σερφ κουλτούρα συναντά κανείς.

Πρωταγωνιστικά αθλήματα εκείνες τις μέρες αποτελούν το surf, το windsurf, το kitesurf και το SUP (το stand up paddle, που σημαίνει όρθιο κουπί). Ενώ το windsurf και το kitesurf είναι δύο αθλήματα αρκετά διαδεδομένα λόγω των ανέμων στο ελληνικό κοινό, θα μπορούσε εύκολα να αναρωτηθεί κάνεις τι δουλειά έχει το σερφ στην Ελλάδα αφού κύματα δεν υπάρχουν.

Θα μπορούσε άραγε να πει κανείς ότι η ενασχόληση με αθλήματα στο κύμα θα μπορούσε να είναι κάτι ρεαλιστικό στην Ελλάδα; Και βέβαια θα μπορούσε, αρκεί να είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται σε μικρότερη κλίμακα και συνθήκες διαφορετικές σε σχέση με αυτή στο εξωτερικό. Σίγουρα όμως το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα σε όλους που έχουν παρευρεθεί είναι παραπάνω από εύφορο καθώς όλους τους συνδέει η ακόρεστη λαχτάρα να βρεθούν και να καβαλήσουν μερικά κύματα.

Όλοι είναι φίλοι μέσα στο νερό, σεβόμενοι τα στοιχεία της φύσης, τον σκοπό αλλά και προπάντων τους κανόνες των αθλήματων. Όταν φυσάει ο νοτιάς Οι παραλίες που αναφέραμε αποτελούν απτό παράδειγμα εάν κάποιος θέλει να έρθει σε πρώτη επαφή με τέτοια αθλήματα, καθώς η διαμόρφωση του βυθού και η σχεδόν απουσία ρευμάτων αποτελούν αρκετά ασφαλή τη διαδικασία.

Για να είμαστε ακριβείς, το σερφ και το SUP στο κύμα στις παραλίες των 3Β μπορεί να φιλοξενήσει κάθε βαθμό εμπειρίας. Πάντως το windsurf και το kitesurf στο κύμα σε αυτές τις παραλίες αποτελεί επιλογή μόνο των πολύ έμπειρων, καθώς οι άνεμοι που πνέουν εκείνες τις μέρες μπορούν να ξεπεράσουν τα 70χλμ/ώρα!

Μια τυπική μέρα ενός σέρφερ όταν έχει εισακουστεί η αγγελική λέξη νοτιάς στα προγνωστικά είναι πάνω από όλα ο έλεγχος του προσωπικού προγράμματος, δηλαδή όλα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Στη συνέχεια γίνεται διπλός έλεγχος πολλών διαφορετικών πηγών πρόγνωσης αλλά και live καμερών που υπάρχουν στις παραλίες της Βουλιαγμένης και Βάρκιζας. Ακολουθεί συζήτηση με όλο τον κύκλο σε κλασικό μοτίβο: «Λες να βγάλει τίποτα, θα έχει κύμα, θα βραχούμε καθόλου;». Το επόμενο βήμα είναι η αυτοψία για το εάν έχει κύμα, παρατεταγμένοι σύσσωμοι μπροστά στην παραλία. Το «πράσινο φως» δίνεται με μερικά αναφωνητά και τότε πέφτουν τα τηλεφωνήματα για όσους μένουν εκτός 3Β να επισπεύσουν στο σημείο.

Παρέα πάνω στα κύματα

Αναμφησβήτητα έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλος κύκλος με πολλές παρέες και στα τέσσερα αθλήματα, κύκλος που όπως φαίνεται μεγαλώνει με ραγδαίους ρυθμούς. Μάρτυρας αποτελεί ένα Σαββατοκύριακο με νοτιάδες, όπου κανείς μπορείς να αριθ- μήσει το λιγότερο 100 άτομα στο νερό και άλλα τόσα έξω από αυτό! Τέλος οφείλεται να αναφερθεί η αξιοσημείωτη προσπάθεια μιας ομάδας ατόμων με αγάπη για τα κύματα να δημιουργήσουν έναν εθνικό φορέα εκπροσώπησης του σερφ και του SUP στην Ελλάδα.

Η Πανελλήνια Ένωση Όρθιας Σανιδοκωπηλασίας και Κυματολίσθησης (ΠΑΝ.Ε.Ο.Σ.Κ) όχι μόνο αποτελεί γεγονός αλλά επίσης έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής της χώρας μας σε ολυμπιακούς και διεθνείς αγώνες.