Μαριέλλα Φασούλα: Από τον Πρωτέα Βούλας στο μπάσκετ των ΗΠΑ

Στα 21 της και με ύψος 1,93 η κόρη της περίφημης «αράχνης» της ελληνικής καλαθοσφαίρισης Μαριέλλα Φασούλα, συνεχίζει να εντυπωσιάζει στα παρκέ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Η κόρη του Παναγιώτη Φασούλα δείχνει σε κάθε ευκαιρία πως το μήλο έχει πέσει ακριβώς κάτω από τη μηλιά, με τους ειδικούς του αθλήματος να γράφουν ότι αποτελεί ένα από τα πολύ δυνατά χαρτιά της εθνικής ομάδας μπάσκετ για τα επόμενα χρόνια.

Στα παρκέ της Βοστώνης

Η Μαριέλλα Φασούλα αγωνιζόμενη στον Πρωτέα Βούλας δείχνει αμέσως το ταλέντο της.

«Η Μαριέλλα ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή, από το πρώτο λεπτό. Φαινόταν ότι κάποια στιγμή θα περάσει τα σύνορα και θα αγωνιστεί σε ομάδα του εξωτερικού. Βοήθησε πάρα πολύ τον Πρωτέα Βούλας να εκπληρώσει τους στόχους του, η βοήθειά της ήταν πολύτιμη και την ευχαριστούμε για όλα. Όταν ήταν μόλις 16 ετών, αγωνιζόταν στην πρώτη ομάδα του Πρωτέα Βούλας, αν και ηλικιακά έπρεπε να παίζει με τις νεανίδες» αναφέρει στον «Δημοσιογράφο» πρώην παράγοντας του συλλόγου.

Στα 17 της έγινε το «μήλον της έριδος» δεκάδων κυνηγών ταλέντων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από τη μητρόπολη του μπάσκετ. Οι προτάσεις έπεφταν βροχή από πολλά κολέγια των Ηνωμένων Πολιτειών και τελικά την κέρδισε η πρόταση του κολεγίου της Βοστώνης. «Ήταν η καλύτερη προσφορά για πανεπιστήμιο και μπάσκετ. Όταν πήγα Αμερική, είδα και τα άλλα κολέγια, αλλά αυτό μου έκανε τη καλύτερη εντύπωση γιατί είναι από τα μεγαλύτερα εκεί για να πάρεις ένα πτυχίο και να βελτιωθείς στο μπάσκετ» αναφέρει η Μαριέλλα Φασούλα.

Μετά από δύο χρόνια, η Μαριέλλα αλλάζει κολέγιο, συνεχίζοντας την καριέρα της στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ με αθλητική υποτροφία όπου αγωνίζεται μέχρι σήμερα.

«Σημείο αναφοράς στη ρακέτα»

Η περίπτωση της Μαριέλλας Φασούλα έχει απασχολήσει και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, καθώς στην επίσημη ιστοσελίδα της έχει φιλοξενηθεί άρθρο του Πολ Νίλσεν δημοσιογράφου και αναλυτή της FIBA. Ο έμπειρος αναλυτής σε θέματα γυναικείου μπάσκετ, αναφέρεται με κολακευτικά σχόλια για την Ελληνίδα αθλήτρια και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Μαριέλλα Φασούλα έχει κολλήσει το «μικρόβιο» του μπάσκετ από την οικογένειά της.

«Το ύψος της και το συνεχώς εξελισσόμενο παιχνίδι της κάνουν δύσκολο το έργο για οποιονδήποτε αντίπαλο να την μαρκάρει, οπότε αν είναι υγιής και συνεχίσει να δουλεύει σκληρά, θα έχει κάθε ευκαιρία να γίνει σημείο αναφοράς στη ρακέτα.».

Μια νέα αυτόφωτη αράχνη

Ο πατέρας της, Παναγιώτης Φασούλας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καλαθοσφαιριστές της Ελλάδας και ένας από τους κορυφαίους της Ευρώπης. Μάλιστα, είναι ο δεύτερος Έλληνας μπασκεμπολίστας που μπήκε στο Hall of Fame της FIBA μετά τον Νίκο Γκάλη.

Η Μαριέλλα Φασούλα δεν φαίνεται να αγχώνεται από το γεγονός ότι κουβαλά ένα όνομα που έχει γράψει ιστορία στο χώρο του αθλητισμού. Το αντίθετο μάλιστα. «Προσπαθώ να συνεχίσω την ιστορία του ονόματος, να ακολουθήσω τα βήματα του πατέρα μου. Το ότι έχω στη φανέλα αυτό το όνομα μου αρέσει και με βοηθάει», αναφέρει η 21χρονη αθλήτρια. Οι συμπαίκτριες και οι προπονητές της στην Εθνική Ομάδα την χαρακτηρίζουν αρκετά προσγειωμένη. Δεν μπορεί να χαλάσει αυτό το όνομα, είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε ό,τι λέει και κάνει. Η συμπεριφορά της είναι άψογη και δεν έχει εκμεταλλευτεί ποτέ το όνομά της. Ό,τι έχει κάνει, το έχει κάνει με τη δουλειά της και φυσικά με την αξία της.

Μια νέα «αράχνη» έχει εισβάλει δυναμικά στο χώρο του μπάσκετ.