Το Δίλοφο χάνει τη γραφικότητά του

Οι ταβέρνες στα Βλάχικα της Βάρης αποτελούν σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Για τους γνήσιους κρεατοφάγους είναι ο απόλυτος προορισμός. Ωστόσο όσο περνάνε τα χρόνια, τη θέση των ταβερνών παίρνουν τα συνεργεία αυτοκινήτων με κίνδυνο να αλλάξει τελείως η φυσιογνωμία της περιοχής. Το Δίλοφο Βάρης ξεκίνησε πριν από σχεδόν έναν αιώνα ως κέντρο τσοπαναραίων, το 1960-80 ανθούσαν μπουζουκτσίδικα, αλλά βαθμιαία τη σκυτάλη πήραν οι χασαποταβέρνες. Οι τσολιάδες – κράχτες έγιναν το σήμα κατατεθέν ότι βρίσκεσαι στα Βλάχικα της Βάρης, πριν απαγορευτούν διά νόμου.

Τα Βλάχικα προσπαθούν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους, να αντισταθούν σθεναρά στο νέο κύμα επιχειρηματικότητας που έχει κάνει την εμφάνισή του με τα δεκάδες συνεργεία αυτοκινήτων που έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια τα τελευταία χρόνια. Βάζοντας στο κάδρο τα πρατήρια υγρών καυσίμων αλλά και τα πλυντήρια αυτοκινήτων, ο κίνδυνος να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της περιοχής είναι πιο ορατός από ποτέ.

Και αν μιλάμε για «κίνδυνο» είναι διότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις προσελκύουν δεκάδες και εκατοντάδες οχήματα, που επεκτείνονται σταθμεύοντας σε κοινόχρηστους χώρους και πεζοδρόμια και βέβαια προκαλούν σημαντική ηχορρύπανση.

Η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη όπως κατευθυνόμαστε προς τη Λεωφόρο Βάρης Κορωπίου μέχρι και την είσοδο της Σχολής Ευελπίδων, με τα συνεργεία αυτοκινήτων να είναι το ένα δίπλα στο άλλο. Συγκεκριμένα, σε απόσταση λιγότερη των 3 χιλιομέτρων, υπάρχουν τέσσερα πρατήρια υγρών καυσίμων, τρία πλυντήρια αυτοκινήτων και δεκατέσσερα συνεργεία αυτοκινήτων και βουλκανιζατέρ.

Οι βασικοί λόγοι αύξησης των παραπάνω επιχειρήσεων είναι η γεωγραφική θέση της Βάρης, οι νέες υποδομές που πραγματοποιήθηκαν στον τομέα των μεταφορών (Αττική οδός, Προαστιακός Σιδηρόδρομος, λεωφόρος Βάρης Κορωπίου) αλλά και η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, μέσα από την οποία ορίσθηκαν νέες χρήσεις γης.

Όσοι θέτουν λοιπόν σε δημοτικό επίπεδο ζήτημα χρήσεων γης και προστασίας της φυσιογνωμίας της περιοχής, ας βάλουν στο «κάδρο» και την …ξεχασμένη Βάρη.