Δημήτρης Αγοράς: «Μαθαίνω από τους εφήβους»

Αναπόσπαστο μέλος μιας δυνατής ομάδας μαθητών, αποφοίτων και γονέων της Βούλας που έχουν δημιουργήσει μια θεατρική παράδοση στην περιοχή αποτελεί πλέον ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και σκηνογράφος, Δημήτρης Αγοράς.

Μαζί με την Αντιγόνη Μακρή σκηνοθέτησε την τελευταία παράσταση του Συλλόγου Τριλογία και της ομάδας μαθητών και αποφοίτων του 2ου Λυκείου Βούλας που ανέβηκε στην αίθουσα «Ιωνία» της Βούλας και στο Δημοτικό Θέατρο Βάρης στις 30 Μαρτίου και 6 Απριλίου με τίτλο Δέκα Μικροί Νέγροι. Μια διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Άγκαθα Κρίστι που καταχειροκροτήθηκε από εκατοντάδες θεατές και εντυπωσίασε για το δραματικό της αποτέλεσμα. Αλλά και τον Ιούλιο ο Δημήτρης Αγοράς καθοδήγησε σκηνοθετικά την ομάδα των παιδιών στον Ηλία του 16ου, μια απολαυστική κωμωδία που ανέβηκε στο Κτήμα Μπραμνιώτη.

«Όταν θέλεις να γίνεις καλύτερος ηθοποιός πρέπει να διδάσκεις, έλεγε ο δάσκαλός μου Βασίλης Διαμαντόπουλος», λέει ο Δημήτρης Αγοράς στο «Δημοσιογράφο». «Προσπάθησα να μεταλαμπαδεύσω αυτή την εμπειρία 25 χρόνων στο θέατρο στα παιδιά που δρουν αρκετά αυτόνομα και επιλέγουν εκείνα τα έργα που θα ανεβάσουν». «Τους αντιμετωπίζω σαν συναδέλφους, σαν επαγγελματίες ηθοποιούς και ίσως είμαι καμιά φορά αυστηρός. Υπάρχει όμως χημεία. Το θέατρο θέλει πειθαρχία και συγκέντρωση. Και όταν έχεις να κάνεις με εφήβους και μετεφηβικές ηλικίες, η πειθαρχία μαθαίνεται στην πορεία. Μαθαίνω κι εγώ πιο πολλά από αυτούς», όπως λέει για την εθελοντική αυτή συνεργασία.

Ένα από τα βασικά στοιχεία της ομάδας είναι ότι συνεργάζονται έμπειρα παιδιά με νέα: «Το κάνουν με αγάπη. Ευτυχώς που υπάρχουν οι έμπειροι και τραβάνε πιο πολύ το κουπί, κάνοντας πιο εύκολη την ενσωμάτωση για τους νέους. Όμως ένας ανταγωνισμός υπάρχει πάντα και αν θες, χωρίς αυτόν δεν πάμε και παραπέρα. Καθένας προσπαθεί να είναι καλύτερος από τον άλλον, αυτή η ευγενής άμιλλα μας ιντριγκάρει», σχολιάζει ο Δημήτρης Αγοράς.

Το αξιέπαινο σε αυτή την εστία πολιτισμού της Βούλας είναι ότι αποτελεί μια εθελοντική προσπάθεια, μαθητών και γονέων που αφιερώνουν ελεύθερο χρόνο και σημαντικούς πόρους, προσφέροντας ένα ποιοτικό θέαμα στην περιοχή. «Το θέατρο δεν έχει βρει τη θέση του ούτε στο σχολείο ούτε στην ελληνική κοινωνία», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Αγοράς. «Ο πολιτισμός δυστυχώς είναι πια πολυτέλεια, οπότε η προσπάθεια αυτή έχει μεγάλη σημασία», προσθέτει.

Ο Δημήτρης Αγοράς αυτή την περίοδο ανεβάζει για τρίτη χρονιά την εξαιρετικά επιτυχημένη παράσταση Η Ζωή μετά Χαμηλών Πτήσεων, που ζωντανεύει στο σανίδι τους ήρωες του Αρκά. Ο Ισοβίτης, ο Καστράτο και τα περιστέρια που αγαπήθηκαν από εκατομμύρια αναγνώστες θα έρθουν και στη Βούλα (αίθουσα «Ιωνία») το Σάββατο 4 Μαΐου, σε μια βραδιά που διοργανώνει ο Δήμος και ο ΟΑΠΠΑ.