Συγκέντρωση ορόσημο για μια Πόλη που αξίζει να Ζεις

Ήταν η μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση που έχει πραγματοποιηθεί στην περιοχή.

Η εκδήλωση απολογισμού και διεκδίκησης νέας εντολής από τον δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου ήταν πολύ περισσότερο, ένα δημοτικό ορόσημο: Από το πλήθος και τη σύνθεση του κόσμου έγινε φανερό ότι ο Κωνσταντέλλος αυτά τα 5 χρόνια πέτυχε μια πρωτόγνωρη συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την ιστορία του ενιαίου Δήμου, ανθρώπων που βλέπουν το λιγότερο θετικά τα πεπραγμένα της διοίκησής του.

Το μεγαλύτερο χειροκρότημα του ακροατηρίου απέσπασε η δέσμευση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου ότι στην επόμενη θητεία του θα ασφαλτοστρώσει 200 χιλιόμετρα δρόμων, το σύνολο δηλαδή του οδικού δικτύου του Δήμου, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση των 10 εκατ. ευρώ

Το ξενοδοχείο Divani κυριολεκτικά πολιορκήθηκε, παρά το κρύο, τη βροχή και τον δυνατό άνεμο: 1.700 άτομα συνολικά γέμισαν ασφυκτικά τη μεγάλη αίθουσα, με εκατοντάδες όρθιους εντός αλλά και εκτός, που παρακολούθησαν στις 4 γιγαντοοθόνες του λόμπι. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, περίπου 300 οχήματα προσπάθησαν να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο χωρίς να μπορέσουν να σταθμεύσουν, δημιουργώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα στις οδούς Ακτής και Αγίου Νικολάου στο Καβούρι. Από τα δημόσια στοιχεία του Facebook, γνωρίζουμε ότι το ίδιο βράδυ παρακολούθησαν μέσω διαδικτύου την εκδήλωση που μεταδιδόταν ζωντανά πάνω από 2.500 άτομα.

Επιπρόσθετα, η παρουσία μιας σειράς από προσωπικότητες στην εκδήλωση υπογράμμισαν ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου κατέκτησε μια πραγματικά ευρεία αποδοχή. Στις πρώτες σειρές κάθισαν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, οι δήμαρχοι Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος και Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος και Βασίλης Οικονόμου, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο πρώην Δήμαρχος Βουλιαγμένης Πατρίκιος Καραγεώργος, ο πρώην Δήμαρχος Βούλας Γιώργος Μάντεσης, ο πρώην Δήμαρχος Βύρωνα και ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά και οι Πάρις Κασιδόκωστας, Θανάσης Μαρτίνος, Γιώργος Προκοπίου και Πάρης Δράγνης.

Μια πόλη που αλλάζει

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ίδιος ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και το επιτελείο του στις τρεις μεγάλες εκδηλώσεις απολογισμού που έχει κάνει μέχρι σήμερα, είναι ότι το πληθωρικό έργο που δρομολόγησε και εκτείνεται σε ένα φάσμα πολύ ευρύτερο από τις τυπικές αρμοδιότητες των ΟΤΑ, δύσκολα ταξινομείται και εξιστορείται συστηματικά μέσα στα 40 λεπτά που θεωρείται ανεκτή διάρκεια μιας δημόσιας ομιλίας.

Θερμός χαιρετισμός του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου με τον Πάρι Κασιδόκωστα, υπό το βλέμμα του Πάρη Δράνγη και του Γιώργου Προκοπίου, ενώ στην δίπλα θέση διακρίνεται ο Θανάσης Μαρτίνος

«Ποτέ δεν είχαν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος στο λόγο του και πράγματι η αξιοποίηση αυτής της πενταετούς θητείας ήταν παραπάνω από εντατική, για όσους γνωρίζουν τους ρυθμούς των δημόσιων φορέων.

Ο Δήμαρχος συνόψισε το έργο αυτό σε δύο αριθμούς: 290 μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις συνολικής αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ. Τα τρία έργα ωστόσο που ξεχώρισε ήταν:

Πρώτον, η αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με νέας τεχνολογίας λαμπτήρες ελεγχόμενους από σύστημα τηλεδιαχείρισης, μια επένδυση που εξοικονομεί ενέργεια αξίας 450.000 ευρώ ετησίως ενώ αυξάνει σημαντικά τη φωτεινότητα συμβάλλοντας στην ασφάλεια στην περιοχή.

Δεύτερον, η ανακατασκευή και πιστοποίηση 47 παιδικών χαρών στον Δήμο, ένα έργο προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Και τρίτον, η έναρξη κατασκευής του ρέματος Κόρμπι, το μεγαλύτερο τεχνικό έργο που έγινε ποτέ στην περιοχή και θωρακίζει αντιπλημμυρικά τη Βάρη.

Η ομιλία όμως είχε και δύο ειδήσεις:

Πρώτον, η αναφορά του στις εξαιρετικές επιδόσεις ανακύκλωσης που έχει ήδη επιτύχει ο Δήμος και θα αυξήσει κατακόρυφα με τις δράσεις που δρομολόγησε. Εφόσον οι στόχοι αυτοί επιτευχθούν αφού «είναι εφικτός πλέον ο στόχος να ανακυκλώνουμε το 65% των οικιακών απορριμμάτων μας», ο Δήμαρχος δήλωσε ότι «η δημιουργία δημοτικής μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων ίσως να μην είναι μονόδρομος».

Και δεύτερον, η δέσμευση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου ότι στην επόμενη θητεία «θα διατεθούν συνολικά 10 εκατομμύρια ευρώ για ασφαλτόστρωση 200 χιλιομέτρων δρόμων, δηλαδή το σύνολο του οδικού δικτύου της πόλης μας».

