Ο αεροπορικός θόρυβος προβληματίζει τους κατοίκους στο Κόρμπι

Το 20% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτίθεται καθημερινά σε στάθμες θορύβου μη αποδεκτές (πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια) με άμεσο κίνδυνο δυσάρεστων επιπτώσεων στην υγεία του. Επιπλέον, 170 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν σε περιοχές με επίπεδα θορύβου που προκαλούν έντονη όχληση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σε αυτές τις περιοχές συγκαταλέγεται και η δημοτική ενότητα της Βάρης, οι κάτοικοι της οποίας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ηχορύπανσης από το 2001, όταν και μεταφέρθηκε το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, στα Σπάτα, με αποτέλεσμα η διέλευση των αεροπλάνων να πραγματοποιείται πάνω από τα σπίτια τους. Οι πρώτες διαμαρτυρίες έγιναν το 2003, όταν κάτοικοι της περιοχής με μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα, έκλεισαν την λεωφόρο Βάρης Κορωπίου με αποτέλεσμα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, χωρίς όμως να βρεθεί λύση όπως διαπιστώθηκε στην πορεία.

Πέρασαν 17 χρόνια από την έναρξη του προβλήματος, φτάνοντας στο 2018 με τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να εκπονεί μελέτη με αντικείμενο την «Καταπολέμηση της αεροπορικής ηχορύπανσης» ώστε να έχει τις επίσημες μετρήσεις από τον θόρυβο που προκαλούν τα αεροπλάνα όταν πετούν πάνω από την δημοτική ενότητα της Βάρης. Στην επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Δήμου συμμετείχαν μεταξύ άλλων το Εργαστήριο Ακουστικής Οικολογίας Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου και η P&M Electromechanical.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η ηχορύπανση που προκαλείται από τη διέλευση των αεροπλάνων στην περιοχή της Βάρης και συγκεκριμένα στο Κόρμπι είναι κάτω από τα όρια που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία είναι 60 dB τη νύχτα και 70 dB κατά τη διάρκεια της ημέρας, τη στιγμή που η ηχορύπανση από τις διελεύσεις των οχημάτων στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και στη λεωφόρο Βάρης είναι 88 dB και 84 dB αντίστοιχα. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει απευθύνει σύστα- ση για θόρυβο κάτω των 40 dB κατά τη διάρκεια της νύχτας και 55 dB την ημέρα, μετρήσεις που θεωρεούνται ικανοποιητικές για μια βιώσιμη πόλη.