Ξεκίνησε η ανάπλαση της πλατείας Βάρκιζας

Μετά από δύο χρόνια αναμονής, το Συμβούλιο της Επικρατείας με δύο αποφάσεις του δικαίωσε τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπλαση της πλατείας Βάρκιζας.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019 και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε τέσσερις μήνες. Το έργο θα ξεκινούσε στις αρχές του 2016, όμως μόλις εγκαταστάθηκε ο εργολάβος, λίγοι κάτοικοι προσέφυγαν στο ΣτΕ καθώς όπως υποστήριζαν η υλοποίηση του έργου «θα προκαλέσει κυκλοφοριακή ασφυξία με αποτέλεσμα η εμπορική ζωή της πόλης να εκλείψει».

Η πλατεία της Βάρκιζας είναι βέβαια εξαιρετικής σημασίας για το Δήμο, καθώς αποτελεί τον πυρήνα της τοπικής αγοράς της περιοχής. Εδώ και πολλές δεκαετίες η πλατεία μοιάζει σαν ένας απέραντος χώρος άναρχης στάθμευσης, χωρίς πρόβλεψη κίνησης των πεζών αλλά ούτε και των αυτοκινήτων.

Η βασική σχεδιαστική φιλοσοφία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για την ανάπλαση της πλατείας εστιάζεται σε δύο άξονες, το λειτουργικό και το αισθητικό κομμάτι.

Το λειτουργικό κομμάτι αφορά στη διευθέτηση της κυκλοφορίας και είναι αποτέλεσμα κυκλοφοριακού σχεδιασμού και διαβούλευσης με την τοπική κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτού του λειτουργικού σχεδιασμού προβλέπεται χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων, αλλά και των φορτηγών τροφοδοσίας. Τα πεζοδρόμια διαπλατύνονται, ενοποιούνται και συνοδεύονται από πρόβλεψη για διαβάσεις πεζών. Το κενό μεταξύ του χώρου της πλατείας για τη διευθέτηση της κυκλοφορίας μεταφέρεται μερικά μέτρα δυτικότερα στο σημείο που βρίσκονται τα δύο πεύκα, τα οποία τοποθετούνται στο κέντρο μίας νησίδας.

Σε ό,τι αφορά την αισθητική πλευρά, στο τμήμα που καταλάμβανε το κάτω μέρος της πλατείας σχεδιάστηκαν δύο υπερυψωμένες πυραμίδες με υδατοκατασκευές – σιντριβάνια στο εσωτερικό τους. Στόχος είναι να αμβλυνθεί η οπτική όχληση που δημιουργείται από τα πολυάριθμα αυτοκίνητα περιμετρικά.

Οι κύριες εργασίες που θα εκτελεστούν για την ανάπλαση της πλατείας Βάρκιζας αφορούν στην αποξήλωση και αντικατάσταση μέρους της υφιστάμενης πλακόστρωσης των πεζοδρομίων της πλατείας, την αποξήλωση μέρους του ασφαλτοτάπητα που παρεμβάλλεται μεταξύ των δύο χώρων της πλατείας, την αποξήλωση των εσωτερικών πλακοστρώσεων της πλατείας και του υφιστάμενου εξοπλισμού, τη διάστρωση με κυβόλιθο των επιφανειών των θέσεων στάθμευσης, την απόξεση του υφιστάμενου ασφαλτοτάπητα κατά μήκος των οδών Θέμιδος και Απόλλωνος και ασφαλτόστρωση του τμήματος, την εγκατάσταση των καθιστικών και φυτών εδαφοκάλυψης γηγενών και ήδη εγκλιματισμένων στο τοπικό περιβάλλον.