Διπλή βράβευση στα 3Β για «έξυπνες» εφαρμογές

Για τρίτη συνεχή χρονιά ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ανέβηκε στο βάθρο των νικητών ως ένας από τους καλύτερους και καινοτόμους Δήμους της χώρας, στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Best City Awards 2018 που πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, θεσμός που επιβραβεύει τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζονται σε όλη την Ελλάδα.

Ο Δήμος των 3Β απέσπασε το χρυσό βραβείο για υπηρεσίες που αφορούν σε διαδραστικές διαβουλεύσεις με τους δημότες για ζητήματα του Δήμου μέσω διαδικτυακών αυτοματοποιημένων διαλόγων (chatbot) και έλαβε το αργυρό βραβείο για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές τεσσάρων σχολείων του Δήμου για ηλεκτροδότηση. Επιπλέον, η εταιρεία Globiled απέσπασε το χρυσό βραβείο για το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακού ηλεκτροφωτισμού led με τηλεδιαχείριση που έχει εγκαταστήσει στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Ειδικότερα, το χρυσό βραβείο αφορά στην υπηρεσία των διαδραστικών διαβουλεύσεων που στηρίζεται στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης και των chatbots και δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο να ανοίγει διάλογο με τους δημότες του μέσω διαδικτύου και κοινωνικών δικτύων και να λαμβάνει τα δεδομένα και τις απαντήσεις τους σε πραγματικό χρόνο. Ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί το περιεχόμενο (ερωτήσεις, παρουσίαση σχεδίων κ.λπ.) της διαβούλευσης, να επιλέγει τις πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες θέλει να απευθυνθεί (ηλικίες, φύλο κ.λπ.) και έπειτα να τη δημοσιοποιεί μέσω του Facebook ή της ιστοσελίδας του. Κάθε συμμετοχή στη διαβούλευση καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο στο διαχειριστικό σύστημα της εφαρμογής. Η μέθοδος αυτή σύμφωνα με μελέτες είναι κατά 65% πιο αποτελεσματική σε σχέση με παραδοσιακούς τρόπους διαβουλεύσεων και αποτίμησης της κοινής γνώμης, καθώς και 80% πιο οικονομική.

Στην κατηγορία «Διαχείριση Ενέργειας» το αργυρό βραβείο που απέσπασε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αφορά στη βελτιστοποίηση ενεργειακής αποδοτικότητας μέσω των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημοτικά κτίρια. Με την τοποθέτηση των συστημάτων, τέσσερα σχολικά κτήρια έγιναν ενεργειακά αυτόνομα και επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητάς τους.

Τα βραβεία παρέλαβε για τον Δήμο ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαμιχαήλ.