Και το όνομα αυτού…

Ένας Δήμος με τρία ονόματα. Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, μια μακρόσυρτη ονομασία αποτελούμενη από εικοσιτρία γράμματα.

Οκτώ χρόνια μετά την συνένωση των υπό κατάργηση δήμων Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης μήπως πρέπει να εξετάσουμε το θέμα της μετονομασίας του Δήμου μας;

Τόσο η πρώην δημοτική αρχή, όσο και η σημερινή προσπάθησαν να ανοίξουν το θέμα χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Θα χαρακτήριζα τις ενέργειές τους νωχελικές, εφήμερες. Ίσως ήθελαν να δουν τις αντιδράσεις τις τοπικής κοινωνίας πριν μπουν στην ουσία. Στην ουσία δεν μπήκαν ποτέ, γιατί κακά τα ψέματα είναι ένα θέμα που «καίει».

Ο περισσότερος κόσμος η αλήθεια είναι πως αδιαφορεί για το όνομα του Δήμου στον οποίο κατοικεί. Ωστόσο, με μια σωστή προεργασία από την εκάστοτε διοίκηση του Δήμου, μπορεί ο «αδιάφορος» πολίτης να σκεφτεί, να προβληματιστεί και γιατί όχι, να προτείνει.

Το ζήτημα της μετονομασίας του Δήμου μπορεί να φαίνεται μια αδιάφορη διαδικασία για το μεγαλύτερο μέρος των δημοτών αλλά υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που λειτουργώντας και ενεργώντας τοπικιστικά, θα αντισταθούν σθεναρά στα όποια σχέδια προτείνει η δημοτική αρχή, όποια και αν είναι αυτή.

Η περιοχή μας θα πρέπει να φροντίσει για την επικοινωνιακή προώθησή της με ένα εύηχο όνομα

Αν προκύψει νέα ονομασία, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνει πηγή αντεγκλήσεων, το αντίθετο μάλιστα, να γίνει συνδετικός κρίκος μεταξύ των τριών πόλεων. Προφανώς για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να εξαφανίσουμε κάθε σκέψη ότι το νέο όνομα θα είναι ενός εκ των τριών δημοτικών ενοτήτων. Νέο όνομα, το οποίο θα αντιπροσωπεύει στο εκατό τοις εκατό τις περιοχές μας.

Η ονομασία ενός Δήμου μπορεί να μην είναι εμπορικό προϊόν ώστε να αναζητούμε ένα ευκόλως αναπαραγόμενο όνομα. Στην περίπτωση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η περιοχή μας είναι τουριστικός προορισμός, «ταξιδεύει» στο εξωτερικό, άρα κατά κάποιο τρόπο είναι διαφημιζόμενο είδος το οποίο θα πρέπει να φροντίσει για την επικοινωνιακή προώθησή του με ένα εύηχο όνομα. Μεμονωμένες φωνές θα κινδυνολογήσουν με αφορμή την όποια απόφαση πάρει στο μέλλον η εκάστοτε διοίκηση για τη μετονομασία του Δήμου μας. Εμείς θα τους απαντήσουμε ότι η ιστορία, ο πολιτισμός που έχει η κάθε δημοτική ενότητα ξεχωριστά, η κοινωνία, η δημοτική συνείδηση δεν πρόκειται να αλλάξουν αν μεταβληθεί το όνομα του Δήμου. Ίσα ίσα το αντίθετο θα συμβεί. Ο τοπικισμός όλων των περιοχών του Δήμου μας και οι διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν ακόμα και σήμερα δεν θα έχουν λόγο να υφίστανται.

Έχουμε την τύχη να ζούμε στον ομορφότερο Δήμο της χώρας από πολλές απόψεις. Μια περιοχή «διαφήμιση» για την Ελλάδα. Mια περιοχή όπου όλοι θα ήθελαν να κατοικούν. Ένα ισχυρό brand name πανελλαδικής και παγκόσμιας εμβέλειας που θα ταιριάζει απόλυτα στην ομορφότερη γωνιά της Ελλάδας.