Οι διακρίσεις στον αθλητισμό απαιτούν και κίνητρα, όχι μόνο θυσίες

του Στέφανου Κιρμίζογλου*

Με απόφαση που μπορεί να λειτουργήσει ως βόμβα, το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο που εξασφαλίζει ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό εισόδου στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με προνομιακή μοριοδότηση, για όσους υποψηφίους έχουν διακριθεί σε διάφορα αθλήματα, σε πανελλήνιες ή διεθνείς διοργανώσεις.

Με αυτή την απόφαση αντί το κράτος να δώσει όσο το δυνατόν περισσότερα κίνητρα στους εφήβους να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο εξωτερικό, να ακουστεί ο εθνικός μας ύμνος και να σηκωθεί η σημαία της Ελλάδας σε όλη την υφήλιο, καταστρέφει και τα ήδη υπάρχοντα. Θεωρώ πως η συγκεκριμένη διάταξη δεν έρχεται σε αντίθεση με τα κοινωνικά πρότυπα περί ισότητας, αφού οι διακριθέντες αθλητές εξασφάλιζαν τη θέση τους στα ΑΕΙ, χωρίς να στερούν τη θέση από άλλο μαθητή.

Δυστυχώς, η απόφαση αυτή ουσιαστικά απωθεί τους νέους της χώρας μας από τον πρωταθλητισμό, υποβαθμίζοντας έτσι τη δύναμη, το σθένος και την ικανότητά τους. Στον πρωταθλητισμό, οι προπονήσεις είναι εντατικές και καθημερινές, οι αγώνες απαιτητικοί και πολύ συχνά ο μαθητής καλείται να επιλέξει πού θα ρίξει την απαραίητη βαρύτητα. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω πως η επιλογή της σχολής τους θα πρέπει να γίνεται με βάση τη λογική και όχι την προτίμηση. Για παράδειγμα, ένας αθλητής ο οποίος από δική του επιλογή έχει αφιερώσει όλο του τον χρόνο στα γυμναστήρια, θα πρέπει να κατανοεί πως αν θέλει να σπουδάσει Ιατρική, θα είναι αν όχι ακατόρθωτο, πάρα πολύ δύσκολο να αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, ενώ δεν έχει ούτε γνώσεις από προηγούμενα σχολικά χρόνια ούτε και χρόνο λόγω των αθλητικών του υποχρεώσεων. Αντιθέτως, αν επιλέξει κάτι σχετικό με το αντικείμενο ενασχόλησής του (όπως Επιστήμες Φυσικής Αγωγής) θα αποφοιτήσει εύκολα, έχοντας μελετήσει και εισπράξει παραπάνω γνώσεις γι’ αυτό που αγαπά και έχει αφιερώσει το χρόνο του όλα τα παιδικά του χρόνια.

Ως μαθητής και αθλητής και εφόσον με αφορά αρκετά αυτό το θέμα, καθώς έχω λάβει μοριοδότηση λόγω της διάκρισής μου ως Πρωταθλητής Ελλάδος στην υδατοσφαίριση, πιστεύω και ειλικρινά ελπίζω πως η πολιτεία, το συντομότερο δυνατόν, θα προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμίσεις προκειμένου να διορθωθεί η αδικία προς τους αθλητές και έτσι να έχουμε μια σαφή απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι. Είναι ο μόνος τρόπος, θεωρώ, να ενισχυθεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, ο οποίος είναι το φυτώριο μέσα από το οποίο θα ξεχωρίσουν ταλέντα, που θα ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό και θα φέρουν διακρίσεις για τη χώρα μας.

* Ο Στέφανος Κιρμίζογλου είναι μαθητής Γ’ τάξης στο 2ο Λύκειο Βούλας και πανελλήνιος πρωταθλητής υδατοσφαίρισης