Παρά το άκρως επαγγελματικό στήσιμο της εκδήλωσης, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι εκατοντάδες πολίτες επιχειρούσαν την ώρα που μιλούσε να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο, κάνοντας μεγάλες ουρές με τα οχήματά τους, ενώ αποκάλυψε και την ευχάριστη έκπληξη που ένιωσε, όταν προ ημερών εργαζόμενοι σε δημοτικό παιδικό σταθμό τον κάλεσαν για τραπέζι με τα γιουβαρλάκια που έφτιαξαν για τα παιδιά, έχοντας θυμηθεί ότι είναι το αγαπημένο του πιάτο από μια συζήτησή τους σε χριστουγεννιάτικη γιορτή

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού του για τη νέα θητεία που διεκδικεί, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν δύο νέα ΚΑΠΗ, το Δημοτικό Γηροκομείο της Βούλας, το πολιτιστικό κέντρο στο κόκκινο σπίτι της λεωφόρου Βασιλέως Παύλου καθώς και το Δημοτικό Κολυμβητήριο στη Μηλαδέζα της Βάρης. «Μου αρέσει να λέω ότι θα κάνουμε πέντε και να κάνουμε δέκα. Όχι το αντίθετο», είπε με νόημα σε μια αποστροφή του λόγου του.

Δράση για το περιβάλλον

Η προστασία του περιβάλλοντος και της φυσικής ομορφιάς ιεραρχείται στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης διαχρονικά ως πρώτιστη προτεραιότητα και αποτελεί τη μεγαλύτερη απαίτηση των δημοτών από τους διοικούντες.

Και αν κάτι κληροδότησε η μέχρι σήμερα θητεία του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου είναι ότι η θέση υπέρ της διαφύλαξης του περιβάλλοντος σταμάτησε να είναι μια συντηρητική προσέγγιση της δημοτικής πολιτικής, μια λογική «αφήνουμε τα πάντα ως έχουν». Αντιθέτως, μετασχηματίστηκε σε μια ενεργό δράση και σε πολύπλευρες πρωτοβουλίες.

Οι πιο σημαντικές που αναφέρθηκαν είναι:

Η απομάκρυνση από την παραλιακή ζώνη, και συγκεκριμένα την παραλία του Δημαρχείου στη Βούλα και την παραλία του Μεγάλου Καβουρίου, συνολικά 3.000 κυβικών μέτρων τσιμέντου που δέσποζαν μέχρι σήμερα, απομεινάρια περασμένων δεκαετιών.

Η ενεργός παρέμβαση στο έργο ανακαίνισης του Αστέρα Βουλιαγμένης, που τροποποίησε τα επενδυτικά σχέδια, μειώνοντας τις δομημένες επιφάνειες του ξενοδοχείου και συνακόλουθα το μπετόν στην πράσινη χερσόνησο κατά 12.000 τετραγωνικά μέτρα.

Τα αστραπιαία αντανακλαστικά απέναντι στην επέλαση της πετρελαιοκηλίδας που έπληξε το Σαρωνικό τον Σεπτέμβριο του 2017, με την πόντιση του πλωτού φράγματος μήκους 3,5 χιλιομέτρων που σταμάτησε το μαζούτ στη Γλυφάδα καθ’ υπέρβαση των δημοτικών αρμοδιοτήτων.

Τέλος, η μάχη για να διατηρηθεί ο δασικός χαρακτήρας της εκκλησιαστικής περιουσίας στη Βουλιαγμένη, που κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου εξόπλισε με νομικά και τεχνικά επιχειρήματα μια υπόθεση η οποία είχε μείνει στο συρτάρι επί δύο δεκαετίες.

Θα έπρεπε στα παραπάνω να προσθέσει κανείς όσα ο Κωνσταντέλλος …δεν έκανε.

Η επιχειρηματολογία του 2014 κατά της παράταξης «Πόλη για να ζεις» που καταλόγιζε στον σημερινό δήμαρχο προθέσεις δημιουργίας «τσιμεντούπολης» διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Η «κρυφή ατζέντα» για την αλλαγή της φυσιογνωμίας της Βούλας και την εμπορευματοποίηση δεν …φανερώθηκε ποτέ.

Ο απολογισμός του δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έκλεισε με την παρουσίαση των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων της παράταξης, 87 τον αριθμό, και από τις τρεις δημοτικές ενότητες

Παρόλο που η ομιλία στο Divani ήταν η πρώτη επίσημη προεκλογική συγκέντρωση, ο Δήμαρχος επέλεξε να μην αναφερθεί στους αντιπάλους του. Έδωσε αντίθετα τα εύσημα στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σπύρο Πανά (ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος), ευχαριστώντας τον δημόσια για το γεγονός ότι «συνέδραμε στο έργο της δημοτικής αρχής και έβαλε πλάτη σε δύσκολες αποφάσεις, δείχνοντας ότι αγαπάει την πόλη», όπως είπε.

Οι μόνες αιχμές στο λόγο του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου που μπορούν να διαβαστούν ως σχόλια για τον προεκλογικό στίβο που ξεκίνησε, αφορούσαν στις «φουτουριστικές μακέτες που απεικονίζουν ανέφικτες εξαγγελίες», οι οποίες όπως είπε «δεν θα μας παρασύρουν σε εικονικές πραγματικότητες», αλλά και η τελική αποστροφή της πολιτικής του ομιλίας «όλοι κρινόμαστε από τη μέχρι σήμερα διαδρομή μας».